Передплата 2024 «Добрий господар»

Наркотичний "емірат" Афганістан

"Талібан" обіцяє "державу без наркотиків". Чи варто цьому вірити? Без грошей з наркоторгівлі, кажуть експерти, "Талібан" не виживе...

Масштабна криза в Афганістані, спричинена приходом до влади ісламістів із «Талібану», змусила західні ЗМІ згадати про те, що саме ця азійська держава є найбільшим у світі постачальником небезпечних наркотиків, зокрема, опіуму й героїну. А також про те, що виробництво й експорт наркотиків зосереджені головно у тих афганських провінціях, які завжди були головним оплотом «Талібану», що звик одержувати з наркоторгівлі стабільні доходи. Зараз таліби обіцяють, що за їхнього правління Афганістан стане «державою без наркотиків». Мовляв, нова влада заборонить вирощування опійного маку… Експерти, однак, цим обіцянкам талібів не вірять. За даними американського Спеціального генерального інспектора з відбудови Афганістану (SIGAR), наркоторгівля забезпечує «Талібану» 60 відсотків його річного доходу. Без тих грошей «Талібан» просто не виживе…

За 15 років США витратили на боротьбу з виробництвом наркотиків у Афганістані понад 8,5 мільярда доларів, нагадує агенція Reuters. Однак ці зусилля не дали результату: «У той час, коли американські війська покидають Афганістан, він залишається найбільшим у світі постачальником нелегальних опіатів». Саме Афганістан вирощує близько 70% усього опійного маку, який є сировиною для виготовлення опіуму й героїну. За даними ООН, Афганістан — це 80% світового виробництва опіуму, і саме з Афганістану до Європи надходить 95% героїну.

За різними оцінками, незаконне вирощування опійного маку та виробництво й продаж опіатів забезпечують Афганістану від 11% до 16% його ВВП (валового внутрішнього продукту). Вирощування опійного маку дає роботу 120 тисячам афганців, саме у цьому «секторі економіки» країни працевлаштовано найбільше громадян Афганістану.

Таліби стверджують, що під час їхнього попереднього правління, у 1996−2001 роках, у Афганістані дещо скоротилися обсяги вирощування опійного маку й експорт наркотиків, відзначає ВВС. І нагадує: хоча у 1998−2000 роках площі, відведені під вирощування маку, збільшилися на понад 50%, у лютому 2000-го таліби вирощування опійного маку справді заборонили. Зараз «Талібан» обіцяє покласти край вирощуванню маку, але чи варто вірити цим обіцянкам? Як підкреслює ВВС, протягом останніх двох десятиліть вирощування маку в Афганістані та виробництво й експорт наркотиків постійно зростали, причому більшість незаконних макових плантацій зосереджені у районах, які фактично контролював «Талібан». Це насамперед південні афганські провінції Гільменд і Кандагар.

Бойовик "Талібану" (праворуч із автоматом) спостерігає за селянами, які збирають "урожай" на маковому полі в афганській провінції Гільменд. Фото AP (2008)
Бойовик "Талібану" (праворуч із автоматом) спостерігає за селянами, які збирають "урожай" на маковому полі в афганській провінції Гільменд. Фото AP (2008)

Масштаби афганської наркоторгівлі справді вражають. Зокрема, 2016 року в Афганістані виготовили близько 4800 тонн опіуму, що принесло дохід у сумі три мільярди доларів.
За даними ООН, наркотичний «сектор економіки» щороку приносив «Талібану» солідний прибуток — до 400 мільйонів доларів.

На своїй першій пресконференції речник «Талібану» Забігулла Муджахід заявив: «Запевняємо наших співвітчизників і міжнародне співтовариство, що не будемо виробляти жодних наркотиків. Відтепер ніхто не буде причетний до наркотичної контрабанди». Муджахід також звернувся по «міжнародну допомогу», завдяки якій афганські селяни могли б вирощувати інші культури, а не тільки опійний мак… «. Цей заклик надати міжнародну допомогу може викликати гіркий сміх у людей, які протягом останніх 10 років працювали в Афганістані у коаліції сил НАТО, громадських організаціях і представництві ООН, безрезультатно намагаючись позбавити Афганістан залежності від вирощування маку», — констатує worldnewsfb.com.

