Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Путін у Пекіні: і сконфузився, і контракт кабальний підписав

  • 12.11.2014, 21:31
  • 2 199

Загарбувати землі сусідів Путіну вже замало – йому ще дружин світових лідерів помацати хочеться.

Президент Росії cконфузився на саміті АТЕС (Азійсько-Тихоокеанської Економічної Співпраці) у Пекіні — накинув плед на плечі першої леді КНР, ледь обнявши її. Для нас цей жест — джентльменський, а для китайців — хамський.

ЗМІ пишуть, що Путін таким чином порушив правила етикету і спробував загравати із першою леді Піднебесної... А ще під час відвідин КНР Путін підписав контракт про продаж газу китайцям. Російський опозиціонер Борис Нємцов порахував, якими багатомільярдними збитками обійдеться Росії «досягнення» Путіна.

Камери китайського телебачення зняли, як Путін вкриває плечі першої леді КНР Пень Люань, після чого вона швидко знімає плед, віддає його охоронцям і одягає куртку. Вчинок Путіна — нетактовність і порушення ділового етикету. Він зневажив негласне правило дипломатії — «ніколи не чіпати чужих дружин». Сцену показали в прямому ефірі китайського ТБ, після чого відео швидко поширили у мережі. Так само швидко китайські цензори його видалили.

Китайці не люблять дотиків, особливо уникають їх від незнайомців, тим паче іноземців. Поплескування по спині, обійми, поцілунки — для них неприємні. У Китаї вважається грубістю, коли чоловік торкається дами чи навіть допомагає одягнути пальто...

Світові медіа назвали жест Путіна залицянням, донжуанством і невіглаством. Американське The Fоrgein Policy пише, що Путін у Росії звик бути не лише політичним лідером, а й головним донжуаном країни. Видання припускає, що Путін зробив цей вчинок, відреагувавши на якусь фразу Ліюань, на кшталт — «щось нині холоднувато». Німецька Die Welt нагадує, що Путін розлучився в 2013-му і до Китаю прибув без першої леді. Можливо, припускає видання, Путін задовго був без жіночої уваги...

Путін уже не раз порушував етикет. Змушував чекати британську королеву, іспанського монарха з дружиною (останнім довелося заради Путіна мерзнути на холодному вітрі), короля Швеції і президента Фінляндії. Традиція запізнень для Путіна — незмінна. У жовтні він запізнився на зустріч з Меркель, довго гостюючи в Сербії. Зустрітися політикам вдалося лише з другої спроби... На саміті АТЕС Путін чіпав не лише дружину Сі Цзіньпіна, а й президента США Барака Обаму — плескав його по плечу як товариша. А перед цим Путін подарував главі КНР Сі Цзіньпіну російський смартфон — через численні недоліки росіяни не хочуть користуватися цим гаджетом...

Головною метою візиту Путіна у Китай стало підписання контракту про будівництво трубопроводу «Сила Сибіру» до Піднебесної і конт­ракт на продаж газу китайцям. Путін і глава «Газпрому» Олексій Міллер вже начебто підписали цей контракт із Китаєм у травні. Російська пропаганда розповідала про той контракт як про велике досягнення. Але виявилося, що Кремль нахабно брехав. Остаточно все узгодили і підписали лише зараз. Причому досягнення Путіна виявилися, м’яко кажучи, скромними.

Опозиціонер Борис Нємцов (колишній міністр палива та енергетики РФ) зробив деякі підрахунки щодо китайського газового контракту. «Експорт російського газу в Китай — афера століття, — пише Нємцов. — Ціна газу для китайців — близько 260 дол. за тисячу кубів. Ця ціна значно нижча, ніж для Європи і України (для Києва — 385 дол. — Авт.). Будемо продавати китайцям

38 млрд. кубів у рік 30 років. Для освоєння родовищ газу і його прокачування трубопроводом необхідні інвестиції — 55 млрд. дол. Грошей у «Газпрому» немає, борги 50 млрд. дол., а тут ще й китайці відмовилися дати передоплату за газ — 25 млрд. дол. Вихід один — брати кредит.

Припустимо, китайці дадуть 55 млрд. дол. кредиту на 30 років під звичайний процент у 5% річних. «Газпром» за 30 років має тоді повернути їм 95 млрд. дол. Собівартість видобутку газу в Якутії, за даними «Газпрому», — 100 дол. (сау­дівської нафти — 2 дол. — Авт.). Висока собівартість пов’язана з глибиною покладів, важкими кліматичними умовами і важкодоступністю родовищ.

Далі — газ треба качати до кордону з Китаєм. Відстань — 2200 км. Якщо навіть взяти ціну прокачування в Європі 5-6 дол. (насправді вона буде вищою) на 100 км, то отримаємо собівартість у 132 дол. за тисячу кубів. Разом видобуток плюс транспортування — 232 дол. І це ще не все. Треба ще обслуговувати кредит. Це ще 84 дол. на тис. кубів. Разом 316 доларів! І це без податків взагалі (Росія скасувала оподаткування продажу газу китайцям). Жодної копійки в бюджет. А ще доведеться скасувати експортні мита. Тож продаж у Китай буде збитковим у розмірі 56 доларів на тисячу кубів. За 30 років збиток — понад 60 млрд. доларів».

Схожі новини