Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кого підстерігає оперізуючий герпес

Похилий вік, люди з ослабленою імунною системою, онкологічними захворюваннями, лежачі пацієнти, пацієнти з ВІЛ-інфекцією та люди з хронічними захворюваннями (цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, захворювання нирок) найбільш схильні до розвитку оперізуючого герпесу

Діагностикою та лікуванням цієї патології займається лікар-інфекціоніст 3-ї міської поліклініки м. Львова Олена Миколаївна Проданчук. У її компетенції - «приборкати» вірус та допомогти якнайшвидше одужати.

— Олено Миколаївно, щотаке оперізуючий герпес?

— Це інфекція, яка виникає, коли вірус вітряної віспи «про­кидається» у нервових гангліях в осіб, які раніше хворіли на це за­хворювання.

Вірус герпесу є в організмі кожного, хто хворів на вітряну ві­спу в дитинстві. Протягом усього життя він перебуває в стані спо­кою в глибині нервової системи, але одного разу може прокинути­ся та вирватися назовні у вигляді оперізуючого лишаю.

За оцінками лікарів, щорічна захворюваність на оперізуючий герпес становить 3−8 випадки на 1000 осіб. Поширеність його збіль­шується з віком. Так, у дітей до 15 років частота хвороби становить не більше 5%, в той час як у людей у віці 60−80 років — 50−70%. Також збільшується частота захворюван­ня у випадках ослаблення імунітету через хворобу або медикаментоз­не/хіміотерапевтичне лікування.

Наприклад, захворюваність герпесом у хворих на СНІД в 15 разів вище, ніж у здорових людей. Трапляється він з однаковою час­тотою у чоловіків та жінок.

— Якими є симптоми цього захворювання?

— Напад оперізуючого лишаю зазвичай триває від двох до чоти­рьох тижнів. Він супроводжується висипаннями на шкірі, що сверб­лять, та болем уражених ділянок. Більшість людей можуть відчувати деякі симптоми, які передвіщають рецидив цього вірусного захво­рювання, за кілька днів.

У розвитку захворювання виді­ляють три стадії:

  • Початкова стадія проявля­ється у вигляді больових відчуттів;
  • Стадія герпетичних виси­пань на шкірі;
  • Залишкові явища у вигляді кірочок на шкірі.

Оперізуючий лишай може мати ранні симптоми (провісники за­хворювання), які тривають від одного до чотирьох днів до появи висипу і можуть включати біль у м’язах; печіння, поколювання, оніміння або свербіж ураженої ділянки шкіри; рідко підвищення температури тіла до 38 °С; відчут­тя нудоти.

Слід зазначити, що не у всіх будуть проявлятися ранні ознаки захворювання.

— Чи може герпес передава­тися?

— Оперізуючий герпес може передаватися особам, які ніколи не хворіли на вітряну віспу, через прямий контакт із вмістом пухирів (саме у них міститься вірус вітря­ної віспи), особливо тим, хто має слабкий імунітет.

Доказову дію має застосуван­ня противірусних препаратів (на­приклад, ацикловір) у перші 72 годин після появи на шкірі висипу. Лікування після вказаного часу все ще є виправданим, якщо роз­виваються нові ураження шкіри, є офтальмологічні або неврологічні ускладнення.

— Як ще відбувається ліку­вання?

— Важливе значення має симп­томатичне лікування: анальгетики для зняття больових відчуттів, а також глюкокортикоїди, які мо­жуть бути доповненням до проти­вірусної терапії. Вони зменшують гострий біль та сприяють ранньо­му загоєнню висипу.