Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кобзон розповів про гімн України та інші «нацистські гімни»

Народний артист України та СРСР, депутат Державної думи Росії Йосип Кобзон агресивно відреагував на новину, що його збираються позбавити звання «почесний громадянин Дніпропетровська»

Ініціатива дніпропетровців була викликана негативними висловлюваннями співака стосовно ситуації в Україні. Пан Кобзон вирішив “виправити” ситуацію і висловив свою позицію стосовно “радикалів” в Україні та “нацистського гімну” “Ще не вмерла України...”.

Йосип Кобзон заявив російському інформаційному агентству «Інтерфакс», що засмучений ініціативою жителів Дніпропетровська, оскільки вважає Україну батьківщиною. При цьому співак наголосив, що не хотів би носити звання «Почесний громадянин Дніпропетровська», якщо до влади в місті прийдуть «націоналісти і радикали». «Мене це засмучує, але не трагічно, — заявив співак. — Я почесний громадянин не одного Дніпропетровська, а 18 українських міст і не хотів би бути почесним громадянином міста, якщо до влади в ньому прийдуть націоналісти і радикали. Задоволений тим, що Україна почує і дізнається про мою позицію з приводу того, що відбувається».

Як відомо, Йосип Кобзон є одним із “підписантів”, які висловились за підтримку політики Путіна щодо України, зокрема підтримали введення військ на територію української держави. «Артисти і музиканти повинні чітко висловлювати свою позицію, — переконаний Йосип Давидович. — Вони не просто жителі, вони люди, які впливають на громадську думку, і вони повинні формувати цю думку». Саме тому український гурт “Океан Ельзи”, на думку співака, не має права виступати в Росії.

На цьому резонансні заяви пана Кобзона не припинились. Коментуючи своє право виконувати гімн Дніпропетровська, співак прирівняв гімн України до нацистського. «Є гімн, який створили Мовсесян, Рождественський і Кобзон про це місто (Дніпропетровськ). Ми категорично проти, щоб він звучав в іншому виконанні. Нехай придумують новий нацистський гімн. «Ще не вмерла України...» або ще який-небудь», — додав пан Кобзон. Невідомо, чим саме гімн України, написаний Павлом Чубинським за 60 років до появи поняття “нацизм”, не сподобався співаку. Мабуть, Йосипу Давидовичу більше подобався радянський варіант, де Україна у складі іншої держави «між рівними рівна, між вільними вільна».

Дмитро Капранов, письменник та видавець

Йосипу Кобзону цю “бздуру” можна пробачити, бо він людина неосвічена, тому слова вживає як завгодно. Особливо він та його колеги полюбляють оперувати висловами “фашисти” і “нацисти”, абсолютно не розуміючи їх смислу. От і цього разу Йосип Давидович влучив у штангу, бо текст «Ще не вмерла України...» з’явився, ще коли про нацизм і націонал-соціалізм й згадки не було. Навіть за усього бажання Кобзона, ці звинувачення є абсолютно беззмістовними. А те, що Йосип Давидович не поважає землю, де народився, не поважає її гімн, це його провина перед Богом і людьми.

Тарас Петриненко, народний артист України та Росії

Колись Черчілль сказав, що в майбутньому фашисти будуть називати себе антифашистами. Мабуть, ми дожили до цього часу. Стосовно нашого гімну, то не Кобзону говорити про нього і висловлювати свою думку. Я б порадив спочатку розібратися з тим, що робиться у них в країні. Дуже мало людей там розуміють, що взагалі відбувається. Особливої поваги до Кобзона у мене ніколи не було. Його сьогоднішня думка і уваги не варта.

Василь Расевич, історик і публіцист

Наш гімн був створений в епоху романтизму, в той час творилися гімни різних народів. Він майже нічим не відрізняється від польського чи чеського. Думаю, не відрізняється і від гімну Ізраїлю. Що стосується безпосередньо “Ще не вмерла України...”, то це прекрасний романтичний гімн, створений в ХІХ ст. Гімн — це, в першу чергу, символ, і які б слова у ньому не були, до нього в такий спосіб ставитись не можна. Хотів би навести один приклад — з німецького гімну, який до нинішнього дня є актуальним, хоч колись був гімном нацистської Німеччини, забрали тільки перші два рядки, решту тексту і мелодію залишили. Якщо вже німецький гімн не є нацистським, то які можуть бути претензії до українського? У нас прекрасний гімн, і він ні в чому не винен. Тільки дилетанти і провокатори можуть інтерпретувати це таким чином. Я б радив не реагувати на такі дурниці.