Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Індія у ковідному вогні

Медики говорять про особливий, дуже агресивний індійський штам коронавірусу

Новим епіцентром пандемії коронавірусу стала нині Індія. Епідемічну ситуацію у цій країні, де живуть близько 1,5 мільярда людей, глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус назвав «надзвичайно драматичною». За добу в Індії фіксують понад 350 тисяч (!) випадків інфікування. Медики говорять про особливий індійський штам ковіду, що вирізняється агресивністю… Глава ВООЗ повідомив про відправлення до Індії апаратів штучної вентиляції легень і пересувних польових лікарень. Індійську медслужбу підтримають найближчим часом 2,6 тисячі співробітників ВООЗ.

За добу в Індії від коронавірусу по­мирають зараз понад 2800 осіб. Із початку пандемії тут зафіксовано близько 17,3 мільйона випадків інфіку­вання та понад 195 тисяч смертей від ко­віду.

Як зазначає агенція Reuters, в Індії за­раз вирує друга хвиля пандемії Covid-19, під час якої лише у столиці Делі кожні чо­тири хвилини від ковіду помирає людина.

Влада доставляє кисень до Делі з від­далених регіонів Індії, використовуючи, зо­крема, військові літаки й потяги. Місцеве Т Б показало, як до столичної лікарні «Ба­тра» прибула вантажівка з киснем. Якраз після того, як цей шпиталь попередив: кисню для 260 пацієнтів залишилося на 90 хвилин… Місцеві ЗМІ повідомили про ле­тальні випадки, спричинені браком кисню, у Джайпурі й Амрітсарі на півночі країни.

У Делі, розповів британський теле­канал Sky News, чимало людей помира­ють біля лікарень, де немає вільних місць. Благодійна організація облаштувала на парковці біля однієї з лікарень Делі… кре­маторій просто неба. Тіла померлих ви­носять зі шпиталю й обприскують дезін­фікувальним засобом, потім переносять на парковку. Над трупами складають сто­си дров і підпалюють їх… Кремація тіл по­мерлих є традицією індуїзму, який сповід­ують багато індійців.

«Ми побоюємося нової мутації корона­вірусу, виявленої в Індії, — заявив міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан.- Аби не наражати на небезпеку нашу про­граму вакцинації, подорожі з Індії будуть суттєво обмежені». До Німеччини з Індії будуть впускати лише громадян ФРН, які перед вильотом пройдуть тестування, а після прибуття додому пройдуть 14-ден­ний карантин.

Заборону на в’їзд для громадян Індії запровадила також Італія. Виняток ста­новлять особи з правом постійно прожи­вати в Італії (можуть повернутися за умо­ви тестування до виїзду й після прибуття, а також 14-денного карантину). Раніше обмеження на в’їзд із Індії ввели також Ка­нада, Велика Британія і Кувейт.

«Не варто поспішати святкувати перемогу над ковідом»

«Можемо сказати з гордістю, що Ін­дія перемогла Covid-19 під здібним, ро­зумним, відданим керівництвом прем’єр-міністра Нарендра Моді. Індія стала прикладом переможця у боротьбі проти коронавірусу», — було написано у резолю­ції, яку прийняла правляча політична сила Індії, «Бхаратія Джаната парті», букваль­но кілька тижнів тому, — пише британське видання Financial Times. — Але зараз Ін­дія переживає сплеск випадків Covid-19. Країна стала новим «світовим рекор­дсменом» за кількістю хворих. У лікар­нях закінчується кисень і місця для Covid-пацієнтів. По всьому світу транслюються моторошні картини страждань індійців… Кількість смертей від Covid-19 в Індії може бути у 2−5 разів вищою за офіційні дані.

Пандемія карає надмірну гордість. На­рендра Моді далеко не перший світовий лідер, який заплатив високу ціну за те, що діяв надто повільно або оголосив пе­ремогу над Covid-19 надто рано. У Китаї, де було зафіксовано перші випадки коро­навірусу, катастрофічною реакцією уря­ду Сі Цзіньпіна було «придушення поганих новин» із Уханя. У США експрезидент До­нальд Трамп неодноразово прогнозував, що коронавірус сам дивом зникне.

У Бразилії президент Жаїр Болсона­ру рішуче виступав проти карантинних обмежень. У Великій Британії прем’єр-міністр Борис Джонсон запровадив лок­даун надто пізно. А ЄС довго не міг нала­годити закупівлю вакцин.

Уряд Моді припустився багатьох згуб­них помилок. Оголосивши про кінець кри­зи надто рано, влада Індії невиправдано швидко почала пом’якшувати карантин­ні обмеження. Керуючись бажанням пе­ремогти у вирішальній політичній битві, «Бхаратія Джаната парті» влаштовувала масові виборчі мітинги.

Моді також проводив агітаційні мітин­ги, навіть попри те, що випадків корона­вірусу в країні уже більшало. Релігійний фестиваль «Кумбх Мела», який збирає мільйони паломників, був дозволений і навіть підтримувався політичною владою.

Індійський уряд не зміг використати зниження кількості випадків хвороби піс­ля першої хвилі, щоб належним чином підготуватися до другої. Запаси кисню були занадто низькими. Попри те, що Ін­дія є фактично найбільшим у світі ви­робником вакцин майже усіх видів, уряд країни надто повільно робив замовлен­ня Covid-вакцини у місцевих виробників. Це також сповільнило процес схвален­ня перевірених іноземних вакцин проти Covid-19, таких як BioNTech/Pfizer.

«Національна гордість» відіграла роль у готовності Індії продовжувати експор­тувати вакцини, навіть попри те, що сама країна не мала достатньої кількості пре­паратів для власного населення. Індій­ський уряд пропагував ідею, що країна є «глобальною аптекою».

Основним чинником такої поведінки було геополітичне суперництво з Кита­єм, який використовує «вакцинну дипло­матію» для отримання глобального впли­ву. Бажання Індії експортувати вакцини також позитивно контрастувало з відсут­ністю експорту зі США та Британії. Але за­раз уряд Індії заборонив експорт вакцин.

Моді вступив у цю кризу із захмарними рейтингами в опитуваннях, але виявився вразливим до негативної реакції. Маючи централізовану владу протягом багатьох років, тепер індійський лідер перекладає тягар відповідальності за неконтрольова­ну ситуацію з Covid-19 на уряди штатів…

Урок Індії показав, що не варто поспі­шати святкувати перемогу над Covid-19. Будь-яке покращення ситуації з корона­вірусом слід використовувати як можли­вість підготуватися до майбутніх хвиль Covid-19″.

Схожі новини