Передплата 2024 «Добрий господар»

Європарламент засудив заборону Меджлісу в Криму

  • 12.05.2016, 15:21
  • 1 893

У резолюції також нагадується, що ЄП засуджує незаконну анексію півострова Крим Російською Федерацією, яка порушила міжнародне право.

Європейський парламент засуджує заборону Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. За відповідну резолюцію проголосували євродепутати в четвер, 12 травня, повідомляється на сайті ЄП.

"Євродепутати рішуче засуджують рішення так званого верховного суду Криму від 26 квітня 2016 року, яким забороняється Меджліс, законний представницький орган етнічних кримських татар. Вони вимагають негайного скасування рішення, яке, на їхню думку, є "системним і цілеспрямованим переслідуванням кримських татар" і "спробою вигнати їх з Криму, що є їх історичною батьківщиною", - йдеться в прес-релізі Європарламенту.

ЄП наголошує, що Росія несе відповідальність за окуповану нею територію Криму і повинна гарантувати місцевим жителям захист від свавілля так званих місцевих властей.

У резолюції також нагадується, що ЄП засуджує незаконну анексію півострова Крим Російською Федерацією, яка порушила міжнародне право. Депутати підтвердили свою прихильність суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Європарламент підтримав формат "Женева плюс" та закликає РФ до переговорів про повернення Криму

Європейський парламент підтримує ініціативу "Женева плюс" та закликає Російську Федерацію розпочати переговори із повернення Криму Україні.

Про це йдеться у тексті резолюції, яку сьогодні ухвалив Європарламент.

Депутати Європарламенту закликали Російську Федерацію надати постійний і безперешкодний доступ до Криму відповідним міжнародним установам із захисту прав людини з метою здійснення спостереження за ситуацією із правами людини у Криму.

У резолюції Європарламент вітає українську ініціативу щодо започаткування міжнародного механізму із проведення переговорів у форматі "Женева плюс" для відновлення українського суверенітету над Кримом. Європарламентарії у резолюції зазначили, ця українська ініціатива "повинна включати безпосереднє залучення Європейського Союзу".

Резолюція закликає РФ, аби "вона розпочала переговори з Україною та іншими партнерами щодо деокупації Криму, зняла торгове і енергетичне ембарго та скасувала надвичайний стан у Криму".

Євродепутати закликають посилити санкції проти РФ за "етнічні чистки" в Криму

У Європарламенті закликали посилити санкції проти Росії, назвавши порушення прав кримськотатарського народу на окупованому Росією півострові "етнічною чисткою".

Про це йшлося під час дебатів у четвер у Європарламенті у Страсбурзі перед голосуванням резолюції щодо порушення прав кримських татар на території тимчасово окупованої АР Крим.

"ЄС і країни-члени повинні продовжувати тиск та тримати санкції проти Росії через анексію Криму. Геополітична ситуація у Криму показує, що меншини піддаються переслідуванням, особливо кримські татари", - наголосив британський депутат Чарльз Теннок.

Він також зазначив, що ЄС повинен закликати Туреччину до більш рішучих дій у захисті кримських татар.

"Сьогодні у Криму ми спостерігаємо продовження політики етнічної чистки", - заявив литовський депутат Петрас Ауштревічус.

За його словами, метою дій Росії у питанні кримських татар є заборона представникам цього народу перебувати на території "путінського Криму".

"Крим належить Україні. І немає Криму без кримських татар", - наголосив Ауштревічус.

Слід зазначити, що під час дебатів усі європарламентарії підтримали Україну у протистоянні російській агресії та закликали ЄС активізувати політику на захист кримських татар.

Джерело: УНІАН, Лівий берег, Укрінформ.

Схожі новини