Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ПАРЄ ПОЗБАВИЛА РОСІЮ ПРАВА ГОЛОСУ ДО КВІТНЯ

  • 28.01.2015, 23:29
  • 1 247

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо Росії, якою наклала на РФ дипломатичні санкції, позбавивши росіян права голосу в ПАРЄ.

За ухвалення документа проголосувало 160 депутатів, проти — 42, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

У схвалених нормах документа ПАРЄ поширила на РФ низку незначних обмежень до кінця 2015 року. Росіяни не матимуть права брати участь у місіях зі спостереження за виборами, буди доповідачами, а також бути призначеними у якості представників ПАРЄ в інших органах.

Ухвалена норма звучить таким чином: "На додаток до цих санкцій асамблея вирішила призупинити право голосу, право бути представленим в Бюро ПАРЄ, президентському комітеті та постійному комітеті (керівних органах) асамблеї. Однак асамблея вирішила повернутися до перегляду цього питання в квітні".

Ця поправка стала компромісною, вона передбачає, що при відкритті наступної сесії асамблея має оцінити, чи зробила Росія якісь кроки для деескалації ситуації на територіях України, Грузії та в Придністров’ї, окупованих її військами або проросійськими силами.

І поправка, і кінцеве рішення було підримане переважною більшістю депутатів.

Окрым того, парламентська асамблея Ради Європи ухвалила поправку до резолюції щодо Росії, якою закликала російську владу "протягом 24 годин звільнити Надію Савченко".

За домовленістю з російською стороною, яка була затверджена на закритому засіданні Моніторингового комітету, в текст даного параграфу додали можливість передати Савченко не Україні, а іншій державі.

Підсумкова норма звучить так: "Асамблея закликає російську владу звільнити Савченко протягом 24 годин та повернути її Україні, або передати третій стороні".

Цей пункт має увійти у підсумкову резолюцію, яку повинні затвердити в цілому протягом ближчих 30 хвилин. Між тим це рішення не є юридично зобов’язуючим, росіяни можуть відмовитися виконувати домовленість.

Наразі невідомо, як відреагує на це рішення російська делегація, чи продовжить вона роботу в ПАРЄ.

Ірина Геращенко у Фейсбуку так прокоментувала події у ПАРЄ: "160 депутатів ПАРє проголосували ЗА продовження санкцій проти РФ і іі делегаціі. До квітня повноваження делегаціі краіни — агресора не підтверджені. У квітні повертаємося до питання — і до цього часу РФ має виконати резолюцію ПАРЄ. Наша делегація — майже в повному складі- дуже працювала задля цього рішення. Російські брехуни з Держдуми вискочили як ошаленілі після голосування: іх гроші, іх пропаганда, іх брехня вже навіть в ситому Страсбурзі сприймається як набридлива і небезпечна."

Схожі новини