Згідно зі звітом Спеціального генерального інспектора США з відбудови Афганістану (SIGAR) за 2018 рік, у 2002−2017 роках США витратили на боротьбу з наркотиками в Афганістані близько 8,6 мільярда доларів. За ці кошти, зокрема, афганським селянам платили за перехід на вирощування пшениці або шафрану, на макові плантації розприскували з літаків дефоліанти (отруту), а по фабриках із переробки маку завдавали ударів із повітря… І на кожному кроці, наголошує worldnewsfb.com, ці зусилля зустрічали опір бойовиків «Талібану», які контролювали основні регіони вирощування маку. За даними урядів США й Афганістану (колишнього), у районах, які контролювали таліби, польові командири бойовиків часто змушували селян вирощувати опійний мак.

Афганський селянин працює на маковому полі поблизу Джалалабада. Фото Reuters (2014).
Афганський селянин працює на маковому полі поблизу Джалалабада. Фото Reuters (2014).

Як наслідок, Афганістан є сьогодні світовим лідером із виробництва опіуму й героїну (80−90% світового виробництва, за даними Офісу ООН із наркотиків і злочинності).

Площі засаджених маком земель становлять зараз в Афганістані близько 250 тисяч гектарів, що у чотири рази більше, ніж у 1990-х роках, свідчать дані ООН. Останніми роками, нагадує worldnewsfb.com, наркоторговці також виявили, що рослину, поширену в Афганістані під назвою ефедра, можна використовувати для виготовлення ключового компонента популярної нині синтетичної наркоти — метамфетаміну.

За оцінками експертів, підхід уряду «Талібану» до виробництва й продажу наркотиків може суттєво вплинути на світові ціни на опіум і героїн. Це матиме наслідки не лише для держав Заходу, а й для Росії, Ірану, Пакистану й Китаю. Ці держави є не лише основними шляхами наркотрафіку з Афганістану, а й великими ринками збуту афганських наркотиків.

Антинаркотичну риторику «Талібану», з якою він зараз прийшов до влади, західні аналітики вважають, поряд із обіцянками поважати права людини й свободу ЗМІ, спробою продемонструвати більш помірковане обличчя ісламістського руху — заради здобуття міжнародної підтримки. «Таліби хочуть створити імідж більш відкритих для співпраці із Заходом, і вони усвідомлюють, що заяви про „державу без наркотиків“ мають у цьому допомогти», — каже Джонатан Ґудгенд, експерт із міжнародної наркоторгівлі Лондонського університету SOAS. Водночас звертає увагу Ґудгенд, будь-які спроби обмежити вирощування маку вдарять по селянах у центрах політичної підтримки «Талібану», зокрема, у провінціях Гільменд і Кандагар. Навряд чи таліби захочуть втратити цю підтримку…

Американська авторка книги «Насіння терору: як героїн фінансує «Талібан» і «Аль-Каєду» Ґретхен Пітерс вважає, що заборона вирощувати мак під час попереднього правління талібів була лише хитрим тактичним кроком. «Таліби були тоді під величезним міжнародним тиском, — пояснює експертка. — Це був підступ, просто до того часу вони дуже багато накопичили. Таліби заробили тоді величезну суму грошей, бо ціна на героїн зросла у 10 разів».

«Афганістан не може вижити без опіуму. Він одночасно і вбиває Афганістан, і забезпечує виживання величезної кількості людей, — каже Ґретхен Пітерс. — Контроль над країною надасть талібам доступ до авіакомпаній, державної бюрократії і банків, які можуть бути використані для сприяння контрабанді наркотиків і відмиванню грошей. Не сумніваюся, що таліби цим скористаються».

Схожі новини