Передплата 2024 «Добра кухня»

Відмовтеся від щоденних солодощів

Цукор у раціоні - глобальна проблема харчування сучасної людини. Якщо ви не можете прожити без шоколаду, тістечок чи цукерок хоча б три дні поспіль, отже, у вас розвинулася залежність від солодкого. Як її позбутися?

  • Зменшуйте кількість цукру поступово. Тоді симптоми, що нагадують наркотичну лом­ку, менш виражені. Складіть графік зміни ра­ціону. Почніть з відмови від солодощів до чаю або не додавайте цукор у напої. Через тиж­день відмовтеся ще від однієї солодкої звички. Знайдіть заміну продуктам, що містять цукор. За два-чотири тижні можна повністю припини­ти вживати рафінований цукор.
  • Вивчайте склад продуктів. Сахарозу до­дають у хліб, соуси, маринади, соковмісні на­пої, йогурти. Відмовтеся від купівлі напівфа­брикатів, сніданків, обідів та вечерь у закладах громадського харчування. Замість вареної ковбаси, у складі якої є не лише цукор, а й соя, крохмаль, підсилювачі смаку, барвники, кон­серванти, можна готувати запечене в духовці м’ясо, а кетчуп замініть натуральним томат­ним соком або протертими томатами. Майо­нез без цукру можна приготувати у блендері менш ніж за хвилину, і в ньому також не буде консервантів та інших хімічних добавок.
  • Не тримайте вдома запас солодощів, щоб не було спокуси з'їсти трохи, а потім ще трохи. Гостям можна запропонувати фрук­ти, чай з медом або каву, зварену в турці із сіллю, перцем, кардамоном…
  • Виробляйте правильні харчові звички: пройдіть повз полицю з цукерками у відділ фруктів. Банан наситить не гірше за шоко­ладний батончик, булочку або тістечко, а по­чуття ситості збережеться довше.

Схожі новини