Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«NASA довела, що є захисником нашої планети»

Космічна місія DART уперше в історії змінила курс астероїда

Космічний зонд місії DART досяг своєї головної - змінив траєкторію польоту астероїда Діморфос. Фотоколаж planetary.org.
Космічний зонд місії DART досяг своєї головної - змінив траєкторію польоту астероїда Діморфос. Фотоколаж planetary.org.

Представники NASA (Національної аерокосмічної агенції США) підтвердили, що її космічний зонд, запущений із Землі в рамках наукової місії DART, врізався в астероїд Діморфос і змінив траєкторію цього космічного тіла — причому навіть більше, ніж очікували фахівці. «NASA довела, що є серйозним захисником нашої планети», — констатував глава аерокосмічної агенції Білл Нельсон.

«Це переломна мить для людства»

Як розповів Нельсон на пресконференції, унаслідок зіткнення запущеного NASA зонду (завбільшки з холодильник) у скалу діаметром 160 метрів час її обертання навколо іншого астероїда, Дідимос, збільшився на 32 хвилини (до 11 годин 23 хвилини). «Ми сподівалися, це буде величезний успіх, якщо сповільнимо час обертання меншого астероїда навколо більшого бодай на 10 хвилин, — зазначив Нельсон. — Це поворотний момент для космічного захисту Землі й водночас переломна мить для людства… NASA довела, що ми є серйозним захисником нашої планети».

Підтвердити зміну орбіти астероїда Діморфос, у який врізався космічний зонд, удалося, зокрема, завдяки фотографіям, які зробив італійський мінісателіт LICIACube, запущений у космос у рамках місії DART разом із зондом.

Запущений NASA зонд врізався в астероїд Діморфос наприкінці вересня на відстані 11 мільйонів кілометрів від Землі. Розпочата у листопаді минулого року місія DART стала першим в історії експериментом, що має продемонструвати здатність людства захиститися від космічних тіл, що можуть загрожувати нашій планеті. Наступним етапом цієї місії стане запуск Європейською космічною агенцією (ESA) зонду Hera, який має детально вивчити утворений після зіткнення кратер і нову орбіту Діморфоса. За планом, Hera наблизиться до «підбитого» астероїда 2026 року.

Астероїд на кшталт Діморфоса може знищити місто..

Як зазначила під час пресконференції координаторка місії DART із Університету Джона Гопкінса Ненсі Шебот, для того, щоб у майбутньому захистити Землю від потенційного зіткнення з астероїдом, потрібно буде завдати по ньому удару ще за кілька років до очікуваної «зустрічі». А відтак, ключовим елементом космічної оборони Землі залишається постійне спостереження.

У майбутньому NASA планує також випробувати інші способи протиастероїдного захисту, зокрема, «гравітаційний тягач». Цей метод полягає у тому, щоб на тривалий час розмістити біля астероїда космічний апарат, — аби той своєю силою тяжіння змусив астероїд відхилитися від його курсу.

Хоча жоден із виявлених досі астероїдів не становить загрози для Землі в осяжному майбутньому, чимало потенційно небезпечних космічних об'єктів ще не виявлено.

За оцінками NASA, станом на сьогодні вчені знають про близько 90% астероїдів діаметром понад кілометр, і водночас астероїдів меншого діаметру виявили лише близько 40%. А такі космічні тіла також можуть бути небезпечними. Наприклад, унаслідок зіткнення із Землею астероїда діаметром «якихось» 150 метрів (на кшталт «підбитого» Діморфоса) може бути знищене велике місто. Негативні наслідки такої катастрофи були би тривалими, і відчувалися би на значній території…

Схожі новини