Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Свинок ховали у золотих трунах і встановлювали їм обеліски!

Як у різних країнах колись вшановували «героїню» 2019 року

Свиня… Із цим словом у людей виникають різні асоціації. Когось назива. nm свинею через неохайність. А хтось ніжно шепоче його, чухаючи свою льоху за вушком. Для мусульман це тварина «нечиста», символ гріха. А для багатьох українських родин це знак плодючості і багатства. Думки кардинально протилежні, але факт залишається фактом: до свиней завжди була прикута особлива увага людей. Підтвердження цього — безліч пам’ятників свиням у світі.

Поклонялися льохам ще в античні часи

Коли у світі з’явився перший постамент, при­свячений свині, сьогодні важко сказати. Та бронзо­вий пам’ятник кабанчику у самісінькому центрі Фло­ренції (Італія), очевидно, один із най­давніших. Він є копією ан­тичної скульптури, і був встановлений на почат­ку сімнадцятого століття! Світову популярність фло­рентійському «Поросяті» приніс знаменитий пись­менник Ганс Крістіан Ан­дерсен, прославивши його в казці «Бронзовий кабан». І роз’їхалися його «брати-близнюки» по всьому сві­ту. Адже майже ідентичні скульптури тепер є у Бель­гії на площі Брюсселя, у ні­мецькому Мюнхені й навіть у Сіднеї (Австралія).

У Данії свиня символізує економ­ність. У цій країні перший пам’ятник льосі з’явився 1941 року — в місті Орхус. Встановили його перед Рату­шею. Бронзова скульптура свиномат­ки з поросятами нагадує жителям та гостям міста про знаменитий данський бекон, який обожнюють у цій краї­ні. Влітку через композицію пускають воду. Тоді можна стати свідком, як одне з поросят «пісяє». Під пам’ятником тоді утворюється «калюжа». Через це меш­канці Орхуса ще називають його «сви­нячою криницею».

Підсвинок Купідон їздив з графинею у мандрівки

Є в Австралії цікава «по­росяча» композиція. Її встанови­ли у 1999 році в місті Аде­лаїді на пішохідній вули­ці. Скульптура називається «Вільний день» і нагадує людям, що треба відпочи­вати. Чотири вилиті з брон­зи свинки зображені так, наче вони спеціально ви­йшли на вулицю привітати гостей торгового центру. Серед жителів міста про­вели конкурс на найцікаві­ші імена для льох. Отож на­звали їх Олівер, Августа, Горацій і Трюфель.

А в містечку Плімут в Ан­глії височіє 10-метровий монумент з цікавою «сви­нячою» історією. У гра­фині Маунт Еджамб було улюблене порося, яке зва­лося Купідон. Воно вело сите життя за обіднім сто­лом графині. З пані підсви­нок навіть подорожував — не раз її супроводжував до Лондона. Коли Купідон здох, графиня дуже боліс­но це переживала. Вона звеліла поховати свого улюбленця у золотій труні і спорудити на його честь обеліск! Було це у 1768 році. Той обеліск зберігся донині.

Свиня-велосипед і порося-скарбничка

У Техасі (США) є незвичайний пам’ятник — свиня-велосипед. Замість ратиць вона має колеса. А в Росії у міс­ті Раменському Московської облас­ті зобразили усім відомого мультиплі­каційного героя П’ятачка. У цих наших сусідів монументальних свинок є кіль­ка. Одна з них лежить на грошах у місті Калачі Воронезької області на терито­рії місцевого м’ясокомбінату. Ціле сі­мейство зустрічає молодят біля РАЦСУ у місті Ішимі Тюменської області — сви­номатка, кнур і дев’ять поросят. На­речені традиційно труть їм рильця на щастя та удачу. В Рязані біля банку сто­їть свинка-скарбничка.

В Україні теж є кілька пам’ятників, присвячених свинці. Перший з них від­крили 1 квітня 2000 року в місті Ромни Сумської області з нагоди проведення першого всеукраїнського гумористич­ного фестивалю. Та льоху зобразили не випадково. Увічнили цю домашню тварину завдяки результатам архео­логічних розкопок, які довели: в часи монголо-татарської навали загарб­ники забирали усе, крім поросят. Тож пам’ятник у Ромнах є символом подя­ки тварині за порятунок від голоду.

Відтоді посипалися бронзові поро­сята, як гриби. Аж шестеро їх є на Пол­тавщині! Одна з поросячих композицій називається «Свиня у раю». Не пасе задніх і Луцьк — дерев’яну льоху з дуба свого часу вирізьбили з нагоди фести­валю «З любов’ю до сала».

Є роха на гербі

В Естонії бронзову свинку встано­вили у січні 2008 року з нагоди 70-річ­чя Тартуського ринку. На одному боці рохи зображено… схему розроблення м’ясної туші. Скульптуру встановили на пожертви місцевих жителів. Кажуть, вона символізує родючість Південної Естонії.

У Чехії знаменитою є пара свинок з міста Пржештіце. Її спорудили як на­гадування: саме тут з ХІХ століття роз­водять особливу чорно-рябу поро­ду поросят. Біля постаменту раз на рік проводять святкові заходи з конкурса­ми, піснями і «свинячими» ярмарками.

А в Португалії героїня 2019 року уві­чнена не лише у пам’ятниках, а й у гер­бах! У містечку Мурса є гранітна свиня. За однією з легенд, її колись витесали з каменю як божество. У Мурсі свин­ка зображена на гербі міста, її ім’ям названо кілька сортів місцевого вина, оливкову олію, особливий сирний пи­ріг і сорт місцевого бекону.

Схожі новини