Передплата 2024 «Добрий господар»

Хабарі Гульнара брала і грошима, і акціями

Доньці президента Узбекистану «шиють» на Заході кримінал. А батько посадив її під домашній арешт: боїться, що вона мітить у його крісло...

Власті США, Швеції, Нідерландів і Швейцарії розслідують корупційні справи, у яких замішана 43-річна донька президента Узбекистану — Гульнара Каримова. Це справи про багатомільйонні хабарі, які платили світові телекомунікаційні компанії за право працювати на ринку Узбекистану. США звернулися до Люксембургу, Ірландії, Бельгії, Швеції та Швейцарії з проханням накласти арешт на активи (близько мільярда доларів) російської компанії МТС, Vimpelcom («Білайн») і шведсько-фінської TeliaSonera, які свого часу працювали з Каримовою...

Поп-зірка і бізнес-вумен

Гульнара — старша донька 77-річного президента Узбекистану Іслама Каримова, який править країною 26 років. 2008-го Каримова зійшла на політичний Олімп Узбекистану — її призначили заступником глави МЗС і представником при ООН. Відтоді експерти розглядали її як можливу спадкоємицю Іслама Каримова на посту президента.

Гульнара мала успішний бізнес, була відомою поп-зіркою (співала з Хуліо Іглесіасом і Монсеррат Кабальє) і модельєром - під псевдонімом «Гогоша». По радіо в Узбекистані масово крутили її пісні, з усіх білбордів усміхалося її лице, а в магазинах продавали її брендовий одяг і прикраси. За популярністю вже випереджала батька…

Замок у Франції, пентхаус в Гонконзі...

Коли Каримова була на піку слави, то зверталася до міжнародних телекомунікаційних компаній, - аби ті через неї виходили на узбецький ринок, який швидко зростав. Ще в середині 2000-х 28 мільйонів узбеків практично не мали доступу до мобільного- та інтернет-зв’язку. А вже в 2010-их більшість із них мали мобільні телефони та частина — доступ до інтернету.

Гульнару підозрюють в отриманні хабарів від мобільних операторів з Росії та країн Скандинавії — в обмін на «дозвіл» працювати в Узбекистані. За даними слідчих, Каримова отримала мільярд доларів у вигляді прямих виплат чи пакетів акцій від міжнародних компаній з індустрії зв’язку. Користувачі мобільного зв’язку в її бідній країні платять за дзвінки одні з найвищих тарифів у світі... Тим, хто погоджувався на вимоги Гульнари, вона допомагала отримати ліцензії. А тих, хто опирався, вичавлювала з бізнесу, як це сталося з трьома фірмами зі США. За ці «відкати» Каримова купувала нерухомість по світу - замок у Франції, пентхаус у Гонконзі...

«Перейшла межу, порівнявши батька зі Сталіним»

Але з середини 2013-го у Каримової почалися проблеми. Глава Служби національної безпеки Рустам Іноятов, розповів Ісламу Каримову, що його донька мітить на пост глави держави і планує змову проти батька. Іноятов показав досьє-компромат на Гульнару...

Відтоді Каримова у немилості - сидить під домашнім арештом, без доступу до інтернету. Медіа порівнюють цю ситуацію з сюжетом п’єси Шекспіра «Король Лір», в якому одна з дочок монарха потрапляє у немилість батька. Бізнес-імперію Каримової розгромили за півроку, а іноземні компанії, які через неї отримали можливість працювати в Узбекистані, втратили дозволи.

«Коли Каримов дізнався, що в ЄС і США проти Гульнари відкрили кримінальні справи, то був розлючений. Звинувачення у відмиванні грошей - удар по іміджу республіки і його власному, - каже головний редактор міжнародної інформагенції Ferghana Данило Кіслов. - Після цього узбецька прокуратура заводить понад 180 кримінальних справ проти людей з оточення Каримової. Переважно це колишні працівники фірм, організацій, теле- і радіо­компаній, що їй належали. Двоє найближчих її соратників отримали 10 і 9 років тюрми. Не виключено, що домашній арешт Каримової - вистава, затіяна, аби врятувати її від кримінального переслідування на Заході і повернути частину грошей з заморожених там рахунків. Інша версія - конкуренти Гульнари з узбецької еліти зуміли налаштувати батька проти доньки, аби вона не могла претендувати на його пост. А недоброзичливців Гульнара нажила багато. Вона «нагинала» усіх, незважаючи на посаду».

«Гульнара вважалася спадкоємицею батька. Але перейшла червону межу, порівнявши батька зі Сталіним, а потім звинувативши свою молодшу сестру і матір у захопленні чорною магією, і облаявши главу служби безпеки. Шлях до престолу їй тепер закритий», - пише французька Le Monde.

Країна імені Каримова

Іслам Каримов - виходець з радянської номенклатури. Міцність його режиму тримається на силових службах і корисних копалинах (нафта і газ дають 20% доходів до бюджету). Узбекистан — класична поліцейська держава.

У 2001-му Узбекистан, попри протест Росії, прийняв американську військову базу, а в 2005-му її ліквідував. У 2005-му також відбулося придушення акцій протесту в місті Андижан — силовики розстріляли кілька тисяч демонстрантів. Москва тоді підтримала Каримова, і почалося зближення Росії та Узбекистану. Але 2012-го Ташкент вийшов з ОДКБ (військовий блок держав під егідою Москви). Каримов не раз критикував ЄврАзЕС і Митний союз, до яких не приєднав країну, хоча економіка Узбекистану сильно залежить від експорту дешевої робочої сили в РФ і Казахстан. Перекази коштів від трудових мігрантів — одне з ключових джерел доходів для узбеків.

Народ — за межею бідності...

Поки в Ташкенті вирують шекспірівські пристрасті, 76,7% узбеків живуть за межею бідності (менше, ніж на два долари в день на особу). Це один із найгірших показників у світі. Такі дані «Глобального індексу продовольчої безпеки» за 2014 рік. Схожий рівень бідності в найбідніших країнах Африки. Добре живуть в Узбекистані лише чиновники, наближені до влади, та силовики, які її захищають.

«Узбекистан - це випалені степи і бірюзові куполи мечетей, глиняні стіни і безкінечна блакить неба, золото розписів і злидні вулиць… У цій країні панує бідність. Ти для них не гість, а гроші. Їх чемність — не привітність Сходу, а рабське прислужництво, за яке чекають винагороду… Одягнені там всі однаково. Незалежно від пори року і погоди... Вони сильні, поки разом. Особистості немає. Вона пригнічується самим життям… У вересні вся країна від малого до старого збирає в примусовій формі бавовну. Це основа їх економіки», - пише журналіст видання The Village.

Схожі новини