Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кейт і Вільям поїдуть до Шотландії

Аби «врятувати Сполучене Королівство від розпаду»

Як інформує The Sunday Times, Букінгемський палац попросив принца Вільяма та його дружину Кейт Мідлтон якомога більше часу проводити у Шотландії. Королівський двір вважає, що це допоможе врятувати Велику Британію від розпаду.

За інформацією видання, монарша родина побоюється, що британські політики «втра­чають Шотландію». Водночас Букінгемський палац упевне­ний: Кейт і Вільям можуть ста­ти «помітним символом зв’язку між Англією і Шотландією».

На парламентських вибо­рах у Шотландії 6 травня впев­нену перемогу здобула Шот­ландська національна партія (SNP), яка виступає за дер­жавну незалежність цієї кра­їни. На переконання лідер­ки SNP, глави шотландського уряду Ніколи Стерджен, на виборах шотландці підтверди­ли, що прагнуть відокремлення від Сполученого Королівства. А відтак у другій половині каден­ції новообраного парламенту Шотландії у цій частині Великої Британії повинен відбутися ре­ферендум щодо незалежності.

Утім, аби такий референ­дум був законним, згоду на його проведення має дати уряд Сполученого Королів­ства. А прем’єр-міністр Борис Джонсон є категоричним про­тивником нового референду­му. Мовляв, таке голосування у Шотландії 2014 року відбуло­ся, і більшість шотландців ви­словилися проти незалежнос­ті. Тож немає чого знову товкти воду в ступі… Та й загалом, каже Джонсон, зараз краще зосередитися на подоланні на­слідків пандемії.

Але, схоже, королівський двір не дуже сподівається, що Джонсон зуміє стримати Стер­джен. Тому, повідомляє The Sunday Times, Букінгемський палац вирішив сам «врятува­ти Королівство від розпаду». За задумом, герцог і герцогиня Кембриджські (Вільям і Кейт) мають зараз проводити зна­чно більше часу в Шотландії, зокрема у замку Балморал та в місті Сент-Ендрюс, де вони зу­стрілися, навчаючись в універ­ситеті. Мовляв, позитивні Кейт і Вільям справлять на шотланд­ців гарне враження. І під впли­вом цих емоцій якась частина шотландських виборців не за­хоче «розлучатися» з Королів­ством…

«Радники монаршого дво­ру хочуть, аби Вільям і Кейт виглядали у Балморалі й Сент-Ендрюсі не як гості, а як мешканці», — каже джере­ло в Кенсингтонському пала­ці (лондонській резиденції по­дружжя), на яке посилається The Sunday Times. Нещодавно герцог і герцогиня Кембридж­ські вже здійснили подорож до Шотландії, під час якої Вільям описав цю країну як «приязну, інноваційну й рішучу», таку, де «вирує життя», а також заявив, що «сформований цим міс­цем», до якого відчуває «трива­лу прихильність».

Схожі новини