Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи почнеться війна між Китаєм і США, якщо спікер Конгресу здійснить візит в Тайвань?

Декілька днів тому суперновиною став політ спікера Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі в Азію

Ні про мету цього візиту, ні про країни, які американська конгресменка планувала відвідати, не повідомлялось.

Натомість деякі ЗМІ розповсюдили інформацію, що вона має відвідати Тайвань і що її літак здійснить посадку в аеропорту Тайбея. Ця ніким не підтверджена інформація набула величезного інтересу. Можливий візит одного із лідерів Конгресу США на Тайвань дав привід для того, що світові ЗМІ характеризували його як початок війни між Китаєм і США.

Це тільки частина тих прогнозів, які масово розповсюджувались через ЗМІ.

Рядовий візит американської конгресменки набув небаченого розголосу, і, за інформацією багатьох аналітиків та політологів, міг спричинити величезний військовий конфлікт на азійському континенті, в який будуть втягнуті - США, Китай і Тайвань.

Ясно, що нічого цього не відбулося і будемо сподіватись, ніяких глобальних наслідків цей візит в Азію не буде мати. А візит на Тайвань не підтверджений.

Що це було?

На мій погляд, чергова провокація путіна. рф, а особисто путін, надзвичайно зацікавлені в тому, щоб між Китаєм і США виник військовий конфлікт через Тайвань. Для чого це путіну, зрозуміло. Йому необхідно ослабити американську допомогу Україні.
І США, і Китай втягнулись би у конфлікт. У зв’язку з цим США значно ослабили б не тільки допомогу Україні, а й свою вирішальну роль у справах європейських. На щастя, нічого такого не сталося і не могло статися.

Чому?

Перше. Між США і Китаєм взаємовідносини стратегічного характеру, взаємна торгівля давно перевалила за трильйон доларів. Будь-який конфлікт між цими світовими країнами може істотно вплинути на економіку цих країн, особливо Китаю, яка значною мірою орієнтована на ринок США.

Друге. Між США і Китаєм немає розбіжностей щодо правового статусу Тайваню. США підтримують юрисдикцію Китаю над Тайванем. Вони лише виступають за більшу автономію Тайваню від Китаю. Але це не привід для війни двох ядерних країн.

Третє. В Китаї мудрі керівники, вони дуже уважно проаналізували війну, яку путін розв’язав проти України, і до яких наслідків це призвело. В Китаї були здивовані, якщо не шоковані тими санкціями, які були запроваджені проти путіна і рф, і які неодмінно можуть призвести до економічного краху рф. Китай не хоче йти шляхом путіна. Він відмежувався від підтримки путіна у цій війні і зараз зосередився на тому, щоб отримати для себе максимальну вигоду - китайці скуповують з величезними знижками енергоносії й інші російські сировинні матеріали. Китайці від війни путіна в Україні отримують великі економічні преференції і чекають максимального ослаблення росії.

Четверте. Китай разом з Туреччиною знайшли достатньо ефективну співпрацю з президентом Казахстану і фактично значно підсилили становище цієї величезної країни.

Таким чином, Китай зараз не зацікавлений у відкритій агресії проти Тайваню, оскільки це може призвести до катастрофічних наслідків.

З огляду на зазначене, можна з великою впевненістю прогнозувати, що характер відносин між Китаєм і Тайванем не зміниться, відкритого конфлікту між Китаєм і США не буде. Ніяким чином візит спікера Ненсі Пелосі в азійські країни не буде мати впливу на стосунки між Китаєм і Тайванем, а також між Китаєм і США.

Ніякого негативного наслідку для України і для українсько-американських відносин він не матиме. Україна і США надійні партнери, і будь-які провокації путіна не зможуть на них вплинути.

Можливо, у Китаю і були якісь агресивні наміри проти Тайваню, але на прикладі невдалої війни путіна в Україні та тих наслідків, які путін отримає, мабуть, Китай від таких планів відмовиться.

Тому відповідаючи на питання, що це було, можна коротко сказати: один з візитів політичного діяча США напередодні виборів, який путін намагався перетворити на світову сенсацію.

Але знову нічого не вийшло.

Тепер путін спробує чергову провокацію, але вже на Балканах.

Схожі новини