Передплата 2024 ВЗ

Чорна Мадонна — покровителька щасливого шлюбу

До неї на поклоніння поспішають і хворі на рак, і безплідні, і ті, хто не може знайти пари

У світі є багато відомих паломницьких центрів. Один з таких — гори та монастир Монсеррат в Іспанії. Вони розташовані у серці Каталонії та кличуть до себе паломників з усього світу. Бо бережуть унікальну святиню — Чорну Мадонну. У неї просять ласки незаміжні дівчата та хворі на смертельні недуги. Запевняють: Діва Марія виконує усі бажання. З найсокровеннішими думками поїхала туди і я.

Паломництво почалося у… IX столітті

Гори Монсеррат розкинулися за 50 км від Барселони. Їх назва у перекладі озна­чає «Розпиляні вершини». Згідно з ле­гендою, їх золотою пилкою розділяли ан­гели. Й справді, здалеку здається, що хтось із гір витесав гігантські кам’яні ста­туї. Люди подавали їм відповідні назви: Чернець, Страж, Череп, Мумія, Верблюд, Слон…

Свята обитель знаходиться на висоті 725 метрів над рівнем моря (туди палом­ників везе фунікулер). Їй понад тисячу років! Адже перші скити в цих горах поча­ли будувати у IX столітті. Один з монасти­рів був присвячений Діві Марії. Адже, за переказами, у 880 році в печері було зна­йдено дерев’яну скульптуру Чорної Ма­донни з немовлям. І почалося до Богоматері Монсерратської поклоніння.

Свого часу це було єдине місце, де одружували місцеве населення рідною каталонською мовою! Тож і зажив Мон­серрат слави як монастир, де є обе­ріг щасливого шлюбу. Досі залишається добра традиція: юнаки привозять сюди майбутніх дружин перед тим, як повести їх під вінець.

Нині Чорна Мадонна відкрита для ві­руючих у головному соборі монастиря в Тронному залі. До Діви Марії, яка на ко­лінах своїх тримає Сина, а в руках кулю, що символізує цілий Всесвіт, ведуть кру­ті східці. По них повільно підіймаєть­ся вервечка тих, хто хоче в молитві біля Матері Божої схилити голову, торкнути­ся її рукою та промовити своє найзапо­вітніше бажання. Ніхто не поспішає, ніко­го не підганяє, не шумить. Здається, на ту мить, що ти сам стоїш віч-на-віч перед Мадонною, зупиняється час. І немає ні­чого більше — лише ти і Господь.

Тут замолював гріхи французький король Людовік XIV

Є відомості, що у XIX столітті палом­ництво до Монсеррат здійснював Папа Римський. Тут також був французький король Людовік XIV — монарх оплачував цілі служби монахам для замолювання його гріхів.

Сьогодні до цього святого місця з’їжджаються люди з усього світу. Тут можна зустріти іспанців, німців, китай­ців, росіян, поляків, українців… Я зустрі­ла на вершні цілу групу туристів з Вінни­ці — дорослі поспішали до святині разом із дітьми. Малеча жваво обмінювалася враженнями українською — і це було так приємно чути за кілька тисяч кілометрів від домівки.

У будівлі собору є спеціальна кімната, де паломники залишають для Діви Ма­рії прохання-записки. У кошичках мож­на знайти результати обстежень й моль­би позбавити смертельних недуг. Когось пожирає рак, у когось дітки хворі на ДЦП, хтось взагалі мріє про щастя материн­ства… Страшно дивитися на ті речі — аж мороз іде по шкірі. В окремому місці — на­впаки, подячні листи. Адже є традиція, й паломники після сповнення бажання по­вертаються подякувати Чорній Мадонні. Тож дівчата, які довго не могли вийти за­між, після шлюбу залишають у монастирі свої весільні сукні, зцілені каліки — палиці й навіть милиці. Можна тут побачити ба­гато м’яких іграшок і усміхнених фото, які підсилюють віру обездолених та недужих.

А ще монастир Монсеррат має вели­чезну бібліотеку, що налічує близько 300 тисяч томів, найстарішу на Іберійсько­му півострові друкарню і знаменитий хор хлопчиків «Есколанія».

Каталонці ласкаво величають свою за­ступницю «Смугляночка». На її честь на­зивають у родинах дівчаток (це ім’я носи­ла, наприклад, велика іспанська оперна співачка Монсеррат Кабальє).

***

Добратися до цього святого місця з Барселони дуже легко. Сюди кожні 15−20 хвилин відправляється електричка. Пе­ресісти на неї можна з підземки просто в історичній частині столиці Каталонії — на «Площі Іспанії». Менше години — і ти із суєтного міста потрапляєш в інший світ, духовний. Тут ніби усе шепоче: «Будьте ближчі до Бога».

Фото авторки

Луцьк-Барселона-Луцьк

Схожі новини