Передплата 2024 «Добра кухня»

Трамп грозить Китаю санкціями

А Китай будує паралельну фінансову систему, яка «дозволить уникнути американських санкцій»

Як повідомляє Global Times, президент США Дональд Трамп готовий розглянути введення санкцій проти Китаю — за відмову співпрацювати у з’ясуванні джерел поширення коронавірусу. Про це Трамп заявив у Білому домі, коментуючи законопроєкт «Про відповідальність за Covid-19», поданий сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом.

Законопроєкт Грема передбачає можливість ввести санкції, якщо Ки­тай протягом 60 днів не погодиться надати усю інформацію, необхідну для роз­слідування, яке ведуть США, їхні союзни­ки або відповідні структури ООН. Поза тим, Пекін повинен закрити усі «мокрі» ринки, де продають живих диких тварин (зокрема, ка­жанів, із яких коронавірус «перестрибнув» на людину), і звільнити затриманих у Гон­конзі активістів.

Якщо КНР відмовиться виконати аме­риканські вимоги, які містить законопроєкт сенатора Грема, то Вашингтон зможе за­морожувати китайські активи, вводити за­борону на в’їзд для китайських офіційних осіб, а також забороняти фінансовим інсти­тутам США видавати кредити китайським підприємствам.

Раніше Дональд Трамп неодноразово звинувачував Пекін у тому, що той свідомо приховав інформацію про загрозу корона­вірусу. «Мати справу з Китаєм — дуже до­роге задоволення, — написав напередод­ні глава Білого дому у Твіттері. — Щойно ми уклали велику торговельну угоду, як світ уразила чума з Китаю. Торговельні угоди справу не залагодять — невинні життя були втрачені». Схоже, у своїй виборчій кампа­нії Трамп активно «наїжджатиме» на Китай, звинувачуючи той у поширенні коронавіру­су світом. У такий спосіб президент-респу­бліканець захищатиметься від критики сво­го конкурента на президентських виборах, демократа Джо Байдена (демократи зви­нувачують Трампа у повільній і легковажній реакції на пандемію).

«Ви могли сподіватися на те, що панде­мія об’єднає світ. Замість цього Covid-19 розриває його на частини, — пише автори­тетне видання The Economist, що видається у Великій Британії. — Із поширенням хворо­би відносини між США й Китаєм провалили­ся у прірву…

Держсекретар США Майк Помпео заяв­ляє про «величезні докази» того, що коро­навірус вийшов із лабораторії в Ухані (хоч американські спецслужби кажуть, що дока­зів, як і раніше, не вистачає). Аби покарати Китай за поширення хвороби, адміністра­ція Трампа розглянула питання про вимогу репарацій… Китай назвав Помпео «боже­вільним» і «політичним вірусом». А державні ЗМІ КНР закликають до міжнародного роз­слідування «неймовірного провалу» США у боротьбі зі спалахом хвороби.

Усе це тільки посилює запекле супер­ництво. Домінуюча думка у США полягає у тому, що Китай — принципово ворожий, стратегічний конкурент, який краде амери­канську інтелектуальну власність і знищує американські робочі місця, щоб вирвати­ся вперед у економічних перегонах. Водно­час Китай розглядає Америку як декадент­ську, дедалі слабшу державу, яка вдається до залякування, щоб придушити Китай, — бо США більше не можуть конкурувати на справедливій основі.

Внутрішня політика в обох країнах може посилити ворожість. Тепер, коли Covid-19 обнулив раніше здобуті еконо­мічні вигоди, якими хвалився президент США, Трамп робить конфронтацію з Ки­таєм центральною темою у своїй страте­гії переобрання… Агенція Reuters цього тижня повідомила про секретну доповідь, підготовлену для китайських лідерів. У ній сказано, що негативні настрої щодо КНР в усьому світі, зокрема у США, є більш ін­тенсивними, ніж будь-коли, навіть піс­ля вбивств на площі Тяньаньмень 1989 року… Напруженість між двома такими силами має наслідки. Одним із них є ри­зик воєнних дій… Найнебезпечніша точ­ка — Тайвань. Китай претендує на ост­рів як на свою територію, США мають зобов’язання його захищати… Тим часом Китай будує паралельну фінансову сис­тему, яка дозволить уникнути механізмів оплати на основі долара, а отже, амери­канських санкцій".

Схожі новини