Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Премію, яку присудили Навальному, одержала його донька Дарія

Виступаючи у Європарламенті, говорила про "Європу канцлерів і міністрів, які мріють працювати на Путіна”

Донька російського опозиціонера Олексія Навального, Дарія Навальна, представляла свого батька у Страсбурзі (Франція) на церемонії вручення йому Премії імені Сахарова. Цієї нагороди Європейський парламент удостоїв Олексія Навального за його відданість боротьбі за демократичні зміни.

Премію названо на честь радянського вченого, політичного діяча, Нобелівського лауреата Андрія Сахарова. Нагороду присуджують з 1988 року, відзначаючи зусилля лавреатів у боротьбі за демократію і права людини.

Виступаючи у Європейському парламенті, Дарія Навальна розкритикувала спроби Заходу домовитися з Путіним та іншими автократичними правителями. За словами доньки російського опозиціонера, ті політики Європейського Союзу, які досі закликають до прагматизму у відносинах із диктаторськими режимами, не зробили висновків із історії. “Умиротворення диктаторів і тиранів ніколи не працює, - наголосила Дарія Навальна. - Принципом авторитарної влади є постійне збільшення ставок, посилення агресії і
пошук нових ворогів. Ті, хто колись сказав “Не провокуймо Лукашенка, продовжуймо діалог”, коли за його наказами били людей і кидали їх за ґрати, добилися лише того, що тепер, аби когось засудити, Лукашенко викрадає цілий пасажирський літак”.

Як зазначила Дарія Навальна, чимало європейських банків досі беруть гроші від російських і білоруських олігархів. А багато росіян, які заробляють гроші завдяки автократичним режимам, можуть подорожувати Європою і вести там розкішне життя.

Донька Олексія Навального також процитувала слова звернення свого батька, які той передав їй напередодні виступу Дарії у Європарламенті.

“Хочемо, аби Європа не забувала про власні цінності, - написав, зокрема, Навальний. - Не хочемо Європи канцлерів і міністрів, які мріють отримати роботу в правлінні державних компаній Путіна й проводити час на яхтах олігархів”.

Нагадаємо, Олексій Навальний є одним із найвідоміших російських критиків путінського режиму. Він організовував у РФ антиурядові протести, а у своїх фільмах на YouTube викривав корупцію на вищих щаблях російської влади. Минулого року російські спецслужби отруїли Олексія Навального.

Його вивезли до Німеччини, де лікарі врятували опозиціонеру життя. Після одужання Олексій Навальний повернувся до Росії, де його відразу затримали (в аеропорту). За сфабрикованою справою Навальний одержав вирок - кілька років у колонії. Голова Європейського парламенту, італієць Давид-Марія Сассолі, закликав Кремль звільнити цьогорічного лавреата Премії імені Сахарова. Але путінський режим, без сумніву, на цей заклик не реагуватиме…

Читайте також: Чоловіку Тихановської дали 18 років колонії

Схожі новини