Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Прапороносець" Рембрандта "повертається додому"

Нідерланди купують автопортрет знаменитого художника у французької родини Ротшильдів - за 175 мільйонів євро

Палата представників парламенту Нідерландів затвердила рішення уряду щодо надання 150 мільйонів євро на купівлю автопортрету Рембрандта, який знаменитий нідерландський художник назвав De Vaandeldrager ("Прапороносець"). Як інформує ANP, надання цих коштів ще має схвалити верхня палата парламенту, Сенат.

Про те, що шедевр пензля Рембрандта повернеться до Нідерландів, раніше повідомила мінстерка культури Нідерландів Інґрід ван Енґельсговен. Додаткові 25 мільйонів євро надійдуть від Асоціації Рембрандта і Фундації Rijksmuseum.

Саме до Rijksmuseum в Амстердамі вирушить "Прапороносець", коли картина Рембрандта переїде з Франції до Нідерландів. Про це розповіла речниця цього музею Нірма Слюйс. За її словами, уряд Нідерландів хоче, аби згодом картина De Vaandeldrager здійснила подорож усіма 12 провінціями королівства. Коли саме це буде, наразі не відомо, - усе залежатиме від карантинних обмежень у Нідерландах.

"Прапороносець"
"Прапороносець"

Написаний Рембрандтом 1636 року De Vaandeldrager кілька століть перебував у приватних руках. Картина належала, зокрема, королю Англії, а з 1844 року - родині Ротшильдів. "Купівля одного з найпрекрасніших творінь Рембрандта зробить його доступним кожному голландцю, - зазначила міністерка культури Інґрід ван Енґельсговен. - Після багатьох століть подорожей Майстер повертається додому".

De Vaandeldrager - автопортрет Рембрандта (при народженні його звали Rembrandt Harmenszoon van Rijn), на якому, за словами експертів амстердамського музею, геній зобразив себе "бунтівним і сповненим бравади". Як сказано у прес-релізі Rijksmuseum, "картина є одним із абсолютних шедеврів Рембрандта і невіддільна від історії Нідерландів".

"Рембрандт зобразив себе прапороносцем, тобто одним із тих людей, що вели війська вперед під час 80-річної війни з іспанцями, - розповів телеканалу NOS директор Rijksmuseum Тако Діббітс. - Саме внаслідок тієї війни народилися Нідерланди".

2015 року Нідерланди разом із Францією придбали написані Рембрандтом весільні портрети Мертена Сольманса й Оп'єна Коппіта - за 80 мільйонів євро. За умовами купівлі, ці полотна можна виставляти лише у паризькому Луврі й амстердамському Rijksmuseum. Усього великий Рембрандт написав близько 340 полотен. Більшість із них зберігаються нині у закордонних музеях і приватних колекціях. У музеях Нідерландів зберігаються 44 картини Рембрандта, зокрема, 22 - у Rijksmuseum в Амстердамі.

Читайте також: За скільки продали бас-гітару Пола Маккартні?

Схожі новини