Передплата 2024 ВЗ

Sputnik V розділяє Європу

На тлі глобального дефіциту вакцин від COVID-19 усередині ЄС тривають палкі дискусії: купувати російську вакцину чи ні?

«Допоки російська вакцина Sputnik V перебуває на розгляді в Європейському агентстві лікарських засобів (EMA), одні країни вже заявили про готовність використовувати російську вакцину. Інші ж вважають, що Росія намагається використовувати Sputnik V, щоб розділити Європу», — пише норвезька телерадіомовна корпорація NRK.

Угорщина вже використовує російську вакцину. Словаччина також придбала Sputnik V. Ав­стрія веде переговори про заку­півлю 1 млн. доз, а Італія — укла­ла угоду про виробництво цієї вакцини у своїй країні. Виготов­ляти Sputnik V в Італії почнуть після того, як її схвалить EMA.

Прем’єр-міністр Литви Інґрі­да Шимоніте вважає, що така стратегія є неправильною. У своєму Twitter вона написа­ла, що президента Росії Путі­на не хвилює питання здоров’я людей, а Sputnik V — це лише «ще одна гібридна зброя для поділу і панування». За сло­вами головного помічника прем’єр-міністра Польщі Міха­ла Дворчика, ця держава не має наміру купувати російську вак­цину. Натомість польський уряд роздумує над тим, чи не почати застосовувати китайську.

«Цілком зрозуміло, що Sputnik V став для Росії інстру­ментом її „м'якої сили“, — - вва­жає глава Варшавського офі­су німецького Фонду Маршалла (США) Міхал Барановський. — Політична мета російської стра­тегії — розділити Захід». Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан також заявив, що ця вакцина «є більше засо­бом пропаганди та агресивної дипломатії, ніж інструментом солідарності і здоров’я».

Нещодавно американська новинна агенція CNN написала, що млява програма вакцинації у Європі дала «одному з найбіль­ших ворогів континенту золотий шанс отримати важливу дипло­матичну перемогу».

Розбіжності щодо російської вакцини вже мають свої полі­тичні наслідки. Зокрема, нещо­давно прем’єр-міністр Словач­чини Ігор Матовіч та його уряд подали у відставку. Матовіч під­писав таємну угоду про заку­півлю 2 млн. доз вакцин у РФ, попри те, що партнери прем’єр-міністра по коаліції виступи­ли проти цього. Перші 200 ти­сяч доз Sputnik V вже надійшли у Словаччину.

У лютому президент Чехії Мі­лош Земан скерував до Путі­на листа з проханням допомог­ти його країні з вакциною. Проте міністр охорони здоров’я Чехії Ян Блатний відмовляється купу­вати російську вакцину, доки її не схвалить EMA.

Утім, більшість країн ЄС, ймовірно, схвалять застосу­вання Sputnik V, якщо він буде затверджений EMA. Канцлер Німеччини Ангела Меркель зая­вила, що Німеччина повинна ви­користовувати «всі затверджені вакцини». Меркель і президент Франції Емануель Макрон під час телефонної конференції 30 березня обговорили з Путіним питання застосування Sputnik V на території ЄС. Норвегія, яка не є членом ЄС, також розгля­не можливість затвердження Sputnik V, після того як він буде схвалений до використання у ЄС.

Європейське агентство з лі­карських засобів (EMA) розпо­чало процес затвердження ро­сійської вакцини на початку березня. Очікується, що її буде затверджено протягом най­ближчих двох місяців, пише «Німецька хвиля». Наприкінці квітня EMA направить групу фа­хівців до Росії для ретельного вивчення виробничого процесу.

Міністр охорони здоров’я Росії Мурашко заявив, що Ро­сія до кінця червня розраховує мати у надлишку 118 мільйонів доз вакцини Sputnik V. Цього до­статньо, щоб повністю вакцину­вати 59 мільйонів людей. Однак два місяці — це задовгий період для урядів, які зазнають тиску через вимогу відкрити кордони своїх країн вже до початку цьо­го літа. Крім того, у Росії є труд­нощі з виробничими потужнос­тями, тому вона намагається укласти угоди на виробництво у декількох країнах.

Водночас, керівник групи експертів Євросоюзу француз Тьєррі Бретон заявив, що «ЄС абсолютно не потребує росій­ської вакцини від COVID-19». Він вважає, що країни ЄС самі мо­жуть забезпечити виробництво від 300 до 350 мільйонів доз вакцин до кінця червня.

У лютому компанія BioNTech відкрила новий завод у Марбур­зі (Німеччина), пообіцявши ви­готовити 250 мільйонів доз вак­цини Pfizer до кінця червня та ще 2,5 мільярда доз — до кінця цього року. Французькі вироб­ники фармацевтичних препа­ратів, які вже налагодили співп­рацю з BioNTech, заявили про готовність виготовити 125 міль­йонів доз вакцини Pfizer для ЄС. А німецька біотехнологічна ком­панія CureVac забезпечить кра­їни ЄС 405 мільйонів доз своєї вакцини. Згідно з планом, по­ставки почнуться у травні.

Проте як показує досвід, гра­фіки виробництва і поставки вакцин можуть легко зірватися. Тому Росія і її Sputnik V й зали­шаються частиною «гонки вак­цин» у Європі.

Переклад із норвезької. (Gro Holm, «Russisk vaksine splitter EU», NRK).

Схожі новини