Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Екологічна» подорож через Атлантику – містифікація

Організатори рейсу «забули» про «брудне» пальне, яке спалювали двигуни катамарана екоактивістки Тунберг

Як пише іспанська газета ABC, історія про подорож шведської екоактивістки Грети Тунберг (американський журнал Time визнав її «Людиною року») на Екологічний саміт у Мадриді — містифікація. За даними видання, організатори 21-денної «чистої» подорожі приховали, що «сонячний» катамаран, яким подорожувала Тунберг через Атлантику, має також двигуни внутрішнього згоряння.

Як повідомила АВС, цієї пори року в Атлан­тиці дують сильні східні вітри, через що «екологічна» подорож через океан із Аме­рики в Європу за три тижні — неможлива. Автор публіка­ції в АВС іронічно запитує, навіщо організатори подо­рожі Тунберг приховали ін­формацію про «інопланет­ні технології», завдяки яким рухався катамаран Тун­берг… За даними видан­ня, австралійські власни­ки катамарана приховали той факт, що сонячні панелі, встановлені на катамарані, не здатні забезпечити судну необхідну швидкість. Тому катамаран оснащено двома двигунами, що працюють на «брудному» пальному. За розрахунками ABC, катама­ран Vagamonde, яким Гре­та Тунберг дісталася пор­ту Лісабона (Португалія), за годину подорожі спожи­вав у середньому 16 літрів пального. «Порахуйте самі, скільки пального витрати­ли під час усієї подорожі, і як сильно отруїли при цьо­му довкілля, — пише АВС. — Набагато сильніше, ніж якби полетіли з Нью-Йорка до Мадрида літаком».

Під час мадридсько­го Екологічного саміту Тун­берг закликала політиків негайно обмежити шкідливі викиди в атмосферу й від­мовитися від використан­ня «брудних» корисних ко­палин, вугілля й нафти. Тим часом іспанські ЗМІ писали, зокрема, про любов Гре­ти до подорожей за чужий кошт і надмірний піар влас­ної особи з її боку. А також про те, що юна екоактивіст­ка відволікає ровесників від шкільних занять. (Тунберг закликає школярів замість уроків виходити на страйки з екологічними вимогами).

Утім, під час Екологічно­го саміту в Мадриді іспан­ські медіа «мочили» не лише Тунберг. Зокрема, одним із найбільших «екологічних лицемірів» назвали іспан­ського кіноактора Гав’єра Бардема. На думку видань El Confidencial i ABC, дові­рити Бардему зачитати ма­ніфест, ухвалений на мітин­гу молоді й екологів, було помилкою, — бо актор «їз­дить джипом і часто подо­рожує своїм приватним лі­таком». А це не найбільш екологічні транспортні за­соби… Своєю чергою, га­зета La Razon зауважила: солідарність із закликами екосаміту не заважає дру­жині Бардема, знаменитій іспанській кіноакторці Пе­нелопі Круз, рекламувати фірму, яка організовує мор­ські подорожі величезни­ми круїзними лайнерами. «Цей вид транспорту отру­ює природу сильніше, ніж усі автомобілі Європи», — констатувала La Razon.

Видання назвало ще кіль­кох світових знаменитостей, які є «еколицемірами». 2016 року зірка Голлівуду Леонар­до Ді Капріо для того, щоб одержати нагороду за еко­логічну діяльність, пролетів приватним літаком аж понад 13 тисяч кілометрів… Іще двом голлівудським зіркам, акторам Ештону Катчеру й Джорджу Клуні, дісталося від іспанських ЗМІ за любов до величезних джипів, які сильно труять повітря.

Схожі новини