Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі може прийти повний ПіС...

Річ Посполиту очолив 43-річний Анджей Дуда – представник правих консерваторів, які через три місяці можуть змінити при владі у Варшаві проєвропейських лібералів.

6 серпня відбулася інавгурація нового президента Польщі Анджея Дуди. У кінці травня несподівано і неочікувано він переміг на виборах чинного президента Броніслава Коморовського. Дуда — представник консервативної партії «Право і Справедливість» (ПіС). Вона також має всі шанси перемогти на парламентських виборах 25 жовтня і змінити при владі правлячу ліберальну «Громадянську платформу» (ГП). Зсув Польщі вправо загрожує погіршенням відносин Варшави з Берліном, ослабленням позицій Польщі на прийняття рішень у ЄС і новою хвилею дискусій про проблемні сторінки українсько-польської історії. Польща - головний адвокат України в ЄС, тож послаблення впливів Варшави на Берлін і Брюссель означає втрату важелів впливу на ЄС і для Києва...

Як Кукіз з конопель

У Польщі офіційно стартувала передвиборча кампанія. Через 12 тижнів поляки обиратимуть 460 депутатів Сейму (нижня палата) і 100 членів Сенату (верхня палата парламенту) за пропорційною системою з відкритими списками.

За даними соцопитувань, ПіС, яка йде на вибори у коаліції з меншими партіями «Польща разом» і «Солідарна Польща», підтримують 47% поляків. Правлячу ГП підтримують 30% виборців. На третьому місці Рух рок-музиканта Павела Кукіза з 10,5% підтримки. За такої соціології ПіС має шанси сформувати однопартійний уряд. У спину ПіС дихає ГП, яка вперше за вісім років може втратити владу.

Решта партій, за опитуваннями, не набирають необхідних 5%, аби опинитися у парламенті. До Сейму, радше за все, не потраплять дві нинішні парламентські партії - коаліціант ГП - Польська селянська партія віце-прем’єра Януша Пєхоцінського і Союз демократичної лівиці екс-прем’єра Лєшека Міллера. Втім, усі партії ще мають три місяці, аби покращити рейтинги і вскочити на «парламентський» потяг.

Вилізло Шидло з мішка

Головними героїнями кампанії будуть лідер ГП, прем’єр Єва Копач, та кандидат від ПіС на посаду прем’єра Беата Шидло. На цих двох жінках нині сфокусована увага польських ЗМІ.

Багаторічний лідер ПіС Ярослав Качинський та його оточення вирішили не вигадувати велосипед і зробили ставку на Беату Шидло, яка успішно очолювала переможну виборчу кампанію Дуди. Шидло стала обличчям партії у виборчій кампанії. Політики ПіС переконують виборців, що правляча партія за вісім років при владі «розвалила країну». Хоча Польща — одна з небагатьох країн ЄС, де економіка продовжувала рости навіть у період кризи, а вплив Варшави на Європейський Союз за десять років суттєво зріс. ПіС натомість обіцяє знизити пенсійний вік, який недавно підняла нинішня влада, збільшити допомогу малозабезпеченим і багатодітним сім’ям, відмовитися від вступу Польщі в зону євро у найближчій перспективі. Гроші на виконання численних соціальних ініціатив ПіС планує взяти від обкладання податками великого бізнесу. Насамперед гіпермаркетів і банків.

Тим часом Єва Копач та її партійні соратники заявляють, що Шидло та її однопартійці з ПіС - популісти на кшталт грецької «Сирізи» (недавно ледь не довела греків до дефолту). Копач каже, що Шидло наобіцяла більше, ніж святий Миколай, але «не каже, звідки ПіС візьме гроші на свої обіцянки і в кого їх збирається забрати». ГП переконує, що за ці вісім років, які вони при владі, поляки стали заможнішими, а з Варшавою почали рахуватися на міжнародній арені.

Втім, у ці передвиборчі перегони правляча партія входить зі значними політичними проблемами. Після витоку в червні в Інтернет понад 10 томів кримінальної справи щодо прослуховування впродовж 2013-2014 років у двох варшавських ресторанах ключових польських політиків і урядовців Копач намагалася уникнути серйозних іміджевих втрат. Одним махом звільнила з високих посад кількох впливових політиків ГП. Разом із трьома міністрами у відставку подав маршалок Сейму Радослав Сікорський. Очікувалося, що він піде першим номером на виборах до Сейму. Та днями Сікорський оголосив, що не братиме участі у виборах. Очевидно, не зміг домовитися з Копач щодо місця у партійному списку. Втім, його політичні соратники й навіть опоненти переконані, що перерва у політичній кар’єрі буде нетривалою, бо політик з таким багажем досвіду (сім років очолював МЗС Польщі) і знань потрібен Польщі.

Україна не на часі

Міжнародна політика не є предметом активних обговорень на нинішньому етапі кампанії. Партії зосереджуються на внутрішніх соціально-економічних проблемах та підвищенні добробуту громадян. Поляків це цікавить більше, ніж ситуація на сході України. Проте до виборів Дуда критикував Росію за агресію на Донбасі й анексію Криму та висловлював підтримку Україні в її євроінтеграційних намірах.

Попри це, українська тема все ж присутня у цій кампанії. Кукіз пообіцяв долучити до своїх списків людей з кресів (колишніх територій Польщі у кордонах Західної України, Білорусі та Литви), які допоможуть відстоювати інтереси польських нацменшин, зокрема в Україні та Литві. Водночас Кукіз, який активно підтримував Революцію гідності в Україні, навіть співав на Майдані, останнім часом змінив риторику. Тепер виступає з позиції, що Польща не повинна активно втручатися у конфлікт України з Росією і допомагати Києву, який «прославляє УПА і Бандеру».

Схожі новини