Передплата 2024 ВЗ

Літр молока - понад 4 долари, кіло помідорів - 11!

Завдяки таким божевільним цінам найдорожчим містом світу знову визнали Гонконг

У традиційному щорічному звіті ECA International найдорожчим містом планети, як і минулого року, визнано Гонконг (колись це місто на південному сході Китаю належало Великій Британії, а з 1997-го перейшло під юрисдикцію КНР).

На друге місце цього рейтингу піднявся американський Нью-Йорк, а почесне третє місце зберегла за собою швейцарська Женева.

Як складають рейтинг ECA International?

Автори щорічного дослідження порівнюють, зокрема, ціни на основні продукти харчування (наприклад, молоко й олію) та побутові товари, вартість оренди житла й проїзду в громадському транспорті, а також курс місцевої валюти.

"Хоча Гонконг постраждав через зростання глобальної інфляції менше, ніж решта великих міст світу, він залишився найдорожчим містом планети", - констатував регіональний директор ECA International у Азії Лі Квейн.

За його словами, зберегти першість у рейтингу Гонконгу допомогло посилення місцевої валюти — гонконзького долара.

Горнятко кави - 5 доларів і 21 цент

І справді, у перерахунку на долари США ціни у Гонконзі вражають. Наприклад, у кав'ярнях Лондона (Велика Британія) горнятко кави коштує у середньому 4 долари 16 центів, у кав'ярнях Нью-Йорка - 5 доларів 8 центів. А у Гонконзі за горнятко кави треба заплатити у середньому аж 5 доларів і 21 цент!

Кілограм помідорів коштує у Гонконзі... понад 11 американських доларів. Порівняно з цією ціною, у Нью-Йорку й Лондоні томати просто "халявні - відповідно трохи понад 6 і трохи менше 5 доларів США.

За літр молока у Гонконзі треба заплатити у середньому понад 4 долари США. Це майже вдічі дорожче, ніж у Нью-Йорку, і більш ніж удвічі дорожче, ніж у Лондоні...

Підйом Нью-Йорка з четвертого на друге місце у рейтингу ECA International Лі Квейн пояснює зростанням вартості оренди житла, зафіксованим протягом року у "Великому Яблуку".

У Женеві ж вартість оренди житла є стабільно високою, тож це швейцарське місто, як і минулого року, замкнуло трійку найбагатших міст світу.

На четвертому місці опинився Лондон, який піднявся з п’ятої позиції, а на п'ятому - Токіо (минулого року японська столиця поступилася тільки Гонконгу)

. До першої десятки найдорожчих міст планети також увійшли Тель-Авів (Ізраїль), Цюрих (Швейцарія), Шанхай, Ґуанчжоу (Китай) і Сеул (Південна Корея).

Схожі новини