Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За бажання мати вибір - кийком по голові  

За логікою російських “держиморд”, протест тисяч незадоволених треба затлумити у зародку. Інакше завтра на вулиці можуть вийти уже сотні тисяч... 

«Росія без Путіна», «Геть владу чекістів», «Путін — у відставку», і навіть «Путін — х… ло»! Масова опозиційна акція (близько 20 тисяч учасників), що наприкінці минулого тижня відбулася під цими гаслами у Москві, завершилася масовими арештами. Поліція затримала 1373 осіб, близько сотні з них по-звірячому побили. Із дипломатичністю, гідною кращого застосування, представниця ЄС назвала це «непропорційним застосуванням сили». Учасникам ходи поліціянти розбивали кийками голови, ламали руки й ноги…

Демонстранти вимагали, аби виборча комісія зареєструвала опозиційних кандидатів на виборах до Московської міської думи, призначених на 8 вересня. Під приводом «недостовірності» підписів, зібраних за цих кандидатів, у Москві відмовили у реєстрації кількадесяти опозиціонерам.

Люди спочатку зібралися біля Московської міської думи. Поліція і Національна гвардія заблокували будівлю й витіснили учасників акції зі Страсного бульвару. Попри жорстоку «роботу» спецпризначенців, учасники акції все-таки пройшли центром Москви. Гасло «Геть владу чекістів» звучало на Луб'янці, перед сумнозвісною будівлею НКВС-КДБ-ФСБ… За даними газети «Коммерсант», серед затриманих були й опозиційні кандидати до Московської міської думи, яким відмовили у реєстрації, зокрема Дмітрій Гудков і Любов Соболь. За словами Соболь, коли її знімав кореспондент телеканалу «Дождь», поліціянт вирвав із його рук смартфон… Спецпризначенці, розповіли очевидці, хапали усіх підряд, у тому числі пенсіонерів. Затриманим, повідомив портал OWD-Info, інкримінують участь у незаконних вуличних акціях, людям загрожує штраф у розмірі до 20 тисяч рублів (близько 8 тисяч гривень) або примусові громадські роботи — до 40 годин.

Демонстрацію перед Московською державною думою російський опозиціонер Алєксєй Навальний анонсував іще 20 липня. Мовляв, якщо протягом тижня виборча комісія не зареєструє усіх висунутих опозицією кандидатів, то у суботу, 27 липня, відбудеться масштабна акція протесту.

У середу, 24 липня, поліція провела обшуки у помешканнях діячів опозиції, зокрема ексдепутата Дерджуми Дмітрія Гудкова й керівника Фонду боротьби з корупцією Івана Жданова. Згодом заарештували Навального. Як повідомив опозиціонер, вийшов уранці на вулицю побігати, а під брамою на нього вже чекав «маленький автобусик із ОМОНом». У відділок поліції Навального доставили якраз у день народження його дружини… Московський суд заарештував Навального на 30 діб — за заклик до проведення «незаконної» демонстрації.

… Чому російській опозиції так залежить на виборах до Московської міської думи? На думку опозиціонерів, у вересні вони можуть досягти на цих виборах значного успіху (звісно, за російськими мірками), який дозволить створити у столиці антипутінський «плацдарм». Мовляв, чимало москвичів налаштовані до теперішньої російської влади критично. 2013 року Навальний на виборах мера Москви здобув 27% голосів. 2017-го інший опозиціонер, Алєксєй Яшин, навіть очолив Красносєльский район столиці, а загалом на тих виборах депутатами райрад Москви стали понад 200 кандидатів від опозиції. На думку опозиціонерів, нині, коли реальний рейтинг Путіна в Москві ще більше впав, можна спробувати «захопити» міську думу… Те, що результат опозиції у вересні міг би бути пристойним, підтверджує і вперте небажання російської влади допустити до голосування бодай частину опозиційних кандидатів. Втрачати повний контроль над столицею путінська влада не хоче.

Чому реакція влади виявилася настільки жорсткою? Очевидно, злякалася, насамперед — масштабів опозиційної акції. Люди прекрасно знали, що їх можуть побити й кинути за ґрати, — і все-таки близько 20 тисяч демонстрантів вийшли на вулиці.

За логікою російських «держиморд», такий «нахабний» протест треба придушити якомога жорстокіше. А то завтра на вулиці Москви можуть вийти уже сотні тисяч незадоволених.

Схожі новини