Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Путін і Шойгу хочуть сховатися в Сибіру?

Що стоїть за ідеєю побудувати міста-мільйонники і перенести столицю Росії до Сибіру?

Як повідомив ресурс «Сибирь.Реалии», міністр оборони Росії Сергій Шойгу запропонував перенести столицю країни в Сибір, а, крім того — побудувати там п'ять нових міст з населенням до мільйона осіб. Експерти, проте, вважають цю ідею як мінімум дивною, дехто говорить, що це маніпуляція для приховування дійсних задумів.

«Нам необхідно в Сибіру побудувати три, а краще п'ять великих центрів науково-промислових, економічних, простіше кажучи, міст з населенням 300−500 тисяч, краще — до мільйона осіб», — цитує ці слова міністра, які він сказав на зустрічі з науковою громадськістю Сибірського відділення РАН.

Як відомо, Росія здійснила як мінімум два містобудівних походи в Сибір. Перший — ще за Сталіна, коли весь Сибір заполонили концентраційні табори, поруч з якими виростали сяк-так прилаштовані поселення для проживання охорони. Вже в хрущовський час, в процесі зменшення масштабу репресій, вони почали занепадати, і зараз на місці багатьох «…лагів» залишились тільки руїни. Занепали і виведені з ладу також численні залізниці, які були побудовані зеківською працею для перевезення в’язнів, але тепер не використовуються.

Другий бум містобудівництва в Сибіру і на півночі Росії припадає, в основному, в 70−80-і роки, — як правило, це виникнення поселень в місцях розробки нових нафтогазових або вугільних родовищ. Вони теж вже почали занепадати. Наразі їх населення налічує максимум 20−30 тисяч осіб. Там стоять пусті будинки, в яких ніхто не живе. Без сумніву, ці міста повністю зникнуть, як тільки будуть вироблені ті родовища, навкруги яких вони створені.

Для чого ж Шойгу готує третій урбаністичний похід на Сибір?

— Ідея дуже дивна, — вважає урбаніст, кандидат географічних наук Олексій Новіков. — Будь-яке нове місто — це гігантське збурення в системі розселення, і вона може просто не витримати. Просто побудувати нове місто — витівка дуже важка і, як правило, ніколи не вдається. Ми знаємо дуже мало прикладів будівництва нових міст. Вони проходять якийсь цикл після будівництва, а потім перестають нормально функціонувати і стають тягарем на розвитку економіки. Це стандартна історія, її видно по усіх переселенських країнах, і по Канаді, і по Росії — особливо по Сибіру… Єдиний сенс втілити таку ідею — робити це в районі Владивостока, але тільки якщо є потужні зв'язки з Китаєм і з Штатами. А оскільки їх загалом немає, роздумувати про це було б дивно.

Це проєкт не в той бік! За оцінками експертів Світового банку, в Росії 25 млн людей живуть там, де жити неможливо — це екстремальні з кліматичної точки зору місця. Тому виразно намітився відтік росіян з Сибіру в Європейську частину країни.

Наприклад, населення Магаданської області раз на п’ять років оновлюється на 50 відсотків. В Росії існує програма переселення жителів з районів Крайньої Півночі, яка працює з 1995 року. Це люди, які опинилися в таких місцях або через освоєння родовищ, або через сумні історичні події — ГУЛАГ, зокрема, підштовхнув систему розселення в сторону дивного, неефективного розташування. В Росії величезний міграційний потік йде на південь — в Краснодарський край, Ставропольський край, Ростовську область і так далі. Тепер цих людей розселюють і в українському Криму. Але федеральне фінансування програми знижується. А тут нові міста в Сибіру, і столицю хочуть переносити. Абсурд. Ідеальною програмою було б не будівництво нових міст, а вивезення людей з районів Крайньої Півночі і кліматично екстремальних зон.

Науковий співробітник Відділу соціально-економічної географії Інституту географії РАН В'ячеслав Шупер вважає, що в звичайному режимі ця ідея нездійсненна. Навіщо будувати місто на новому місці, якщо наявні розвиваються далеко не так динамічно, як хотілося б? Цю ідею неодноразово висловлював, наприклад, Олексій Громико, директор Інституту Європи РАН. Але з приводу перенесення столиці — ми були свідками спроб перенесення столиці в Нову Москву, які набрали абсолютно анекдотичного характеру. Якщо її не вдалося перенести в Нову Москву, тим більше не вдасться перенести в Новосибірськ. Тим більше, що в Петербург вже теж переносили.

На думку В’ячеслава Шупера, тепер форсований розвиток азійської Росії не є досить імовірним. Тому розглядати його слід не в звичних параметрах, тут можуть бути особливі плани. Адже ясно, що нинішнє становище Росії буде змінюватися, головним чином під впливом зовнішньополітичних факторів, перш за все, відносин з Заходом. Зміни в країні стають вже питанням виживання, а не розвитку.

Натяк Шупера більш ніж прозорий. Сергій Шойгу, як призвідник і рушійна сила війни і в Україні, і в Грузії, і всіх воєн на планеті з участю Росії, розуміє, що відплата рано чи пізно досягне Москви, і тому він пропонує своєму «подєльнику» Володимиру Путіну вже зараз подбати про схованку в разі відплати Заходу. Будувати міста в непрохідній тайзі Сибіру — це одна річ. А переносити столицю, отже, і Кремль, і нове Міністерство війни Росії — це ніщо інше, як ідея сховатися в безкрайній тайзі Сибіру від відплати світу, який все більше набуває рішучості. До речі, саме після втечі Кремля в Сибір — там стануть потрібні ті міста-мільйонники, про які говорить Шойгу. Аякже — після зникнення європейської Росії, Кремлю ж треба кимось керувати — набирати солдатів для нового війська, виробляти продукцію, для того, щоб збирати податки, щоб було чиїмось коштом жити. Шойгу, мабуть, вважає, що п’ять міст-мільйонників вистачить для того, щоб прогодувати новий Кремль.

Схоже на те, що історія повторюється. Після нападу Гітлера на СРСР, Сталін через Болгарське посольство пропонував Німеччині віддати Україну і Прибалтику з умовою, що Гітлер не буде далі наступати. Німеччина не погодилась на такий ґешефт. Володимир Путін і Сергій Шойгу розуміють, що відплата прийде, що створять ще не одну «Кримську платформу», що в світі сформується потужна антипутінська коаліція, що прийде час — і тікати буде практично нікуди. Тому остання надія — сховатися в тайзі Сибіру, сподіваючись, що ракети відплати їх там не знайдуть. Це цікава історична віха — Кремль почав шукати куди б його сховатись від гніву світової громадськості. Скоро він запропонує забрати Європейську Росію, але залишити їм і новому Кремлю Сибір. Але черговою помилкою було б припустити, що їх там не знайдуть…

Читайте також: Путін планує інтегрувати Донбас через «чорний хід»

Схожі новини