Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За старі джинси — 100 тисяч доларів

Пару, виготовлену 1873 року, придбав на аукціоні анонімний колекціонер із Таїланду

Ці робочі штани мають лише одну задню кишеню. Це характерна ознака джинсів, виготовлених до 1900 року. Фото liveauctioneers.com
Ці робочі штани мають лише одну задню кишеню. Це характерна ознака джинсів, виготовлених до 1900 року. Фото liveauctioneers.com

Аж 100 тисяч доларів не пошкодував покупець, який волів залишитися невідомим, за виготовлені у другій половині позаминулого століття джинси. На думку експертів, пару робочих штанів, знайдених 20 років тому в закинутій шахті у штаті Невада (США), виготовила компанія Levi’s.

Мисливці за вінтажними джинсами часто відвідують Неваду, оскільки там чимало закинутих шахт, де можна знайти старі робочі штани. Через пустельний клімат у Неваді джинси, виготовлені понад століття тому, чудово зберігаються — навіть сьогодні їх цілком можна носити.

Щоправда, стан пари джинсів, яка пішла з молотка на другому аукціоні Durango Vintage Festivus у штаті Нью-Мексико, далеко не ідеальний. Частини лівої штанини немає, а праву штанину свого часу латали… Ці штани мають лише одну задню кишеню. Це характерна ознака джинсів, виготовлених до 1900 року.

За джинси з корабля торік заплатили 114 тисяч

Вторгована на аукціоні сума, 100 тисяч доларів, для таких старих джинсів зовсім не рекорд. Минулого року пару джинсів 1857 року (ймовірно, також марки Levi’s), знайдену на затонулому кораблі в штаті Північна Кароліна, продали на аукціоні за 114 тисяч доларів. Своєю чергою, під час торішнього аукціону Durango Vintage Festivus за пару джинсів Levi’s, виготовлену наприкінці 19-го століття, виручили «лише» 87 тисяч.

Крім джинсів із Невади, на аукціоні Durango Vintage Festivus цього року було ще 137 лотів. Організатором торгів був уже колишній власник тих джинсів Брит Ітон. 2022 року він виміняв штани в японського колекціонера й сподівався продати їх щонайменше за 150 тисяч доларів, але за джинси дали менше… Утім, 100 тисяч «баксів» — також цілком пристойна сума.

Схожі новини