Передплата 2024 «Добрий господар»

Тінь Південних Курил над… Кримом?

В Японії вчергове заявили про суверенітет над Південними Курилами

На Південні Курили — острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групу островів Хабомаї, які незаконно привласнила Росія, поширюється суверенітет Токіо. Таку заяву зробив новопризначений японський прем'єр-міністр Фуміо Кисида. На першому ж парламентському засіданні він заявив, що готовий укласти мирний договір з Москвою тільки після врегулювання територіальних претензій. Своєю чергою мер Курильського району Росії Вадим Рокотов заявив, що в регіоні готові до зустрічі з японцями, але тільки як з гостями. Інші варіанти неприпустимі, оскільки це «наша територія», мовляв, курільчани одноголосно підтримали поправки до Конституції, в тому числі щодо недопущення відчуження територій.

Пояснення Росії з цього питання були ідентичні її заявам щодо статусу Криму. Завідувач кафедри міжнародного права Російського університету Дружби народів (РУДН) Аслан Абашидзе сказав: «Російська влада неодноразово заявляла: питання про приналежність Курил у порядку денному не стоїть, адже з точки зору міжнародного права, за всіма існуючими договорами, історичним фактам, — це територія Росії». Однак не підкріпив свої слова жодним посиланням на міжнародне право, бо… таких документів нема, навпаки, вони свідчать про права Японії і про агресію Росії. Раніше глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Японія «залишається єдиною країною в світі, яка не може визнати підсумки Другої світової війни в повному обсязі».

Однак очевидно, що за заявою прем'єр-міністра Японії стоїть не тільки політичний, але і міграційний підтекст. На думку експертів, дізнавшись про те, що Токіо вважає Південні Курили своєю територією, люди «захочуть переїхати в Японію в пошуках кращого життя». «Якщо японська сторона буде підтримувати міграцію з південної частини Курил, російська влада нічого не зможе зробити. За Конституцією Р Ф громадянин Росії може спокійно покинути країну і вільно повернутися. Влада не може пред'явити якихось претензій, інакше буде порушена свобода пересування громадян. Тому кожен житель Південних Курил вирішує сам, де йому краще», — уточнив Абашидзе. Але хіба Росії вперше порушувати свободу і права своїх громадян? Якщо це стане реальністю, Росія зможе прийняти будь-яке незаконне рішення щодо заборони еміграції росіян до Японії.

Нагадаємо, проблема виникла в результаті окупації островів радянськими військами в 1945 році під час японсько-радянської війни як частини Другої світової війни. Острови належали Японії від 1855 року, моменту встановлення двосторонніх відносин між Японією і Росію. За Сімодським трактатом Південні Курили і Південний Сахалін визнавалися японськими, а Північні Курили та Північний Сахалін російськими. Всі наступні міжнародні акти аж до 1945 року підтверджували приналежність Південних Курил до Японії. До окупації острови входили до області Немуро префектури Хоккайдо, Японія. Після окупації були інкорпоровані до новоутвореної Південносахалінської області, пізніше «увійшли» до складу Сахалінської області РРФСР. Японія не визнає російського суверенітету над Південними Курильськими островами і вважає їх своїми. Вирішення суперечки в міжнародних судових інстанціях блокується Росією. Європейський парламент в резолюції «Відносини між ЄС, Китаєм і Тайванем і безпеку на Далекому Сході», ухваленого 7 липня 2005 року закликав Росію повернути Японії «окуповані території» — південнокурильські острови. Уряд США підтримує Японію в цій суперечці і визнає суверенітет Японії над «Північними територіями».

На Заході обговорюють стрільбу в Японському морі. Саме після них японський прем'єр заявив про суверенітет Токіо над Південними Курилами. Як і в Чорному морі, Росія регулярно брязкає зброєю в Японському морі, показуючи свою силу. Як повідомляло Міноборони Росії, в маневрах брали участь 12 кораблів, які запускали зенітні ракети. Видання Daily Mail назвало ці навчання «демонстрацією сили». Воно зазначило, що маневри пройшли незабаром після призначення в Японії нового прем'єр-міністра — Фуміо Кісіда. Видання написало про те, що на наступний день після російських стрільб японський прем'єр і заявив про суверенітет Токіо над Південними Курилами.

Не можна не бачити близькість курильської ситуації з питанням про статус Криму, який за міжнародним правом є українською територією, захопленою Росією, як і Курили, силою зброї.

Схожі новини