Передплата 2024 «Добра кухня»

Тайський Новий рік нагадує наш Обливаний понеділок

За допомогою води в Таїланді змивають гріхи і негатив, а також «приманюють» гарний урожай

Практично весь світ зустрів Новий рік 1 січня, а китайці затримались на півтора місяця і вшановували Жовтого Земляного Собаку, як зодіакальний символ свого Нового року, 16 лютого. Здавалося б, усі вже відсвяткували, і на тому «квітка». Виявляється, ні! У Таїланді та Лаосі, а також у Камбоджі, Шрі-Ланці та М’янмі це свято зустрічають ще пізніше — 13−15 квітня. І йому присвячений традиційний масовий фестиваль Сонгкран.

Якщо мислити асоціативно, то у слові Сонгкран частинка «кран» міститься недарма — як і наш Обливаний понеділок, цей фестиваль тісно пов’язаний з водою. Люди на вулицях обливають одне одного, аби очистити душу та змити гріхи і негатив, накопичений за увесь минулий рік.

Зазвичай у цей час перекривають центральні вулиці міст, і на них розгортаються водяні баталії між групами молоді. Дорогами їздять пікапи, навантажені бочками з водою, з яких також поливають перехожих і мотоциклістів. За правилами, обливати можна лише чистою водою. Через спеку у воду інколи додають кригу. Такі рясні обливання переважно відбуваються у місцях скупчення молоді і туристів. А тим, хто хоче відірватися на повну, уже за кілька тижнів до свята магазини починають пропонувати великі водяні пістолети. Натомість традиційно тут обливають «без фанатизму» — приміром, скульптури Будди з невеликих чашок. З таких маленьких ємнос тей обливають і людей, а молодші члени сім’ї обливають старшим долоні.

Однієї води для очищення буває замало: додатково учасників фестивалю можуть намастити білою глиною або посипати тальком. Вважається, що глина відштовхує бруд, а тальк населення нерідко використовує для особистої гігієни. Тому намащування глиною і посипання тальком — це ще один варіант очищення. Ритуал під час святк ування проводять скрізь — на вулицях усіх міст і навіть в офіційних установах.

Сонгкран (у перекладі зі санскриту «перехід») знаменує зміну року за давнім індійським астрологічним календарем. У цей час сонце переходить із сузір’я Риб в сузір’я Овна. Також він пов’язаний зі зміною пори року. У Таїланді таких три: сезон дощів, холодний сезон і спекотний. На тайський Новий рік закінчується спекотна пора, а на зміну їй приходять дощі. Тож у масових обливаннях під час фестивалю є й меркантильний складник — такі дії закликають до початку сезону дощів, аби згодом отримати гарний врожай

рису.

Схожі новини