Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ґрета Тунберг подала в суд на Швецію

  • 22.03.2023, 14:45
  • 948

Екоактивістка Ґрета Тунберг та її прихильники з молодіжного руху Aurora подали судовий позов проти шведської держави

Ґрета Тунберг. Фото із мережі
Ґрета Тунберг. Фото із мережі

Вони вважають, що шведська держава порушує їхні громадянські права, недостатньо захищаючи клімат.

Держава не виконує конституційну вимогу сприяти сталому розвитку, що передбачає створення сприятливого довкілля для нинішнього та майбутніх поколінь, наголошують позивачі.

Перш ніж передати свою скаргу до окружного суду, понад 600 екоактивістів, найстаршому з яких — 26 років, пройшли ходою Стокгольмом. Тунберг несла в руках картонний плакат із написом: «Тепер ми подаємо до суду на державу». У соцмережах вона зазначила, що з державою судитимуться 636 молодих людей.

Рух Aurora готував позов до Швеції протягом двох років. За словами його учасників, новий правоцентристський уряд країни нехтує питаннями захисту клімату.

«Швеція ніколи не ставилася до кліматичної кризи як до кризи. Швеція не виконує зобов’язання, за які несе відповідальність, і порушує закон», — заявив представник Aurora Антон Фолі, який підготував документ на 87-сторінок.

Наприкінці жовтня Шведський інститут метеорології та гідрології оприлюднив дані, згідно з якими з кінця XIX століття середня температура в королівстві підвищилася на два градуси за Цельсієм.


Джерело: DW

Схожі новини