Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща відгороджується від Білорусі

На кордоні змонтовано вже приблизно третину сталевого паркану

"Будівництво сталевої загорожі на польсько-білоруському кордоні йде за планом, - повідомила речниця Прикордонної служби (ПС) Польщі Анна Міхальська. - На різних ділянках змонтовано вже 60 кілометрів паркану".

Спорудження загорожі, яка має захистити 186 км кордону між Польщею і Білоруссю, стартувало 25 січня. Роботи тривають з ранку до пізнього вечора, без вихідних.

"Підрядники запевняють, що завершать усі роботи до кінця червня", – розповіла Анна Міхальська. За словами речниці польської Прикордонної служби, на ділянках, де секції ще не змонтовано, уже встановили 21 тисячу фундаментних блоків і 15 тисяч металевих стовпів. "До спорудження загорожі залучено майже три тисячі осіб, будівельників і постачальників", - додала Міхальська. Як повідомила речниця ПС, щодня на будівництві паркану на кордоні працюють кількасот людей.

Ідея значно посилити кордон із Білоруссю виникла у польської влади після того, як білоруський диктатор лукашенко організував на тому кордоні міграційну кризу. Режим лукашенка завіз у Білорусь літаками десятки тисяч мігрантів, головно з Іраку, яким брехав, що вони можуть вільно потрапити до Європейського Союзу. Куди, зрозуміло, польські прикордонники цих нелегалів не пропустили... Як розповіла в інтерв'ю PAP Анна Міхальська, від початку спорудження сталевої загорожі на кордоні білоруські спецслужби "намагаються за будь-яку ціну завадити роботам".

"Спочатку, до того, як ми встановили перші секції, були спроби пошкодження будівельної техніки, - розповіла речниця польської ПС. - Били вікна у машинах... Утім, це були не такі сильні пошкодження, які би могли зупинити роботи". А зараз, коли змонтованих секцій уже багато, співробітники білоруських спецслужб... роблять під сталевим парканом підкопи. "Але ще жодного разу їм не вдалося подолати загорожу, що свідчить про те, що вона цілком ефективна, хоч наразі не завершена".

"Фізична загорожа є важливим, але не найважливішим елементом цієї системи захисту, - наголосила пані Міхальська. - Найважливішим буде електронний бар'єр: спеціальні датчики, які зроблять неможливими підкопи й спроби перелізти через загорожу. Завдяки цим датчикам ми фіксуватимемо будь-які спроби наблизитися до загорожі на кордоні".

За словами речниці ПС Польщі, "електронний бар’єр" буде змонтовано протягом 60 діб після завершення спорудження сталевого паркану. За спорудження на кордоні з Білоруссю сталевої загорожі (разом із “електронним бар'єром”) ПС заплатила польським підрядникам 1,565 мільярда злотих.

Читайте також: Канцлера Шольца покарали за нерішучість

Схожі новини