Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Країни G20 домовились сприяти зростанню світової економіки

  • 05.09.2016, 17:29
  • 6 092

Учасники саміту ухвалили підсумкове комюніке.

У китайському Ханчжоу завершився саміт «Великої двадцятки» (G20). За його підсумками глави держав-учасників ухвалили комюніке, текст якого поширив Єлисейський палац.

Згідно з документом, учасники саміту домовилися розробити концепцію, спрямовану на забезпечення стійкого збалансованого зростання світової економіки.

У комюніке зазначається, що учасники домовилися нарощувати співпрацю в сфері боротьби з корупцією. Лідери «двадцятки» також висловили підтримку принципам сприяння у сфері розшуку корупціонерів і поверненні активів.

Лідери G20 підтвердили важливість співпраці в області енергетики і в комюніке закликають відмовитися від субсидування видобутку неефективних енергетичних корисних копалин.

Також підкреслюється, що країни готові подолати наслідки Brexit і сподіваються, що Великобританія продовжить співпрацювати з ЄС.

На сам кінець лідери знову засудили тероризм в усіх його формах і пообіцяли боротися з ним і всіма способами його фінансування.

Джерело: Тиждень.ua

Меркель: «Жодних рішень щодо України без її присутності на саміті G20 не приймалося»

Вона нагадала, що у Китаї сторони не змогли зустрітися у "нормандському форматі", тому її зустрічі з іншими лідерами "не були стратегічними переговорами".

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що у Китаї ніяких рішень не приймалося у відсутності України, а також додала, що не знає, коли відбудеться наступна зустріч "нормандської четвірки". Про це канцлер повідомила за підсумками саміту "Великої двадцятки", що завершився 5 вересня у китайському Ханчжоу.

"Стратегічно важливого тут (на саміті "Великої двадцятки" — ред.) нічого не сталося. Для цього (врегулювання ситуації на Донбасі — ред.) нам потрібна Україна", — сказала Меркель.

Вона нагадала, що у Китаї сторони не змогли зустрітися у "нормандському форматі", тому її зустрічі з іншими лідерами "не були стратегічними переговорами". Меркель не виключає, що наступна зустріч у "нормандському форматі" на рівні глав держав і урядів все ж відбудеться, але "чітких термінів" представити не може.

Глава уряду ФРН повідомила, що провела інтенсивний обмін думками з українського питання з президентом США, з яким у Берліна "однаковий підхід", - підтримують Мінський процес.

На брифінгу у Берліні представник німецького уряду Ульріке Деммер підтвердила, що канцлер обговорювала українську тематику з російським, американським і французьким президентами.

Джерело: Укрінформ

Обама: "США та Британія продовжать чинити опір агресії Росії в Україні"

Президент США Барак Обама заявляє, що Сполучені Штати та Велика Британія продовжать чинити опір російській агресії в Україні.

Про це він сказав на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей у Гуанчжоу (Китай) перед початком саміту "Великої двадцятки".

Президент США сказав, що, незважаючи на те, що Британія дотримується курсу на вихід з Європейського Союзу, обидві країни підтверджують існування особливих двосторонніх відносин, і ці відносити будуть і надалі міцнішати.

Обама наголосив, що у питаннях безпеки Британія під керівництвом Мей підтверджує рішучу прихильність трансатлантичній безпеці.

"Ми союзники в НАТО, і ми сприймаємо світ однаковим чином. Ми продовжимо чинити опір російській агресії в Україні. Ми продовжимо протидіяти кіберзагрозам. Ми і надалі старанно працюватимемо для викорінення терористичних мереж і співпрацюватимемо, щоб знищити ІДІЛ", - зауважив Обама.

В свою чергу голова британського уряду підтвердила, що обидві країни поділяють однакові цінності свободи, відкритості та толерантності.

Джерело: УНІАН

Темпи зростання світової економіки залишаються нижчими від бажаних

Лідери "Двадцятки" констатують, що негативні ризики для розвитку світової економіки зберігаються, перспективи її зростання ускладнюються політичними проблемами.

