Передплата 2024 «Добрий господар»

Підступний Бідзіна надурив грузинів

Олігарх Іванішвілі обіцяв опозиції скасувати «мажоритарку». Але слова не дотримав

Нові протестні акції у Тбілісі нагадали про мітинги, що відбувалися у столиці Грузії у червні. Тоді правляча партія «Грузинська мрія», фактичним лідером якої є олігарх Бідзіна Іванішвілі, заспокоїла ситуацію, пообіцявши виконати вимогу опозиції про перехід на пропорційну систему виборів (без вигідної «мрійникам» мажоритарки) — не з 2024, а з 2020 року. Але «Мрія» не дотримала слова, відповідне голосування депутати від правлячої політсили провалили. Це підштовхнуло прихильників різних опозиційних партій до нових протестів.

На початку тижня полі­ція, застосувавши водо­мети й сльозогінний газ, розігнала демонстрантів, що за­блокували будівлю грузинсько­го парламенту на проспекті Рус­тавелі. Опозиціонери зачинили усі двері й не пускали депута­тів на роботу. Мовляв, відчини­мо тільки тоді, коли законодавці від «Грузинської мрії» пообіця­ють проголосувати за запрова­дження пропорційної системи й призначення дострокових вибо­рів… Утім, «мрійники» не хочуть поступатися демонстрантам. Міський голова Тбілісі, пред­ставник «Грузинської мрії» Каха Каладзе (ексфутболіст київ­ського «Динамо» й італійського «Мілана») наголосив: змінювати виборчу систему «мрійники» не будуть, а парламентські вибо­ри відбудуться, як і передбачає конституція, восени 2020 року.

Не відступає й опозиція. Піс­ля того, як поліція розігнала ак­цію на проспекті Руставелі, її учасники встановили нові на­мети. «Протест із вимогою від­ставки уряду й призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною систе­мою триває», — повідомив один із лідерів партії «Європейська Грузія» Акакій Бобохідзе. Вимо­гу про скасування «мажоритар­ки» підтримують практично усі опозиційні партії, від проєвро­пейських, зокрема «Єдиного на­ціонального руху» Саакашвілі, до відверто проросійської по­літсили ексспікера парламен­ту Бурджанадзе. Опозиціонерів надихає той факт, що за перехід на повністю пропорційну систе­му виступають зараз понад по­ловина грузинських виборців.

Нагадаємо, червневі про­тести у Грузії (а вони були ма­совішими, ніж теперішні) спро­вокував захід під назвою «Міжпарламентська асамблея православ’я». Він відбувся у… залі засідань грузинського пар­ламенту. «Асамблея» заверши­лася скандалом: у крісло спі­кера всівся депутат Держдуми Р Ф Гаврілов. Напередодні по­їздки до Тбілісі цей комуніст ви­словився за визнання Москвою «незалежності» двох окупова­них РФ грузинських регіонів, Абхазії і Південної Осетії… Обу­рені опозиційні депутати й гро­мадські активісти заблокували залу засідань, Гаврілова та ін­ших членів делегації РФ «ева­куювали», а перед будівлею парламенту Грузії розпочалася масштабна акція протесту. Ре­акція правоохоронців була дуже жорсткою. Людей били гумо­вими кийками, труїли сльозо­гінним газом. Двоє журналіс­тів через влучання гумових куль втратили очі… На другий день перед парламентом зібралися вже десятки тисяч грузинів. Ак­ція набула виразно антиросій­ського характеру.

Тоді олігарх Іванішвілі злякав­ся, що ситуація виходить з-під контролю, і пішов на поступ­ки. Зокрема, заявив, що пар­ламентські вибори 2020 року пройдуть, як і вимагає опози­ція, виключно за пропорційною системою. За словами Іваніш­вілі, його партія «добровільно відмовляється від переваги, яку має „Грузинська мрія“ у зміша­ній виборчій системі». І справді, перевага суттєва. На останніх виборах «мрійники», за яких по селах активно агітують промос­ковські священники Грузинської православної церкви, перемо­гли на всіх мажоритарних окру­гах, за винятком одного. Саме завдяки «мажоритарці» «Мрія» має зараз у парламенті консти­туційну більшість.

Схоже, улітку хитрий Іваніш­вілі банально «розвів» протес­тувальників. Його обіцянка була банальним затягуванням часу, «випусканням пари», а насправ­ді олігарх, якого проєвропейська опозиція звинувачує у роботі на Москву, не збирався скасову­вати вигідну «Грузинській мрії» мажоритарну систему… Зре­штою, якби Іванішвілі справді хо­тів досягти компомісу, то «мрій­ники» не призначили б у вересні прем’єр-міністром Ґіорґі Гаха­рія. Під час червневих протес­тів той очолював МВС. Опозиція протестувала проти його при­значення прем’єром, вважаючи, що саме Гахарія відповідальний за надміру жорсткі дії силовиків проти демонстрантів. Але Іва­нішвілі такі дії сподобалися…

Схожі новини