Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польща та Франція пропонують створити в Європі енергетичний союз для захисту від Росії

  • 25.04.2014, 15:36
  • 863

Президент Франції Франсуа Олланд підтримав ініціативу прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска щодо створення загальноєвропейського енергетичного союзу

У спільній заяві французького лідера і глави польського уряду йдеться, що вони мають намір працювати над планом по створенню енергетичного союзу, мета якого зробити Європу "більш незалежною, більш злагодженою, більш об'єднаною в енергетичній політиці".

Лідери двох країн мають намір винести цю пропозицію щодо створення союзу на обговорення саміту Європейської ради, що відбудеться в червні 2014 року. Як зазначив прем'єр -міністр Польщі, ініціативу вже підтримав глава Європейської ради Херман ван Ромпей.

Пропозиція створити загальноєвропейський енергетичний союз, який зменшив би залежність країн ЄС від поставок газу і нафти з Росії, Туск висловив у статті, опублікованій в газеті Financial Times. Прем'єр Польщі зазначив, що зараз Росія, як основний постачальник газу в ЄС, має можливість диктувати ціни на цю експортовану сировину та впливати на його обсяги. На думку Туска, для того, щоб протистояти цій позиції, європейським політикам досить створити єдиний механізм; як приклад наводиться Euratom — агентство, яке закуповує уранову сировину для АЕС всіх країн Євросоюзу.

Глава польського уряду сформулював шість принципів, на яких, на його думку, повинен базуватися загальноєвропейський енергетичний союз. Крім створення єдиного механізму для укладення прозорих газових контрактів, на які не впливатимуть позаринкові фактор, учасникам союзу повинна бути гарантована підтримка в разі виникнення екстрених ситуацій, наприклад — в разі припинення подачі газу з РФ. Для виконання цього завдання влади Євросоюзу мають підтримувати розвиток енергетичної інфраструктури і повною мірою використовувати інші паливно -енергетичні копалини — вугілля і сланцевий газ. Крім того, передбачуваний союз повинен диверсифікувати поставки енергоносіїв.

У зв'язку з цим Туск рекомендував звернути увагу на газові ринки США та Австралії.

Джерело: 5 канал

Схожі новини