Передплата 2024 «Добрий господар»

Виклик Трампу кине Гарріс?

Перший крок до цього сенаторка з Каліфорнії зробила: виграла теледебати кандидатів у президенти США від Демократичної партії

На перших теледебатах кандидатів у президенти США від Демократичної партії сталася сенсація. Аж 65% із понад 18 мільйонів телеглядачів, які дивилися політичне шоу в Маямі, ви­знали переможницею дебатів Камалу Гарріс, 54-річну сенатор­ку від штату Каліфорнія. На думку виборців, Гарріс була наба­гато переконливішою, ніж кандидати, яких вважали головними фаворитами перегонів — віцепрезидент США Джо Байден та сенатори Берні Сендерс і Елізабет Воррен. Багато хто у Демо­кратичній партії вірить, що саме Гарріс зможе найкраще проти­стояти чинному президенту, республіканцю Дональду Трампу. Мовляв, Гарріс є «сумішшю» Барака Обами й Гілларі Клінтон, і не меншою соціалісткою, ніж Сендерс. А відверто ліві погляди у Штатах стають популярними, особливо серед молоді.

Участь у перших «демокра­тичних» теледебатах взя­ли аж 20 кандидатів, тож організатори розділили їх на дві групи. Найцікавіше відбулося у другий день, коли дебатували, зокрема, Байден, Сендерс і Гар­ріс. «Чорна» сенаторка з Калі­форнії атакувала експрезиден­та США, нагадавши, як Байден у 70-х роках критикував програму, в рамках якої «чорних» дітей до­возили автобусами до шкіл в ін­ших районах, — аби подолати ра­сові упередження. «У Каліфорнії була маленька дівчинка, яку що­дня возили у школи, — розповіла Гарріс. — Тією дівчинкою була я». На думку експертів, Байден на цьому питанні «погорів», а Гар­ріс, навпаки, «піднялася». Теле­глядачам також сподобалося, як Гарріс відповіла на запитан­ня про те, де взяти гроші на пе­редвиборчі обіцянки кандидатів від Демократичної партії. «А де було це запитання, — парирувала сенаторка, — коли республіканці й Трамп прийняли закони, вигід­ні для одного відсотка найбагат­ших американців і великих кор­порацій?». Звісно, по суті Гарріс нічого не відповіла, але народ любить, коли у його бідах звину­вачують багатіїв… За першу добу після теледебатів штаб Гарріс одержав на її кампанію два міль­йони доларів пожертвувань.

Камала Гарріс була пер­шою «чорною» жінкою, яка ста­ла окружним прокурором Сан-Франциско і генеральним прокурором Каліфорнії, і дру­гою «чорною» жінкою в амери­канському Сенаті. На прокурор­ських посадах активно боролася з нафтовими концернами, які за­бруднюють довкілля. Для «зеле­них», яких серед виборців Дем­партії чимало, це серйозний аргумент на користь Гарріс.

Чимало прихильників Дем­партії переконані: якби 2016 року кандидатом від демократів став Берні Сендерс, а не Гілларі Клін­тон, то президентом зараз був би сенатор від штату Вермонт, а не Трамп. Мовляв, погляди Клін­тон були надто центристськи­ми, тому багато симпатиків «де­мократичного соціалізму», який пропагує Сендерс, просто не пішли голосувати…

Перед початком цієї кампа­нії здавалося, що лідером край­нього лівого крила Демократич­ної партії знову буде Сендерс. (Серед обіцянок 78-річного се­натора, зокрема, підвищення мінімальної зарплатні, загаль­не медичне страхування, високі податки для найбагатших і без­платне навчання в університе­тах). Але зараз, після тріумфу Гарріс на теледебатах, шальки терезів цілком можуть хильнути­ся у її бік.

По-перше, Гарріс набагато молодша від Сендерса, по-друге, вона таке собі нове обличчя: ще не програвала у виборчих пе­регонах, тоді як Сендерса мину­лої кампанії обійшла Клінтон. А по-третє, Сендерса не люблять американські феміністки, бо він, як Байден, має репутацію «сек­систа»…

Джо Байдену, якого кілька жі­нок звинувачували у надто сексу­альних «торканнях», той скандал великої шкоди не завдав. На по­чатку кампанії експрезидент вва­жався головним фаворитом, ма­ючи, за різними даними, від 32 до 37 відсотків підтримки. Спра­цював ефект упізнаваності, адже дві каденції президента Оба­ми Байден був віцепрезиден­том. До того ж Байден розпо­чав свою кампанію з жорсткої критики Трампа, і багатьом при­хильникам Демократичної пар­тії це сподобалося. Байден зая­вив, зокрема, що президентство Трампа загрожує основним цін­ностям американської нації, і по­обіцяв «боротися за її душу».

Як і чотири роки тому Клін­тон, Байден є кандидатом цен­тру, тому може зібрати голоси так званих незалежних виборців (тобто тих, що можуть проголо­сувати як за демократа, так і за республіканця). Але Клінтон цієї переваги не вистачило, то чому має вистачити Байдену? Проти 76-річного експрезидента грає також його поважний вік.

Кандидата у президенти США від Демократичної партії вибе­ре її загальнонаціональний з’їзд, який пройде у липні наступного року. Іще кілька тижнів тому зда­валося, що найкращі шанси ста­ти цим кандидатом має Байден. Зараз же очевидно, що шанси відверто лівих політиків, Сендер­са й Гарріс, є не меншими.

Чинний президент США До­нальд Трамп, схоже, не про­ти, аби з ним позмагався саме Сендерс. «Шалений Берні вклю­чився у перегони. Бажаю йому успіхів», — написав Трамп, коли сенатор від Вермонту оголосив про своє балотування. Трамп розраховує, що помірковані при­хильники Демократичної партії не захочуть голосувати за ради­кального «демократично соці­аліста»… Зате різкий ріст попу­лярності Гарріс Трампа не тішить, адже каліфорнійська сенаторка, яка має індійсько-ямайське по­ходження, може зібрати чимало голосів жінок, афроамериканців і «латиносів». Як пишуть амери­канські ЗМІ, Трамп занепокоє­ний тим, що на передвиборчі мі­тинги Гарріс збираються десятки тисяч осіб.

Утім, попри наявність у табо­рі демократів небезпечних про­тивників, головним фаворитом президентської кампанії залиша­ється Дональд Трамп. Аби піти з Білого дому після першої каден­ції, треба дуже добре постара­тися. За всю історію США такий «подвиг» удався лише п’ятьом президентам. Американська економіка росте, а коней, які ве­зуть, на переправі не міняють… Здатність Трампа виграти вибо­ри-2020 визнають навіть його запеклі критики. Ось як оцінив дебати кандидатів від Демокра­тичної партії оглядач прихиль­ного до неї телеканалу CNN: «На сцені не було нікого, хто би ки­дався образами так само вправ­но, як це робить Трамп». Мовляв, не було серед учасників дебатів майстрів «маніакального стилю, який дозволив Трампу виграти боротьбу за Білий дім»…

Схожі новини