Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«М’ясо – у крематорій, сир – під гусениці»

Кремль, який не здатний впоратися з зовнішніми та внутрішніми викликами, «годує» росіян шокуючими ініціативами.

У Росії триває «війна» проти їжі. Щодня по російських каналах показують, як безжалісні бульдозери чавлять сотні тонн західних продуктів, які потрапили до Росії всупереч так званим антисанкціям. Проти знищення їжі виступає 87% росіян. Понад 300 тисяч громадян РФ підписали відповідне звернення до Путіна. Експерти кажуть, що Кремль виказує божевілля, аби ніхто не смів йому перечити, що їжу насправді лише на камери нищать, а більшість санкційних продуктів вкрадуть і продадуть. Що цим Москва виказує безсилля, бо не може змусити корумпованих митників не брати хабарів.

Дитина, яка не бачила винограду…

Російський журналіст Аркадій Бабченко як реакцію на знищення їжі описав історію про дитину, яку усиновив з сиротинця, яка ніколи не бачила винограду: «Свєту ми взяли з дитбудинку два роки тому. Був Новий рік. Ставлю виноград на стіл. Вона запитує: що це? Почав з’ясовувати. Кавун знає, помідор, огірок, банан. Диню вже ні. Вона ніколи не бачила винограду. Зате, як тільки включили телевізор, тут же випалила: «Це - Путін, він хороший!». У Брянській області розчавили 200 тонн персиків, винограду та інших фруктів. Путін 15 років при владі, нафта була понад 100 доларів, Олімпіада, наддержава, сакральність, Путін. Зате дитя в дитбудинку, що за 300 км від Москви, за 15 років у нафтовій енергетичній наддержаві ні разу в житті не бачило винограду. У психіатрії є таке поняття - моральна ідіотія. Це коли у людини відсутні найважливіші емоції. Наприклад, співчуття, любов, повага, інстинкт щодо захисту дітей».

«Путін пришвидшує час палацового перевороту»

Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що такі дії Путіна як знищення їжі пришвидшують час перевороту в Росії: «Припустимо, злочинці завезли на святу російську землю «гейропські» продукти. Давайте конфіскуємо їх. За статистикою, десятки мільйонів росіян живуть за межею бідності та відчувають великі проблеми зі щоденною їжею. Ще є будинки для літніх, дитячі будинки, в армії погано годують... Чому ці товари не розподілити між найбільш нужденними? Росіяни розуміють, що за всім цим є ще корупційна складова, адже ініціатором ідеї був міністр сільського господарства. Це відомий злодій, мільярдер. Переконаний, шахраї-чиновники будуть на цьому заробляти. Перед камерами товари будуть наче знищувати, а потім продавати наліво. Чи скасує Путін указ? Звісно, ні. Ще рік тому канцлер Німеччини Меркель сказала, що Путін — людина, яка живе в іншій реальності. Простіше - божевільний. Від своєї дурості він відмовлятися не буде, наближаючи падіння свого режиму… Повним провалом супроводжується його українська авантюра, провалився ядерний шантаж, яким Путін намагався залякати Захід. Але Захід відповів посиленням військової присутності в так званих прифронтових країнах. Ніхто не злякався. А економіка РФ тим часом падає, що підтверджує падіння рубля. Доля таких режимів, як наш, — палацовий переворот. Оточення Путіна розуміє, що його політика не тільки загрожує національною катастрофою, а й зачіпає їхні інтере­си. Адже всі люди близького кола Путіна — доларові мільярдери, які не можуть існувати без тісних відносин із Заходом. Усі їхні активи — там. Там їхні діти, дружини, коханки...».

Слабкість корумпованої держави

Західні ЗМІ пишуть, що знищення санкційних продуктів свідчить про слабкість російської держави, яка інакше не може домогтися виконання своїх наказів від корумпованих чиновників.

