Передплата 2024 «Добра кухня»

На зміну «Газ-Ґерду» прийшов «Міні-Газ-Ґерд»

Німецьке видання Bild критикує генсека СДПН Кюнерта, який проти надання Україні танків «Леопард»

Генсек СДПН Кевін Кюнерт виступає проти постачання Україні німецьких танків. Мовляв, тоді путін поводитиметься "ірраціонально"... Фото Reuters.com.
Генсек СДПН Кевін Кюнерт виступає проти постачання Україні німецьких танків. Мовляв, тоді путін поводитиметься "ірраціонально"... Фото Reuters.com.

Останнім часом на уряд Німеччини посилюється тиск щодо надання Україні важкого озброєння. Вимоги про постачання Києву БМП і танків висуває не лише опозиційний блок ХДС/ХСС — голоси на користь таких поставок звучать також у правлячій коаліції. За інформацією німецьких ЗМІ, до посилення допомоги Україні важкою зброєю Німеччину також схиляють США. Наразі, одначе, федеральний канцлер Олаф Шольц дати нам БМП і танки не наважується.

Одним із політиків правлячої у ФРН коаліції (до неї входять соціал-демократи, «Зелені» й ліберали з Вільної демократичної партії), які виступають категорично проти надання Україні БМП і танків, є генеральний секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Кевін Кюнерт.

«Чим мужніше бореться Україна, тим боягузливіше виступає генсек СДПН»

«Людина, яку через його проросійські заявив дехто у партії називає «Міні-Газ-Ґерд» (через лобіювання газових інтересів кремля «Газ-Ґердом» називали ексканцлера Ґерхарда Шрьодера, який зараз працює у «північних потоках»), в інтерв'ю NTV висловилася проти постачання в Україну німецьких танків, — написав про Кюнерта у щоденній газеті Bild публіцист Пауль Ронцгаймер. — Аргументація Кюнерта? «росія може повестися ірраціонально й напасти на інші країни».

На думку Ронцгаймера, Кюнерт «свідомо чи несвідомо створює враження, що путін, який 24 лютого напав на Україну, поводився „раціонально“. Начебто напасти на Україну було „раціонально“, а от напасти на Польщу чи країни Балтії буде „ірраціонально“»… «У такий спосіб Кюнерт знову стає прихильником усіх друзів путіна, які, попри очевидну поразку росіян під Харковом, не хочуть чергових поставок Україні зброї з Німеччини, — слушно зауважив Ронцгаймер. — Чим мужніше бореться Україна, тим боягузливіше виступає генсек СДПН».

Німецький генерал Клаус Віттманн припускає, що "путін міг залякати канцлера Шольца"... Фото EPA.
Німецький генерал Клаус Віттманн припускає, що "путін міг залякати канцлера Шольца"... Фото EPA.

Ронцгаймер також звертає увагу, що «як вважає російський посол у Берліні, Німеччина вже давно перетнула „червону лінію“, постачаючи зброю Україні. Тож навіть танки „Леопард“ з точки зору кремля не зроблять жодної різниці».

«Можемо тільки сподіватися, що Кюнерт раніше не обговорював свої заяви з офісом канцлера, і що Олаф Шольц (однопартієць Кевіна Кюнерта — А.Є.) після українського контрнаступу прийме єдине правильне рішення: надати Україні танки. Причому негайно!» — підсумовує публіцист видання Bild.

Німецький генерал: «ФРН могла би зробити для України більше»

«27 лютого в Бундестазі канцлер Олаф Шольц говорив про історичний поворотний момент, який почався після вторгнення росії в Україну, — нагадав у інтерв'ю „Німецькій хвилі“ генерал Клаус Віттманн. — У тій промові Шольц дав чимало обіцянок. Але з того часу я бачу, що підтримка України поставками є дуже повільною».

Німецький генерал розповів, що під час нещодавнього Дня відкритих дверей в офісі канцлера він мав нагоду задати Олафу Шольца кілька гострих запитань.

«Я хотів дізнатися, чому канцлер Шольц не розблокував поставки в Україну 100 бойових машин піхоти Marder і 88 танків Leopard, які пропонує німецька оборонна промисловість, — розповів Віттманн. — Я також процитував слова Шольца „поставка БМП означала би жахливу ескалацію“ і запитав канцлера: чи варто після таких слів зробити висновок, що путін його залякав?».

«Німеччина могла би зробити для України більше, — констатував генерал Віттманн. — Якби рішення щодо „Гепардів“, самохідних гаубиць, ракетних систем залпового вогню й систем ППО Iris-T були прийняті після виступу канцлера 27 лютого (або ж бодай після резолюції Бундестагу від 28 квітня, у якій уряду практично було наказано постачати Києву важке озброєння), то багато з того, що потрібно Україні, давно було би на полю бою».

Схожі новини