Про це йдеться в підсумковому комюніке саміту G20 в Ханчжоу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми зустрілися в період відновлення світової економіки, підвищення стійкості в деяких економіках і появи нових рушійних сил зростання. Разом з тим, темпи зростання залишаються нижчими від бажаних", - ідеться в підсумковому комюніке.

Як зазначено в документі, "негативні ризики зберігаються, що пов'язане з потенційною волатильністю на фінансових ринках, коливаннями цін на сировинні товари, млявими темпами зростання торгівлі та інвестицій, а також слабким зростанням на ринках праці окремих держав".

"Перспективи зростання світової економіки також ускладнюються проблемами, викликаними геополітичними подіями, збільшенням потоку біженців, а також тероризмом і конфліктами", - зазначено в комюніке.

G20 закликають засудити дії Росії в Україні

Лідерам країн Великої двадцятки слід засудити дії Росії в Україні та наполягати на посиленні санкцій проти Кремля.

Таку думку висловив президент Світового конгресу українців Євген Чолій, передає Укрінформ.

«Вкрай важливо, аби лідери Великої двадцятки засудили російську агресію проти України та наполягали на посиленні санкцій проти РФ, поки вона не виведе свої війська і техніку з території України, не деокупує Крим та не припинить перешкоджати роботі міжнародних організацій з моніторингу, які можуть допомогти захистити права невинних цивільних осіб», - сказав Чолій.

На його переконання, учасникам Саміту у Ханчжоу необхідно дати «чіткий, сильний і спільний сигнал», що вони не будуть толерувати грубі порушення Російською Федерацією своїх міжнародних зобов'язань, включно із Хартією ООН та Мінськими домовленостями. «Постійне нарощування Російською Федерацією кількості військової техніки в Криму та загострення військових дій у Східній Україні явно порушують територіальну цілісність України і створюють серйозну загрозу миру і стабільності в світі», - додали у Конгресі.

В українській організації також нагадали, що РФ постійно порушує основні права людини і фундаментальні свободи українців і кримських татар в Криму, Східній Україні і на власній території.

Прем'єр Британії "забула" подати руку Путіну на зустрічі

Прем'єр Великобританії Тереза Мей "забула" подати руку президенту РФ Володимиру Путіну на зустрічі у китайському Ханчжоу напередодні відкриття саміту G20.

При цьому Путін опинився у незручному становищі, простягаючи руку, коли Мей вже сідала на стілець, пишуть "Факти".

"Хоча я і визнаю, що між нами можуть бути розбіжності, що є деякі складні і серйозні області для занепокоєння і питання, які потрібно обговорювати, я сподіваюся, ми зможемо мати чесні і відкриті відносини і діалог", - зазначила Мей перед початком зустрічі.

Times підсумувала результат переговорів Мей і Путіна,помітно, що акценти розставлено дещо інакше, ніж у повідомляли напередодні зустрічі російських засобах масової інформації.

"Прем'єр-міністр ясно дала зрозуміти, що ми не можемо мати відносини, що називається, "в звичайному порядку": існує ряд складних і серйозних, що викликають заклопотаність проблем", — заявив за підсумками переговорів Мей і Путіна представник британського уряду.

Передбачається, що російський президент використав першу особисту зустріч з новим британським прем'єром для того, щоб спробувати налагодити торговельні відносини між двома країнами, інформує Times.

"Путін, мабуть, скористався можливістю натякнути на те, щоб Британія послабила санкції, запропоновані попередником місіс Мей, Девідом Кемероном, як крок вперед для нормалізації економічних відносин", — вважає видання.

"Вона зневажливо відхилила залицяння містера Путіна, припустивши, тим не менш, що в майбутньому можливе співробітництво в обмежених областях", — продовжує Times.

"Мей піддала критиці Путіна у зв'язку з військовою інтервенцією Кремля в Сирії, закликавши його натиснути на дискредитував себе режим президента Асада, щоб той дозволив в'їхати в країну конвою з гуманітарною допомогою, і вимагає покласти край бомбардувань мирних жителів", — доповнює картину газета.

