Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія має намір «репатріювати» українців і білорусів

Публікація про подання цього законопроєкту вже викликала цілий ряд протестів та ксенофобських висловлювань

Як повідомляє «Коммерсант», депутат Держдуми Костянтин Затулін («Єдина Росія») вніс до нижньої палати парламенту законопроєкт про «право на репатріацію до Росії співвітчизників, що проживають за кордоном». У пояснювальній записці йдеться, ніби «законопроєкт заповнює відсутність репатріаційної складової як ключового пробілу державної програми зі сприяння добровільному переселенню в РФ співвітчизників, що проживають за кордоном». Але фішка нового законопроєкту в тому, що під його норми, якщо він буде прийнятий, підводяться також українці і білоруси.

Річ у тому, що цей законопроєкт буде введений в правову систему Росії на заміну аналогічного закону, що діє нині. Новим законом встановлено два критерії визнання за іноземними громадянами та особами без громадянства права на репатріацію. Це відповідність визначенню співвітчизника і вільне володіння російською мовою. В першому критерії міститься «перелік народів, які історично проживають на території Російської Федерації», чого немає у нині чинному законі.

До зазначеного переліку входять так званий за конституцією «державотворчий народ», тобто росіяни, а також представники білоруського та українського народів, «пов'язаних з державотворчим народом спільністю історичної долі та культури». А також представники народів, які проживають у відповідних національно-територіальних утвореннях на території Російської Федерації, представники корінних нечисленних народів, що входять в єдиний перелік корінних нечисленних народів Росії, представники інших народів, які історично проживають на території Росії.

«Співвітчизники», які мають право на репатріацію, можуть отримати право на спрощене отримання громадянства РФ. Згідно з положеннями законопроєкту, заява про прийом в громадянство Російської Федерації в порядку репатріації подається не раніше ніж через дев'ять місяців проживання в Росії з видом на проживання. Ще через три місяці репатріанти зможуть отримати російський паспорт.

Публікація про подання проєкту цього законопроєкту вже викликала цілий ряд протестів та ксенофобських висловлювань. Багато росіян сприйняло це, як запрошення в Росію гастарбайтерів, та висловлює незгоду дітися з іншими територією країни.

Перш за все подають голос ті росіяни, які розчаровані путінською владою. Так, в коментарях користувач Ігор Щелконогов пише: «Чи нормальна людина поїде в Росію з таким урядом? А ось для довгострокового шпигунства Україна нам може багато хохлів закинути. Дума не думає».

Вячеслав Карпов вдався до поезії:

«Нам сойдет теперь любой

— Хоть горбатый, хоть рябой,

Потому как и рябые

К нам не ломятся гурьбой!"

(Л.Филатов).

Користувач інтернету Олег пише: «Невже так багато царських холопів втекло з країни, і терміново потрібні нові. Щасливу путінську Росію навіть африканці з жебраками арабами за версту обходять…». Сергій Глєбов зауважує, що «Путін повинен росіянам створити гідні умови, що б вони дітей народжували, а не закликати гастарбайтерів, і не роздавати російські паспорти громадянам сусідніх держав».

Сергій Іванишин запитує: «Під конвоєм і в наручниках?»

Ну що ж. Висновок один — як завжди, у народу Росії не спитали, що саме потрібно для його країни. Політологи, однак, вважають, що не дивлячись на критику, Держдума все одно прийме цей законопроєкт, оскільки він дасть змогу Росії легше переманювати до себе громадян інших держав, чим російські чільні політики займаються вже давно і наполегливо.

Схожі новини