Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Космічний телескоп зафіксував існування атмосфери на екзопланеті

  • 09.05.2024, 19:45
  • 408

Дослідники за допомогою даних від космічного телескопа «Джеймс Вебб», ймовірно, виявили атмосферні гази навколо 55 Cancri e — гарячої скелястої екзопланети на відстані 41 світловий рік від Землі. Це наразі найкращий доказ існування атмосфери на камʼянистій планеті за межами нашої Сонячної системи

Фото NASA
Фото NASA

Насправді екзопланета 55 Cancri e має значно ворожіше середовище, ніж Земля, оскільки вона розпечена, наповнена випромінюванням радіації через близькість до своєї схожої на Сонце зірки, а ще на одному її боці завжди день, а на іншому — ніч.

Спостереження «Джеймса Вебба» свідчать про те, що таке екстремальне середовище може підтримувати газоподібну атмосферу. Також це означає, що телескоп здатний виявляти й холодніші, потенційно придатні для життя камʼянисті планети.

Щодо 55 Cancri e варто уточнити, що хоч її і називають скелястою, насправді її поверхня, ймовірно, розплавлена — там киплячий океан магми.

Екзопланета — це будь-яка планета за межами нашої Сонячної системи. Найчастіше екзопланети обертаються довкола своєї зірки.


Джерело: NASA

Схожі новини