Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За малою потребою до моря? Не можна!

Що ще заборонено на пляжах сонячної Іспанії?

У розпал курортного сезону влада багатьох міст, розташованих на узбережжі Іспанії, оновили правила користування пляжами, зокрема, запровадили чимало заборон. "Деякі з цих правил видаються суперечливими, - вважає іспанське видання АВС. - А штрафи за порушення цих заборон є надто високими".

За купання у Середземному морі чи Атлантичному океані під час сильного шторму, коли на пляжі висить червоний прапор, відпочивальникам доведеться заплатити в Іспанії від 100 аж до 1500 євро.

Загальних правил щодо перебування собак на пляжах Іспанії немає, але на тих курортах, де приводити чотирилапих на пляж заборонено, за порушення цієї вимоги можуть оштрафувати навіть на 3000 євро. А на острові Ібіца (Балеари) такі гроші заплатить той, чий собака перебуватиме на пляжі не на повідку.

На 540 пляжах Іспанії заборонено куріння: за запалену цигарку або люльку там передбачено штраф у розмірі 450 євро. Без сумніву, така боротьба з цієї шкідливою звичкою є абсолютно слушною. По-перше, відпочивальники-курці заважають іншим курортникам, змушуючи тих дихати отруйним тютюновим димом. А по-друге, чимало несвідомих курців, яким ліньки йти до смітників, залишають свої недопалки просто у піску, тобто забруднюють пляжі.

На багатьох пляжах у регіонах Кантабрія, Мурсія і Валенсія передбачені штрафи для тих, хто "крутить" надто гучну музику - до 700 євро. У Мурсії також штрафують на 1500 євро тих, хто понад три дні поспіль паркує свій автомобіль на одному місці (йдеться, звісно, не про платні парковки).

"Забити" місце під сонцем не вдасться

Ставити на пляжах намети, влаштовуючи у такий спосіб стихійні кемпінги, заборонено на всіх іспанських пляжах. Штрафи за це порушення такі: від 40 євро за кожен незаконно зайнятий квадратний метр пляжу вночі, та від 50 до 150 євро - вдень.

На іспанських пляжах також заборонено "бронювати" собі місця, наприклад, залишаючи зранку, коли ще немає відпочивальників, парасольку на піску або рушник на лежаку. Любителів "забити" собі місце під сонцем оштрафують - від 300 до 750 євро. Першим таку практику запровадив 2014 року курорт Торокс (регіон Коста-дель-Соль), де поліціянти на квадроциклах почали забирати з пляжів рушники й сонячні парасольки, залишені там із метою "бронювання" місць.

На жодному пляжі Іспанії не дозволено розводити багаття. В Ельче за таке правопорушення можна заплатити від 300 до 1500 євро. І нарешті, на всій території Іспанії у душах, розташованих на пляжах і біля них, заборонено митися з милом або шампунем. За це передбачено штраф у розмірі 750 євро.

"Фізіологічна евакуація" в океані - штраф 750 євро

Усі перераховані заборони є, у принципі, досить логічними, розрахованими на те, аби гарантувати більшості курортників спокійний і комфортний відпочинок. Утім, є на іспанських пляжах і такі правила, які видаються щонайменше дивними.

Наприклад, у деяких регіонах острова Тенеріфе (Канари) на пляжах заборонено будувати замки з піску. Штраф за таку "архітектуру" нівроку - до 500 євро.

Але пальму першості в рейтингу дивних пляжних заборон тримає міська рада Віґо (Галісія). Як пише британське видання The Telegraph, відпочивальників, які використовують океан як туалет, у Віґо вирішили штрафувати на 750 євро. Як саме чиновники стежитимуть за відпочивальниками-порушниками? Жодних роз'яснень міська рада Віґо наразі не дала…

"Оновлені пляжні правила Віґо на цей літній сезон передбачають, що "фізіологічна евакуація у морі або на пляжі" вважатиметься порушенням законів про здоров’я та гігієну, - пише The Telegraph. - Міська рада пояснює, що це правило є частиною заходів з очищення місцевих пляжів, обіцяючи встановити біля океану більше біотуалетів. Але скептики сумніваються: чи зможе місто на північному заході Іспанії забезпечити дотримання заборони на використання моря для фізіологічних потреб? "Як легко вводити заборони - і як важко їх виконувати", — коментує ситуацію користувач соціальної мережі Twitter".

У деяких курортних регіонах Іспанії цього сезону також заборонено прогулюватися набережними чи іншими вулицями міст у купальниках або плавках. "Деякі місцеві ради накладають штрафи, якщо будете у купальних костюмах на набережній чи прилеглих вулицях", — попереджає туристів уряд Великої Британії.

Схожі новини