Передплата 2024 «Добра кухня»

"Червоний код" для людства

Група експертів ООН з клімату в своїй доповіді зазначила, що глобальне потепління на межі того, щоб вийти з-під контролю

Про це повідомляє агентство Reuters.

У звіті вчених Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) йдеться, що в усьому винні люди. Але швидкі дії щодо скорочення викидів парникових газів можуть знизити згубний вплив на клімат планети.

Дослідницька група World Weather Attribution також довела, що смертоносна спека, яка охопила західне узбережжя Північної Америки в червні, стала наслідком людської діяльності.

Високі температури, руйнівні урагани та інші екстремальні погодні умови, стануть більш суворими, зазначають експерти. Наприклад, тільки в понеділок у Каліфорнії згоріло понад 202 тисяч гектарів лісу.

За даними IPCC, сильні дощі, які випадали раз на 10 років, тепер випадають на 30% частіше.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав звіт «червоним кодом для людства».

«Тривожні дзвони оглушливі. Цей звіт повинен стати похоронним дзвоном для вугілля і викопного палива, перш ніж вони зруйнують нашу планету», — сказав він у своїй заяві.

Через кілька місяців в Глазго, Шотландія, стартує конференція ООН з клімату COP26, де будуть обговорюватися більш амбітні заходи по боротьбі зі зміною клімату.

У звіті Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату кажуть, що зараз глобальна середня температура приблизно на 1,1 °C вище, ніж в кінці XIX століття (доіндустріальний час), і тепер наближається до 1,5 градусів — критичного порогу.

Тільки різко скоротивши викиди парникових газів і одночасно видаливши вуглекислий газ з атмосфери, ми зможемо зупинити цю тенденцію.

«Суть в тому, що у нас залишилося нуль років, щоб уникнути небезпечного зміни клімату, тому що воно вже тут», — сказав CNN Майкл Е. Манн, провідний автор звіту IPCC за 2001 рік.

У доповіді IPCC описується п’ять температурних сценаріїв, і всі вони передбачають, що відмітка в 1,5 °C буде подолана до 2040 року. В одному зі сценаріїв температура починає знижуватися після 2040-го у зв’язку з початком масштабного видалення вуглекислого газу з повітря. Але таких технологій зараз не існує.

Згідно зі звітом, в глобальному масштабі посухи, які могли відбуватися тільки раз в 10 років або близько того, тепер трапляються на 70% частіше. Зв’язок зі зміною клімату особливо сильно простежується в західній частині Сполучених Штатів. У цьому регіоні високі температури осушили водосховища, що спричинило брак води.

В умовах невблаганної посухи і рекордної спеки лісові пожежі стали траплятися частіше і стали більш руйнівні. За даними CalFire, шість з 10 найбільших пожеж в Каліфорнії відбулися в 2020 або 2021 році.

Учені говорять, що при підвищенні загальносвітової температури на 1,5 °C кліматична система може стати невпізнанною.

«Це такі події, як руйнування крижаного покриву, раптові зміни течій океану або катастрофічні лісові пожежі», — сказав Ендрю Уотсон, вчений з Університету Ексетера.

Деякі зміни вже незворотні. Крижаний покрив Гренландії «практично напевно» продовжить танути і підвищувати рівень моря.

Співавтор звіту Темсин Едвардс, кліматолог з Королівського коледжу Лондона, зазначив, що «чим більше ми стримуємо потепління, тим більше ми можемо уникнути або сповільнити ці зміни клімату».

У доповіді мовиться, що у світу не вистачає часу.

Якщо викиди скоротяться в наступному десятилітті, середні температури можуть вирости на 1,5 ° C до 2040 року і, можливо, на 1,6 ° C до 2060 року, перш ніж стабілізуватися.

Але якщо світ продовжить рухатися по нинішній траєкторії, зростання температури може скласти 2,0 ° C до 2060 року і 2,7 ° C до кінця століття.

Земля не була такою теплою з епохи пліоцену приблизно 3 мільйони років тому — коли з’явилися перші предки людства, а океани були на 25 метрів вище, ніж сьогодні.

Звіт обсягом приблизно 3500 сторінок є кульмінацією майже десятирічних досліджень клімату, зроблених вченими всього світу.

Крижані щити тануть і будуть продовжувати танути; почастішають екстремальні повені; рівень моря продовжить підвищуватися.

Міжнародне енергетичне агентство заявляє, що викиди вуглецю через діяльність людини «виростуть на 1,5 мільярда тонн у 2021 році».

У звіті МГЕЗК погодні катаклізми називають смертоносними і дорогими. Однак наголошується, що найжахливіші наслідки все ще можна попередити.

Читайте також: Контроль над глобальним потеплінням втрачено, — науковці

Схожі новини