Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А гнома-журналіста я не знайшла…

Польське місто Вроцлав славиться мостами та маленькими «краснолюдками»

Якщо ваша мандрівка Європою пролягає повз польське місто Вроцлав, не пошкодуйте часу і включіть його у свій туристичний маршрут. Тут справді є на що подивитися. Хтось знайде схожість площ Вроцлава зі Львовом, хтось чіплятиме свій замочок із заповітним бажанням на одному зі ста мостів, а хтось… полюватиме з фотоаппаратом на казкових гномів. Власне, більшість туристів приваблює саме атракція «Знайди гнома». Адже краснолюдки (польською гноми) — головна фішка цього міста.

Так вдало посміялися над соціалізмом!

Вроцлав — четверте за величиною місто Польщі, після Варшави, Лодзі та Кракова. Його ще називають «польською Венецією», адже стоїть воно на річці Одрі та чотирьох її притоках й просто «помережане» мостами. До Другої світової війни їх, кажуть, було понад 300! А сьогодні залишилося трошки більше ста. І на кожному можна знайти сліди туристів. Ні, не у написах на кшталт «Тут був Вася» — таких не побачила. А у замочках, залишених на перилах мостів.

Хтось приходить сам, аби загадати найпотаємніше бажання, замкнути замочок і ключик від нього викинути в Одру. А хтось у парі — шепоче на вушко «люблю» і разом із сувеніром намагається навічно замкнути в серцях палку взаємну любов. Кажуть, влада час від часу розпоряджається зрізати такі «візитівки», залишені туристами. Але за лічені тижні мости обростають тисячами нових замків та замочків.

Гноми у Вроцлаві з’явилися завдяки… політиці. У 80-х роках минулого сторіччя у Польщі активно діяв підпільний опозиційний рух «Помаранчева альтернатива». Його учасники висміювали абсурдність комунізму, виступали проти соціалістичної влади, системи в цілому. Вночі учасники руху замазували політичні лозунги та на їхньому місці виводили гасла: «Свободу гномам!», «Нема життя без гномів»… І домальовували на плакатах, парканах та стінах будинків невеличких казкових чоловічків у помаранчевих ковпаках. Пізніше такі символічні шапочки активісти стали роздавати своїм прихильникам на вулицях. А 1 червня 1987 року у Вроцлаві пройшла «демонстрація гномів», яка зібрала тисячі людей.

В’язень
В’язень

Польща поборола комунізм, а от краснолюдки, як символ руху опору, у Вроцлаві залишилися. Уже не на плакатах чи лозунгах, а в бронзі. Гномів через двадцять років почали виставляти на вулицях та називати охоронцями і символами міста.

Кожен гном має ім’я і професію

Вроцлавські екскурсоводи люблять розповідати туристам легенди. Одну з них — про те, як дослідники генеалогії гномів знайшли хроніку, де було зазначено: перший казковий карлик, якого побачив світ, з’явився саме на вроцлавській землі…

Інша легенда — чому саме гномики вийшли до людей. Мовляв, якось у лісі заблукали хлопчик та дівчинка. Діти ніяк не могли знайти дорогу додому й гірко плакали. Їхні сльози вразили лісових чоловічків, і ті вирішили допомогти. Гномики вивели малят додому, ще й дали їм кошик із ягодами та грибами. А діти як діти. Розповіли про пригоду батькам й повели їх до лісу, аби показати чудове містечко гномів. Воно дорослим настільки сподобалося, що вирішили й собі там будуватися. Невдовзі уся казкова галявина була заселена людьми, тож гномикам місця не залишилося. Лютував Тато Гном. З усіх своїх підопічних взяв присягу: якщо хтось з гномів хоч раз вийде, щоб допомогти людині, — закам’яніє на тисячу років. Тож за традицією, знайшовши у Вроцлаві бронзового гномика, треба його погладити, аби хоч якось скрасити те «кам'яне» тисячоліття…

Пані гномиха з конституцією обстоює свої права
Пані гномиха з конституцією обстоює свої права

Міська влада Вроцлава справді влаштувала туристам прекрасну атракцію — розкидала по центру міста маленькі скульптури гномів. Ніколи я ще не була настільки уважна до ліхтарів, будівель та дороги, адже краснолюдки могли виринути де завгодно! На залізничному вокзалі усіх зустрічає гном-мандрівник, який тягне валізи. Біля палацу урочистих подій — закохані гномики-молодята, що палко цілуються. За ґратами на вікні колишньої тюрми, закований у кайдани, сумно поглядає на перехожих гном-в'язень…

Кожен маленький чарівник має своє ім’я і свою професію. І гармонійно живе своїм життям поруч із великими мешканцями Вроцлава — людьми. Тут ніби існує паралельний світ, що захоплює й дивує.

Професор
Професор

Цілюща вода з рук лісового чарівника розгладжує зморшки

Серед казкових бронзових карликів є туристи, банківські працівники, фотографи, п’янички, акробати, кредитори, музиканти і меломани… Якщо добре пошукати, можна знайти серед них ласуна, будівельника, ліхтарника та брокера. Є «банкоматники», які проводять технічне обслуговування банкомата. Є Водоніс із коромислом, який примостився на колонці та в спеку частує людей водою зі своїх відерець (кажуть, помічна чоловікам при похміллі, а жінкам розгладжує зморшки). Є зачитаний Професор біля університету, Хропун, який зарезервував собі місце біля одного з готелів, і Соня, що, пильнуючи вхід у королівство гномів, зморився…

Фотограф
Фотограф

Біля усіх гномів із задоволенням фотографуються дорослі та діти. Не минають і гномиків-інвалідів — Сліпого, Кульгавого і Глухонімого, що разом «патрулюють» місто. Тож скульптори символічно зобразили й проблеми людей з обмеженими можливостями.

Сліпий, Кульгавий та Глухонімий «інспектують» місто
Сліпий, Кульгавий та Глухонімий «інспектують» місто

Аби туристам було легше зорієнтуватися, де який гномик є, уклали спеціальний путівник. Щоправда, показує дорогу лише до третини скульптурок. Та й тих за кілька годин мандрівки Вроцлавом вдається знайти далеко не всім. Скажімо, мені на очі трапилося близько трьох десятків краснолюдків. І з них лише одна — дама, яка тримала в руках польську конституцію. Усі інші — гномики-чоловіки. Дуже мені хотілося знайти маленького чарівника-колегу — журналіста. Та, кажуть, такого у Вроцлаві ще немає…

Шороку у вересні у Вроцлаві проходить «Фестиваль гномів», який збирає силу-силенну туристів. Тоді все місто живе лише легендами і сувенірами із зображеннями казкових карликів. Бо й справді гріх повертатися з Вроцлава без його головного символу! Тепер і в мене вдома на холодильнику красується гном-магнітик.

Усі фото авторки

Вроцлав, Польща

Схожі новини