«М’ясо - у крематорій, сир - під гусениці. Кремль рішуче взявся за знищення їжі. Ці заходи свідчать про слабкість Росії - держава не може цивілізовано реалізувати заборону на імпорт. Якщо спалюєш продукти, то ти у сумнівному товаристві. Кілька років тому бойовики у Сомалі спалювали їжу, бо вона з-за кордону. А терористи з ІДІЛ недавно зробили те саме з пакетами гуманітарної допомоги зі США… Москва спалює їжу, бо інакше жадібні чиновники самовільно її продадуть. Бо як інакше пояснити, що, попри рік російських антисанкцій, західні продукти досі можна знайти на полицях московських супермаркетів», - пише німецьке видання Spiegel.

«Знищувати їжу скрізь вважається блюзнірством. А в РФ, доля якої пов’язана з голодом, це прирівнюється до смертного гріха. Навіть радянські вожді були розумнішими, ніж Путін. Хрущов і Брежнєв у скрутні часи забезпечували населення імпортованою зі США пшеницею. Цим гарантували спокій серед населення», - пише німецьке видання Volksstimme.

У полум’ї пропагандистської війни!

Ще однією причиною показового знищення їжі може бути пропагандистська мета. «Путін почав нову кампанію у пропагандистській війні проти Заходу — російське телебачення всебічно висвітлює знищення імпортних продуктів. Це рішення приголомшило багатьох росіян, які пам’ятають дефіцити їжі (черги 1980-х або, ще гірше, голод під час облоги нацистами Ленінграда, яку пережили батьки самого Путіна). Проте Путін - наче танк без задньої передачі. Програма «Вести» назвала репортаж про знищення десятків тонн європейської свинини «Очищуючий вогонь», а репортаж про розчавлення семи тонн сиру - «Фондю по-білгородськи». При Путіні росіяни бачили по телевізору чимало дивного, але публічна страта сиру здивувала навіть їх», - пише видання Bloomberg.

«Росія - країна гротеску. Якийcь швейцарський письменник має щось болісно шукати, а тут усе на долоні», - пише письменник Володимир Сорокін. Медіаспектакль видався на славу: видовище палаючих сирів нікого не залишило байдужим, зачіпаючи внутрішні струни, генетичну пам’ять, як кадри знищення бойовиками ІДІЛ Пальміри. З політичної точки зору досягли найвищого ефекту: владна вертикаль хвацько працює, канали слухняно таврують знищену їжу як західну заразу, опозиція обурюється щодо аморальності знищення їжі і збирає підписи за скасування указу про знищення їжі та про передачу її нужденним, а самі росіяни збирають з полігонів розчавлені персики для переробки на самогон... Проте їжа як потрапляла до росіян, швидше за все, буде надалі потрапляти на прилавки, але піде по інших каналах (за деякими даними, тепер поставки «кришуватимуть» силовики). Але ці продукти обкладуть вищим корупційним податком. ЄС теж у виграші: за рік російських контрсанкцій продуктовий експорт з ЄС зріс на 5% за рахунок освоєння ринків Китаю і США. Єдиний сенс усього цього - руйнівна інформаційна кампанія проти Заходу, опозиції, непатріотичного населення. За відсутності стратегічного мислення і скорочення ресурсної бази пропаганда стає основним жанром державної політики. В основі кремлівської пропаганди — слабкість. Влада, яка не вміє впоратися з викликами зовнішнього світу і власним суспільством, усі сили спрямовує на створення інформаційних бомб. Кремль не здатний змінити ситуацію на продуктовому ринку, зупинити інфляцію, налагодити імпортозаміщення чи хоча б забезпечити виконання указів про продуктове ембарго, тож наказує знищувати санкційні продукти, створюючи максимальний медіаефект,­ розрахований на Захід, бізнес і власне населення. У безсиллі змінити світ, Кремль намагається його налякати: викликає духів минулого, викопує томагавки, розфарбовує обличчя брудом. Але в своїх ритуальних танцях Росія не страшна, а смішна», - пише видання Forbes.

Тим часом Єврокомісія вирішила збільшити субсидії для виробників молочної продукції, фруктів і овочів у ЄС, аби компенсувати їхні втрати через російське ембарго, пише Bloomberg. У Данії влада роздала власним бездомним усі продукти, які мали їхати в РФ…

Фото nn.by

Схожі новини