"Проте в тоні російського президента, у тому, що стосується даної проблеми, ніяких змін помічено не було", — констатує Times.

G20: Обама і Путін обговорили Україну віч-на-віч

Президенти США і Росії Барак Обама і Володимир Путін завершили зустріч на полях саміту G20 в Китаї.

Про це пише російський журналіст з кремлівського пулу Дмитро Смирнов в Твіттері.

"Завершилася зустріч Путіна і Обами на G20 в Ханчжоу: президенти проговорили довше, ніж було заплановано. Путін і Обама обговорили Сирію і Україну, а в кінці зустрічі поспілкувалися віч-на-віч, домовилися продовжити діалог", - пише Смирнов.

Як відомо, Обама і Путін вже зустрічалися "на ногах" в рамках саміту, але домовилися поспілкуватися окремо в понеділок, 5 вересня.

Під час офіційної фотосесії в Китаї глава Білого дому Барак Обама і керівник Кремля Володимир Путін відійшли один від одного, ставши по різних сторонах. При цьому американський президент активно вітав лідерів інших країн, але не потиснув руку главі РФ.

Британія закликає країни G20 розвивати вільну торгівлю

Лідерам країн Великої двадцятки слід розвивати міжнародну торгівлю, аби зробити світовому економіку справедливішою.

Таку думку висловила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, передає Укрінформ.

«Ми маємо спільно працювати над стимулюванням економічного зростання, розвитком вільної торгівлі та побудовою чесної економічної моделі, яка б дійсно працювала на благо нас усіх», - сказала Мей.

Однак, вона визнала, що наразі далеко не всі її співвітчизники задоволені глобалізацією та міжнародною торгівлею. «Ми розуміємо, що багато наших громадян розчаровані темпом глобалізації та відчувають, що вони не використовують переваги міжнародної торгівлі. Лідери G20 не можуть ігнорувати цього», - зазначила глава уряду Великобританії.

Обама обговорив із Меркель та Олландом ситуацію в Україні

Зустріч відбулась в кулуарах саміту G20.

Президент США Барак Обама обговорив ситуацію в Україні з президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що зустріч відбулась в кулуарах саміту G20 у китайському Ханчжоу.

Інші подробиці зустрічі поки не уточнюються.

Джерело: Українська правда

"Нормандська четвірка" збереться найближчим часом

Найближчими тижнями будуть проведені переговори в "нормандському форматі".

Про це у своєму Facebook повідомив президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту G20.

"Ми домовилися організувати в найближчі тижні саміт між Німеччиною, Францією, Росією та Україною", - написав Олланд.

Він наголосив на необхідності продовжувати Мінський процес.

"Ми повинні продовжувати Мінський процес, вирішувати актуальні питання, у тому числі реалізації особливого статусу, положення в області безпеки і відсутності довіри між сторонами", - підкреслив президент.

Росія відмовилася від попередніх домовленостей щодо Сирії

США не досягли прогресу у переговорах з Росією щодо Сирії, на який сподівався президент Барак Обама, незважаючи на "цілодобову роботу".

Про це заявив президент США Барак Обама у неділю, 4 вересня, пише "DW".

"Це дуже складна справа", - зазначив Обама.

У Держдепі підкреслили, що угода була близькою до погодження, але її знову відкладають через низку питань, в яких Росія відмовилася від досягнутих раніше домовленостей.

"Росіяни повернулися до своїх попередніх позицій у тих питаннях, які ми вважали закритими, тому ми вирушаємо до столиць своїх країн для консультацій", - сказав представник Держдепартаменту.

Із рукостискання почалася зустріч Обами та Путіна

На полях саміту "Великої двадцятки" почалася зустріч президента СШАБарака Обами та російського лідераВолодимира Путіна.

Про це пишуть "РИА.Новости".

За інформацією видання, глави держав спілкуються у Міжнародному виставковому центрі в китайському місті Ханчжоу. Переговори почалися з рукостискання.

Окрім президентів, на зустрічі присутні держсекретар США Джон Керрі, а також помічник президента РФ Юрій Ушаков, прес-секретар Дмитро Пєсков і глава міністерства закордонних справ Сергій Лавров.

