Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кому повірить Франція?

Шанси Макрона виграти другий тур президентських виборів – не стовідсоткові. Але кращі, ніж у Ле Пен

Соціологічні опитування, проведені у Франції за кілька днів до першого туру президентських виборів, сенсації у першому турі не обіцяли: у другий мали вийти чинний президент Емануель Макрон і лідерка “Національного об’єднання” Марін Ле Пен, причому Макрону обіцяли перемогу з відривом у три відсотки. Лідер руху “Уперед, Франціє!” цей “план” навіть перевиконав – різниця між переможцем першого туру Макроном і срібною призеркою Ле Пен становила понад 4,5%. І тепер соціологи, які перед виборами обіцяли гарячий другий тур (мовляв, можлива перевага Макрона – у межах статистичної похибки), прогнозують впевненішу перемогу чинного президента. За прогнозами, за Макрона у другому турі проголосують 54% виборців, а за Ле Пен – 46%.

Утім, сам чинний президент Франції стверджує, що на­справді нічого ще не вирі­шено. Очевидно, у такий спосіб чинний президент намагаєть­ся мотивувати своїх симпатиків прийти 24 квітня на другий тур виборів. Адже за умови низької явки тих, хто не хоче голосувати за Марін Ле Пен, лідерка “Наці­онального об’єднання” матиме певні шанси на перемогу.

За офіційними даними, у пер­шому турі президентських ви­борів, що відбувся у неділю, 10 квітня, Емануель Макрон одер­жав 27,84% голосів виборців, Марін Ле Пен – 23,15%. Обидва кандидати, що вийшли у другий тур, покращили свої результа­ти 2017 року. Макрон тоді мав у першому турі на три відсотки го­лосів менше, а Ле Пен – на два.

Долю другого туру вирішать голоси тих десяти кандидатів, які до нього не пробилися. За ін­формацією Le Figaro, вісім із них закликали своїх прихильників проголосувати 24 квітня за Ема­нуеля Макрона. Отже, знову ба­чимо “республіканський фронт” – так у Франції називають ситу­ацію, коли у другому турі біль­шість кандидатів у президенти об’єднуються проти претенден­та від правих радикалів.

Найбільш емоційно закли­кав своїх прихильників не голо­сувати за Марін Ле Пен лідер лі­вої партії “Нескорена Франція” Жан-Люк Меланшон (третє міс­це у першому турі, майже 22% голосів): “Ви не повинні дати Ле Пен жодного голосу”... Чи при­хильники Меланшона дослуха­ються до його поради? Чимало з них, напевно, так, – але точно не всі. Французькі ліваки вважа­ють Макрона зрадником, адже чинний президент, не позбав­лений здорового глузду, нама­гається провести деякі вкрай потрібні Франції економічні ре­форми. Зокрема, Макрон навіть пропонує підвищити пенсійний вік... Після цього “нескорені” го­тові були чинного президента розіп’яти.

Проголосувати у другому турі за чинного президента та­кож закликали своїх симпатиків, зокрема, лідер “зелених” Яннік Жадо (4,9% голосів у першому турі), кандидатка “Республікан­ців” Валері Пекресс (4,6%), ко­муніст Фаб’єн Руссель (2,5%), а також міська голова Парижа, кандидатка Соціалістичної пар­тії Анн Ідальґо (1,9%). А от го­ловний борець із “ісламською окупацією” Франції, журна­ліст і письменник Ерік Земмур (близько 7% голосів у першому турі) підтримав Марін Ле Пен. Земмур, якому свого часу на­віть пророкували вихід у другий тур, пояснив свою позицію так: Макрон гірший від Ле Пен, тому що його “привели до влади два мільйони іммігрантів”...

Земмур відкрито підтриму­вав путіна, стверджуючи, що “України не існує”, але з по­чатком російської агресії про­ти нашої держави, яка обурила мільйони французів, “погорів”. Більш досвідчена у політи­ці Ле Пен, на відміну від Зем­мура, вчасно “перефарбувала­ся” й засудила напад рф. Утім, це не робить її менш проросій­ським політиком. Іще зовсім не­давно лідерка “Національного об’єднання” заявляла, що Укра­їна “належить до сфери впливу росії”. На думку Ле Пен, не ба­жаючи це визнавати, Євросоюз і НАТО фактично спровокували москву на агресію проти Украї­ни... Без сумніву, Марін Ле Пен у Єлисейському палаці стала би для Києва величезною про­блемою. Імовірно, за її прези­дентства Париж намагався би розбити єдність ЄС, який зараз усіляко підтримує Україну. Тож у другому турі президентських виборів у Франції мусимо вболі­вати за Макрона.

Під тиском переслідування з боку Ле Пен, яка била по Ма­крону, зокрема, на соціально­му “фронті”, чинний президент під час виборчої кампанії відчут­но нервував. І тому робив кроки, яких поважний політик робити не мав би. Не досягнувши поміт­них успіхів під час свого візиту до путіна й численних телефон­них розмов із московським дик­татором, Макрон переключився на... прем’єр-міністра Польщі. В одному з інтерв’ю президент Франції назвав Матеуша Мо­равецького “правим антисемі­том”, який не дає жити ЛГБТ-спільноті. Мовляв, насправді Моравецький хоче, щоб на пре­зидентських виборах Франції перемогла Ле Пен... Після цих закидів Макрона Варшава була змушена викликати “на килим” французького посла.

Атакуючи Моравецького, Макрон помстився польському прем’єру за його критику теле­фонної дипломатії президента Франції. Моравецький казав, що розмови з диктатором уже не мають сенсу... Водночас, наїхавши на консерватора Мо­равецького, досвідчений по­літик Макрон зробив приємне французьким лівакам, які під­тримують Меланшона, – у роз­рахунку на їхні голоси у друго­му турі... Цілком можливо, що 24 квітня ця стратегія Макрона спрацює.

Протягом двох тижнів до дру­гого туру Ле Пен і Макрон на­магатимуться покращити свої позиції, агітуючи прихильників інших кандидатів. Лідерка “На­ціонального об’єднання” спро­бує довести, що вона зовсім не путінська агентка, хоч і бра­ла у кремля гроші на свої ви­борчі кампанії. А чинний пре­зидент, по-перше, продовжить приваблювати виборців із ліви­ми поглядами, які найкраще ве­дуться на відвертий популізм. А по-друге, Макрон намагати­меться презентувати себе, на відміну від ізоляціоністки Ле Пен, як проєвропейського полі­тика. Недарма ж чинний прези­дент Франції абсолютно слушно підкреслює, що на цих виборах ідеться також про долю цілої Європи.

Шанси Емануеля Макрона на перемогу в другому турі не мож­на назвати стовідсотковими, але вони явно кращі, ніж у його переслідувачки Марін Ле Пен. Сподіваємося, що французький “республіканський фронт” і цьо­го разу не підведе.

Читайте також: Чи стане Німеччина на "правильний бік історії"?

Схожі новини