Передплата 2024 «Добра кухня»

Відпустка без росіян? Це можливо не всюди...

Замість Кіпру, Греції і Хорватії туристи з країни-агресора їдуть до Туреччини, Еміратів і Єгипту

За даними щодо бронювання квитків компанії ForwardKeys, що вивчає туристичні потоки, з 1 червня по 31 серпня 2022 року Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) відвідають на 84% більше російських туристів, ніж у той же період доковідного 2019-го.

Зацікавили росіян цього ту­ристичного сезону також ек­зотичні раніше Бахрейн (плюс 122% туристів із рф, порівня­но з 2019 роком) і Саудівська Аравія (плюс 16%). Єгипет, повідомляє економічний пор­тал Zawya, прийме цього літа на 30% більше росіян, ніж три роки тому, а Туреччина – аж на 96% більше.

Нагадаємо, запровадже­ні Заходом проти росії санкції передбачають, зокрема, за­борону на комерційні авіарей­си з рф, блокування її банкам доступу до міжнародних пла­тіжних систем, ускладнення доступу росіян до готівки за кордоном, а також конфіска­цію нерухомості та яхт, що на­лежать підсанкційним росій­ським олігархам.

Утім, росіяни, які не потра­пили під санкції, надалі мо­жуть подорожувати світом – якщо мають візу до певної країни або якщо такої візи не потребують. Так, прямі авіа­рейси з росії до країн ЄС ска­совано. Але теоретично гро­мадянин рф і надалі може полетіти до Парижа чи Рима (якщо має Шенґенську візу), наприклад, із пересадкою у Стамбулі.

Звісно, без доступу до міжнародних платіжних сис­тем Mastercard і Visa росій­ські туристи мають за кордо­ном великі проблеми. Утім, не всюди: російська картко­ва система Mir підтримуєть­ся у дев’яти країнах, зокрема у Туреччині й В’єтнамі. А не­щодавно про намір працюва­ти з картками Mir повідомив президент Єгипетської бан­ківської організації (EBC) Та­рек Рауф. Очевидно, єгиптяни розраховують, що до них при­їде частина росіян, які через пов’язані із санкціями усклад­нення (насамперед відсут­ність прямих авіарейсів) від­мовляться цього сезону від відпочинку у Європі, зокре­ма у Греції, Болгарії, на Кіпрі, у Словенії, Хорватії, Чорного­рії та Албанії.

За прогнозами, через від­сутність туристів із рф і Укра­їни Кіпр втратить цього ту­ристичного сезону близько 600 мільйонів євро. Через санкції, повідомляє Reuters, “майже зникли вивіски ро­сійською на узбережжі Чор­ногорії”, яку 2019 року відві­дали 380 тисяч росіян (15% усіх закордонних гостей). Можливо, у липні й серпні росіяни літатимуть до Чорно­горії з пересадками в аеро­портах сербського Белграда й турецького Стамбула, але їх буде набагато менше, ніж доковідного 2019-го.

Схожі новини