Передплата 2024 ВЗ

ФРН зможе повністю обійтися без нафти з рф

НПЗ у Шведті, який забезпечує пальним східні землі Німеччини, перероблятиме нафту з польського Ґданська

"Федеральний міністр економіки Роберт Габек планує швидко припинити імпорт російської нафти, - повідомило німецьке видання Die Welt. - Донедавна головною проблемою було забезпечення пальним східної Німеччини, але тепер рішення знайдено – завдяки допомозі Польщі".

Ідеться про роботу німецького нафтопереробного заводу, розташованого у місті Шведті (на Одері). Роберт Габек ("Зелені"), який провів відповідні переговори з міністеркою клімату Польщі Анною Москвою, розповів, що існує можливість постачати на НПЗ у Шведті нафту з польського Ґданська. Там розташований Нафтопорт, який приймає танкери з чорним золотом.

За словами міністра економіки Німеччини, ця країна вже готова до можливого ембарґо Європейського Союзу на імпорт нафти з росії (або ж до призупинення поставок російською стороною за власною ініціативою).

"Кілька тижнів тому я би сказав: "Ні, Німечччина цього не витримає". А тепер уже так не скажу", - написав у Twitter Роберт Габек.

Лише близько 12 % потреб Німеччини у сирій нафті забезпечує росія. Але проблема в тому, що уся російська нафта надходить на НПЗ у Шведті, головним власником якого є компанія Rosneft Deutschland GmbH.

Саме НПЗ у Шведті забезпечує пальним не лише АЗС у Берліні та землях Бранденбург і Мекленбург - Передня Померанія, а й летовище Берлін-Бранденбург (великий новий аеропорт поблизу Берліна). "Без НПЗ у Шведті звідти не вилетить жоден літак, і жодна пожежна машина в регіоні не вирушить на допомогу", – розповів виданню Handelsblatt фахівець енергетичної галузі. НПЗ у Шведті, що дає роботу 1,2 тисячі жителів міста, також забезпечує його електроенергією і теплом.

Утім, рішення знайдено: замість нафти з росії НПЗ у Шведті перероблятиме нафту, яка надходиме нафтопроводом "Дружба" з польського Плоцка. А туди, своєю чергою, нафта піде трубопроводом із ґданського Нафтопорту. Цей шлях видання Die Welt назвало "оптимальним".

Читайте також: Імідж зазнав ляпасу

А тим часом…

Якщо Польщі знадобиться газ, він надійде до цієї країни із сусідньої Литви. Про це заявив литовський міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс. За його словами, у такий спосіб Вільнюс відреагує на дії російського "газпрому", який припинив постачати газ до Польщі й Болгарії. Крейвіс також нагадав, що невдовзі запрацює газопровід із Норвегії Baltic Pipe, а з 1 травня - польсько-литовський газогін GIPL.

Литва повністю відмовилася від купівлі російського газу ще на початку квітня. Зараз усі потреби країни у природньому газі задовольняє термінал зрідженого газу (LNG) у Клайпеді. За графіком, щомісяця цей термінал приймає три великі кораблі зі зрідженим газом, і цього вистачає усій Литві. За необхідності, природний газ також може надходити до Литви через газовий інтерконектор зі сусідньою Латвією.

Нагадаємо, речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що припинення "газпромом" постачання газу до Польщі й Болгарії "є використанням енергії як зброї". За словами Псакі, Вашингтон перебуває у постійному контакті з ЄС із цього приводу, зокрема, з Варшавою і Софією.

"Минулого місяця президент США Джо Байден і керівники ЄС призначили команду для визначення обсягів додаткових поставок зрідженого газу в Європу, - заявила Псакі. - Ці поставки замінять поставки з росії".

Читайте також: Макрон і Шольц разом приїдуть до Києва?

Схожі новини