Конфуз на саміті G20: До літака Обами не подали трап з червоною доріжкою

До літака президента США Барака Обами, який прибув в китайський Ханчжоу для участі у саміті Великої двадцятки (G20), не подали трап з червоною килимовою доріжкою, повідомляє видання Ведомости з посиланням на агентство Associated Press.

У повідомленні наголошується, що в результаті американський президент спустився через запасний вихід

За даними агентства, на злітній смузі спалахнув конфлікт між помічником президента США і китайським чиновником, який попросив американських журналістів не перебувати поруч із президентом.

Однак представник Білого дому заявив, що США встановлюють свої правила для свого президента. У відповідь на відмову китайський чиновник заявив: "Це наша країна! Це наш аеропорт!"

Після цих слів він перегородив шлях раднику з національної безпеки президента США Сьюзан Райс.

Видання зазначає, що Обама закликав не надавати цій події великого значення.

Зустріч Путіна і Олланда провалилась

Зустріч президента Франції Франсуа Олланда та глави Кремля Володимира Путіна, що проходила в кулуарах саміту G20 була невдалою.

Про це пише "Укрінформ", посилаючись на французькі ЗМІ.

Кожна зі сторін зберегла свою позицію у питання України та Сирії.

Як повідомив кореспондент французького радіо RFI, переговори Олланда з Путіним тривали близько години 20 хвилин.

Першим питанням розмови лідерів стало питання України.

"Україна передусім. Зокрема, йшлося про шляхи досягнення мирного врегулювання, незважаючи на розбіжності, які залишаються суттєвими. Ну і звичайно Крим, щодо якого кожен підтвердив свою позицію", — цитує дипломата RFI.

Єдиним позитивним моментом, за інформацією французьких журналістів, обидва лідери погодились, що дискусії українській справі повинні відбуватися в рамках Нормандського формату, тобто за участю Росії, України, Німеччини і Франції.

Меркель гостро відповіла Путіну щодо України

Канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала президентові Росії Володимиру Путіну не турбуватися про її самопочуття, а обговорити ситуацію в Україні.

Як повідомляє прес-служба Кремля, зустріч між Меркель і Путіним відбулася в Китаї у рамках саміту "Великої двадцятки".

«Мені здається, що хоча й пізно, але це добре, що у нас є можливість поговорити щодо двосторонніх відносин, і щодо деяких проблем, які мають взаємний інтерес, і над якими ми так наполегливо працюємо, щоб їх вирішити. Спробуємо трошки попрацювати. Сподіваюся, що сили у вас ще залишилися», — зазначив Путін.

На це Меркель відповіла йому, запропонувавши не турбуватися.

«Не турбуйтеся, все гаразд. Я дуже рада, що ми маємо можливість вести цю розмову. В Європі ще день, тому я ще є бадьорьою», — підкреслила канцлер Німеччини.

Крім того, вона наголосила, що ті питання, які сторонам слІд обговорити є дуже важливими.

«Це добре, що ми зараз маємо можливість у двосторонньому порядку обговорювати важливі питання. Перш за все, мається на увазі, до прикладу, Україна», — підсумувала Меркель.

Джерело: 24 Канал

Путін зустрічається з Олландом

На полях» саміту G20 розпочалася зустріч Путіна з Олландом.

Відразу після цих перемовин російський лідер поговорить з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

В Ханчжоу на полях саміту G20 розпочалася зустріч президента Росії Владіміра Путіна і президента Франції Франсуа Олланда. Про це інформують російські ЗМІ.

«Президент Росії Владімір Путін зустрічається з президентом Франції Франсуа Олландом «на полях» саміту G20. Відразу після неї російський лідер поговорить з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Головна тема обох зустрічей — врегулювання ситуації в Україні», — йдеться в повідомленні.

Із російського боку у перемовинах беруть участь помічники президента Юрій Ушаков і Владислав Сурков, глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв, з боку Франції — міністр фінансів Мішель Сапен, радники Жак Одібер, Сиріл Пікмаль та Клодін Ріпер-Ландлер.

