Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Санкцій, які зупинять «Потік-2», не буде?

Адміністрація Байдена, констатує Axios, не бажає псувати відносини з Німеччиною

Адміністрація президента США Джо Байдена неоднора­зово підкреслювала, що до газпромівського газопроводу «Північний потік-2» ставить­ся вельми критично. Попри це, повідомив портал Axios, американський Держдепарта­мент має намір утриматися від запровадження санкцій проти корпорації Nord Stream 2 AG, яка будує «Північний потік-2». Причина? США, пояснює Axios, не хочуть ставити під загрозу відносини зі союзною Німеччиною.

«Рішення Вашингто­на вказує на те, що ад­міністрація Байдена не бажає ставити під загрозу від­носини з Німеччиною через цей трубопровід, — пише Axios з по­силанням на два поінформовані неназвані джерела. — Рішення та­кож указує на труднощі, з якими стикається президент США при узгодженні своїх дій із риторикою щодо необхідності жорсткішого підходу до Росії».

На інформацію Axios відреагу­вав вашингтонський портал The Hill. І зазначив, що у своєму зві­ті Конгресу США адміністрація Джо Байдена визнає: через ді­яльність корпорації Nord Stream 2 AG та голови Матіаса Варніга на них цілком може бути накладе­но санкції. Повна зупинка проєкту «Північний потік-2», завершено­го на 95%, вимагала би запро­вадження санкцій проти Nord Stream 2 AG, розповіли джере­ла Axios. Однак… Державний де­партамент США начебто не має наміру їх накладати. Зате санк­ції будуть введені проти чотирьох російських кораблів, які беруть участь у будівництві газопроводу «Північний потік-2».

На інформацію Axios про від­мову адміністрації США від санк­цій, які могли би «поховати» бу­дівництво «Північного потоку-2», представники Республікан­ської партії у Конгресі відповіли жорсткою критикою. «Якщо ре­жим Путіна закінчить це будів­ництво, то лише тому, що уряд Байдена дозволить це зробити, — заявив впливовий представник республіканців у Комітеті закор­донних справ Палати представ­ників Майкл Маккол. — Якщо ін­формація від Аксіос відповідає дійсності, це означатиме, що на­справді уряд Байдена ніколи не збирався перешкоджати добу­дові „Північного потоку-2“. Цей трубопровід не є звичайним ко­мерційним проектом, який може вплинути на наші стосунки з уря­дом у Берліні. Це російський про­єкт підступного втручання, який загрожує поглибленням енер­гетичної залежності Європи від Росії». А республіканський сена­тор Бен Сассе звинуватив прези­дента-демократа Джо Байдена у тому, що той надає Путіну «засіб стратегічного тиску в Європі».

Нагадаємо, на початку цього року держсекретар США Енто­ні Блінкен на слуханнях у Конгре­сі заявив про будівництво «Пів­нічного потоку-2» таке: «Я твердо налаштований зробити все мож­ливе, аби запобігти його завер­шенню». А у недавній розмові з главою МЗС Німеччини Гайко Ма­асом Блінкен знову наголосив: США проти будівництва «Північ­ного потоку-2». Нарешті, у ко­ментарі для The Hill представник Держдепартаменту підкреслив: адміністрація Джо Байдена «дала зрозуміти, що газопровід „Пів­нічний потік-2“ — російський геополітичний проєкт, який загро­жує енергетичній безпеці Європи та України, а також союзникам і партнерам НАТО на східному фланзі».

Відмовляючись від санкцій проти корпорації Nord Stream 2 AG, яка будує «Північний потік-2», Вашингтон, імовірно, бере паузу, необхідну для подальших пере­говорів із Берліном. Адміністра­ція Джо Байдена зацікавлена у нормалізації відносин із союз­ною Німеччиною, зіпсованих за президентства Дональда Трам­па. Берлін уперто відстоює «Пів­нічний потік-2», називаючи цей газогін виключно економічним проєктом, і пропонує Вашинг­тону компромісні рішення. Зо­крема, обіцяє збудувати додат­ковий потужний термінал для прийому американського газу… А по-друге, Джо Байден, не ви­ключено, вирішив залишити не­накладені на корпорацію Nord Stream 2 AG санкції як свій аргу­мент перед зустріччю з Путіним. Мовляв, туз у рукаві, яким можна полякати свого візаві на перемо­винах, зайвим ніколи не буває…

А тим часом…

Кілька днів тому Феде­ральне відомство судно­плавства та гідрографії Німеччини дозволило про­довжити будівництво га­зопроводу «Північний по­тік-2». На початку травня роботи були призупинені — після подання активіста­ми німецьких екологічних рухів скарг до адміністра­тивного суду в Гамбурзі. Скарги стосувалися остан­нього відрізка газопро­воду — у німецькій еконо­мічній зоні в Балтійському морі. На думку активістів, будівництво газопроводу зашкодить морським пта­хам, які перебувають під охороною. Але Федераль­не відомство вирішило, що будівництво «такої корот­кої ділянки газопроводу не матиме негативного впли­ву на ці види птахів». Тому вже наприкінці травня бу­дівництво «Північного по­току-2» у водах Німеччини може поновитися.

Схожі новини