Передплата 2024 «Добра кухня»

Чоловіку Тихановської дали 18 років колонії

До 18 років колонії засуджений чоловік екскандидатки у президенти Білорусі, лідерки опозиції Світлани Тихановської (перебуває за кордоном), блогер Сергій Тихановський

Суд встановив, що Тихановський та його однодумці хотіли організувати у Білорусі масові заворушення.

За цією ж справою засуджено бі­лоруського опозиціонера, багато­річного критика режиму Лукашен­ка Миколу Статкевича. Йому дали 14 років колонії. До тривалого позбавлення волі засуджені також двоє соратників Тиханов­ського, Артем Саков і Дмитро Попов (16 років колонії), та блогер Володимир Циха­нович (15 років). Такий же термін позбав­лення волі одержав журналіст білоруської редакції “Радіо Свобода” Ігор Лосик.

Суд над білоруськими опозиціонерами, що відбувся у Гомелі, тривав у закритому режимі з 24 липня. За даними білоруських ЗМІ, громадянин Росії Попов улітку заявив про відмову від її громадянства, – оскіль­ки РФ не надала йому після арешту жод­ної допомоги.

Крім організації у Білорусі масових за­ворушень, суд визнав Сергія Тихановсько­го винним в організації і підготовці заходів, що серйозно порушують громадський по­рядок, а також у розпалюванні суспільної ворожнечі та перешкоджанні роботі Цен­тральної виборчої комісії Білорусі.

Популярний відеоблогер Сергій Тиха­новський хотів стати кандидатом у пре­зиденти, проте режим Лукашенка не дозволив йому зареєструвати свою кан­дидатуру. А відтак до ЦВК зголосилася його дружина Світлана Тихановська, яка й стала кандидатом у президенти. Якби вибори були чесними, то, найімовірніше, Тихановська перемогла би Лукашенка у першому турі і мала би усі шанси здола­ти диктатора у другому. Але підконтроль­на Лукашенкові білоруська ЦВК оголоси­ла, що понад половину голосів у першому турі здобув саме він...

Сергія Тихановського затримали 29 травня 2020 року, коли він брав участь у вуличному пікетуванні. З того часу опози­ціонер перебував під вартою.

Читайте також: Хтось ще сумнівається, що Зеленський перетворює Україну у відстійник а-ля Білорусі?

Схожі новини