Раніше «на полях» форуму у Ханчжоу планувалася зустріч у «нормандському форматі», але через російську провокацію з «українськими диверсантами у Криму» ця зустріч була зірвана. РФ пропонувала обговорити «український конфлікт» у тристоронньому форматі. Однак німецька та французька сторона, посилаючись на напружений графік, запропонували провести двосторонні зустрічі.

Керрі з Лавровим не домовились щодо Сирії

Держсекретар США Джон Керрі та очільник МЗС Росії Сергій Лавров призначили ще одну зустріч у понеділок, аби закінчити обговорення «сирійського» питання.

Про це Керрі розповів після зустрічі з Лавровим у неділю на саміті G20, повідомляє Reuters.

«Справедливо сказати, що, за результатами зустрічі, на мою думку, залишилось кілька складних питань, про які ми поговорили сьогодні. Ми зустрінемося завтра вранці і побачимо, чи буде можливо досягнути домовленостей щодо цих кількох питань», - заявив Керрі.

Він також зазначив, що США буде необхідний час, аби впевнитись, що угода (стосовно урегулювання ситуації в Сирії — ред.) матиме найвищий шанс для успіху.

Керрі та Лавров проводять зустріч в рамках G20

Міністри закордонних справ США і Росії Джон Керрі та Сергій Лавров проводять зустріч «на полях» саміту G20 у Ханчжоу.

Про це повідомляє РІА Новини.

«Глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі проводять зустріч «на полях» саміту «Великої двадцятки» (G20) у китайському місті Ханчжоу», - зазначається у повідомленні.

Меркель і Ердоган обговорили двосторонні відносини

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вперше зустрілися після невдалої спроби державного перевороту в Туреччині та обговорили двосторонні відносини.

Їхня зустріч відбулася перед початком саміту країн Великої двадцятки у китайському Ханчжоу, повідомляє Reuters.

«Сторони обговорили німецько-турецькі взаємини, подальшу реалізацію (мігрантської) угоди між ЄС та Туреччиною та спільні турботи щодо громадянської війни в Сирії. Дискусія була конструктивною», - повідомив речник канцлера ФРН.

При цьому речник не уточнив, чи було під час зустрічі обговорено питання про візит німецьких парламентаріїв на військову базу Інджірлік у Туреччині.

Обама: "США боротимуться з агресією РФ"

США і Великобританія на полях саміту G20 домовилися про продовження протистояння російській агресії проти України.

Про це заявив президент США Барак Обама після переговорів із прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей, пишуть "РИА.Новости".

"Великобританія підтвердила зобов'язання щодо трансатлантичної архітектури безпеки. Ми - союзники по НАТО і бачимо світ однаково. Ми продовжимо протистояти російській агресії в Україні, продовжимо протистояти кіберзагрозам, боротися з терористичними мережами і щодо знищення "Ісламської держави"", - заявив Обама.

В Ханчжоу Обама уперше зустрівся з Мей із моменту обрання її главою кабінету міністрів Великобританії.

У Китаї відкривається саміт G20, говоритимуть і про Україну

У китайському місті Ханчжоу 4-5 вересня відбуватиметься саміт країн "Великої двадцятки". Світові лідери вже перебувають у Китаї і провели низку двосторонніх зустрічей.

Зокрема, президент США Барак Обама зустрівся з главою КНР Сі Цзіньпінем і назвав двосторонні переговори "надзвичайно продуктивними", передає ЄП.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілася з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. За офіційними повідомленнями, обговорювалися двосторонні відносини країн, а також міграційна угода Туреччини з ЄС.

Планується, що на полях G20 обговорять і ситуацію в Україні. Меркель раніше заявила, що хоче підняти питання виконання Мінських угод на зібранні лідерів двадцяти найпотужніших економік світу.

Крім того, Меркель проведе окрему зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним 5 вересня. Президент Франції Франсуа Олланд, як очікується, зустрінеться з російським президентом у неділю.

Схожі новини