Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Польщі з'являться американські військові бази?

За інформацією polskatimes.pl, офіційно про це мають оголосити після саміту НАТО в Мадриді, який завершиться 30 червня

"Зараз американські війська присутні у Польщі на ротаційній основі, - пояснило польське видання. - А після саміту НАТО в іспанському Мадриді війська США перебуватимуть у Польщі постійно" (тобто у сусідній країні з'являться повноцінні американські військові бази). Таке рішення, стверджують джерела polskatimes.pl, пов'язане з війною рф проти України.

"Частина американської військової техніки вже у Польщі"

"Окрім військовослужбовців, важливо розмістити на території Польщі якомога більше американської техніки й боєприпасів", - наголошує джерело польського видання. Швидке перекидання тисяч військових США до Польщі не проблема (адже "американці мають такі можливості, що продемонстрували на початку війни в Україні"), а от "переміщення техніки займає набагато більше часу". Утім, "частину американської військової техніки вже переміщено до Польщі, цей процес триває постійно".

За інформацією polskatimes.pl, Білий дім іще не прийняв остаточного рішення щодо кількості американських військових, які постійно перебуватимуть у Польщі. Варшава начебто готова прийняти 10,5 тисячі військових США.

Поляки хочуть купити 500 установок Himars

Польща хоче купити у США 500 ракетних систем залпового вогню M142 Himars. Фото EPA
Польща хоче купити у США 500 ракетних систем залпового вогню M142 Himars. Фото EPA

"Нарощуємо можливості ракетних військ і артилерії! - повідомив тим часом у Twitter міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. - Я підписав запит щодо придбання близько 500 пускових установок M142 Himars - для потреб понад 80 батарей за програмою Homar".

Програма Homar, про яку в Польщі почали говорити ще 2007 року, передбачала прийняття на озброєння РСЗВ (реактивних систем залпового вогню) з дальністю дії, залежно від типу боєприпасів, до 70 або 300 кілометрів. 2018 року Варшава розпочала відповідні прямі переговори з Вашингтоном, а 2019-го було підписано міжурядову угоду про придбання Польщею 20 установок HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - високомобільних артилерійських ракетних систем) виробництва американської компанії Lockheed Martin. Контракт на 414 мільйонів доларів передбачає також, зокрема, постачання боєприпасів, навчання й технічну підтримку.

Як бачимо, тепер поляки зрозуміли, що 20 установок HIMARS їм явно не вистачить... Хочуть купити в американців аж 500! Мудро. До речі, за інформацію американських ЗМІ, Білий дім уже прийняв рішення про постачання Україні за ленд-лізом таких потрібних нам РСЗВ, зокрема, M142 Himars.

Нагадаю, кілька днів тому Маріуш Блащак повідомив про підписання урядового запиту щодо придбання додаткових батарей американського комплексу протиповітряної оборони Patriot.

Схожі новини