Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому політики живуть довше?

У середньому - на 4,5 роки, а в Італії навіть на 7,5

Дослідники британського Оксфордського університету (Велика Британія) проаналізували тривалість життя політиків - у порівнянні з “нормальними” людьми. Як виявилося, політики зазвичай живуть довше, ніж решта громадян - у середньому на 4,5 роки. А в Італії ця різниця становить аж 7,5 роки.

Науковці вивчили дані з 11 розвинених держав - Австралії, Нової Зеландії, Австрії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Швейцарії, Великої Британії і США. Зокрема, проаналізували інформацію про понад 57 тисяч політиків.

Дані були за 1945–2014 роки, але у випадку деяких країн, наприклад, Франції, використали й інформацію від початку 19-го століття.

Як пише видання European Journal of Epidemiology, середня очікувана тривалість життя політиків нині на 4,5 роки більша, ніж у решти населення. У Швейцарії різниця становить близько 3 років, у Великій Британії, Нідерландах і Австралії – 3,5, у США — 7, а в Італії навіть 7,5 роки.

Більші доходи - краща медицина

Цікаво, що до початку 20-го століття політики мали приблизно однакові з рештою населення показники очікуваної тривалості життя. Але пізніше політики почали жити довше. Чому?

Дослідники припускають, що більша очікувана тривалість життя політиків є наслідком їхніх заробків, які є вищими, ніж у пересічних громадян. Більші доходи політиків означають доступ до кращої медицини, а отже, здоровіше й триваліше життя.

А може, уся справа у виборах?

Інша ж версія пояснює довше життя політичних діячів їхньою регулярною участю у виборчих кампаніях. Мовляв, аби подобатися електорату, політик має виглядати на ТБ (а тепер і у соцмережах) якомога здоровішим, бути таки собі живчиком. А відтак політики просто змушені піклуватися про своє здоров'я…

Прикладом “живучості” італійських політиків є колишній прем’єр-міністр, 85-річний Сильвіо Берлусконі. Кілька місяців тому відсвяткував «символічне весілля»: його обраницею стала 32-річна депутатка парламенту від партії Берлусконі Forza Italia Марта Фаскіна. П’ятеро дорослих дітей Берлусконі обурилися наміром батька одружитися з Фаскіна, бо шлюб дав би їй право претендувати на статки політика-донжуана (а це кілька мільярдів євро). Тож Берлусконі й Фаскіна влаштували церемонію, яку назвали «фестивалем кохання»…

Схожі новини