Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шрьодеру платять і Росія, і Німеччина

Утримання Офісу ексканцлера коштує німецьким платникам податків 407 тисяч євро на рік

Як пише газета Die Welt, у ФРН усе гучніше лунає критика щодо утримання Офісу "лобіста Путіна" коштом німецьких платників податків. На персонал, який працює в Офісі колишнього канцлера Німеччини Ґергарда Шрьодера, державний бюджет витратив 2021 року 407 тисяч євро. Про це у відповідь на запит депутатів Бундестагу повідомила Канцелярія ФРН.

Шольц: "Шрьодер не виступає від імені бундес-уряду"

Після того, як його Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) програла вибори до Бундестагу, колишній федеральний канцлер (1998-2005) Ґергард Шрьодер пішов працювати на російський "Газпром" (нещодавно "Газпром" оголосив, що Шрьодер є кандидатом у члени наглядової ради цієї компанії). Шрьодер є водночас головою наглядової ради російської компанії "Роснєфть", а також займає керівні посади у концернах, що будували газопроводи "Північний потік" і "Північний потік-2". Фактично, саме Шрьодер "завів" російські "потоки" до Німеччини…

Нещодавно Шрьодер, що є давнім і відданим приятелем кремлівського правителя Путіна, зробив скандальну заяву щодо України. Зокрема, бажання Києва одержати від наших західних партнерів (у тому числі від Німеччини) летальну зброю колишній канцлер назвав "вимахуванням шабелькою"... Теперішній глава уряду Німеччини Олаф Шольц, що, як і Шрьодер, представляє СДПН, змушений був прокоментувати ці слова свого попередника. За словами Шольца, Шрьодер "не виступає від імені федерального уряду".

Ексканцлер "повинен просто замовкнути"

Багатьох німецьких політиків Шрьодер уже відверто "дістав", тож вони не шкодують критичних стріл на його адресу. "Було би корисно, якби хтось із СДПН попросив Шрьодера добровільно відмовитися від офісу, що фінансується державою, – вважає депутатка Бундестагу від ліберальної Вільної демократичної партії Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн. - Колишній канцлер Шрьодер є лобістом Путіна та інтересів російської енергетики".

Заяви, діяльність та ініціативи Шрьодера не до вподоби навіть деяким представникам загалом проросійської СДПН. "Він повинен просто замовкнути", – впевнена Вібке Есдар. "Дуже прикро, що колишній канцлер - на зарплаті у Путіна", - відзначає Рудольф Дреслєр. На його думку, поведінка Шрьодера є "ганебною".

Зате Шрьодер "підтримує митців"…

А що кажуть про ексканцлера, який уже давно став "лобістом Путіна", керівники німецьких соціал-демократів? Схоже, їхні оцінки діяльності Шрьодера є більш позитивними, ніж у рядових депутатів від СДПН.

Відповідаючи на запитання ЗМІ про лобіювання Шрьодером інтересів енергетичних компаній РФ, голова франції СДПН у Бундестазі Рольф Мютценіх заявив таке: "Маю таку саму думку, що й один із моїх попередників Петер Штрук: я би так не вчинив". Попри це, Мютценіх похвалив Шрьодера за його роботу на посту федерального канцлера ФРН:

"Шрьодер провів Німеччину крізь кризу в соціальній і економічній політиці, - вважає голова фракції соціал-демократів у Бундестазі. - Я ціную його за це, а також за його "ні" війні в Іраку".

Мютценіха також запитали, чи можна вважати діяльність Шрьодера на користь "Газпрому" приватною справою колишнього канцлера. "Ґергард Шрьодер має право на приватне життя, - відповів голова парламентської фракції СДПН. - Окрім господарської діяльності, він також активно залучений до гуманітарних ініціатив і підтримує митців"…

Читайте також: Фіни не лише виграли у Росії, але й присвятили цю перемогу Україні

Схожі новини