Передплата 2024 «Добрий господар»

«Велика мама» знову біля керма

Кореспондент «ВЗ» у Берліні спостерігав за виборчою кампанією до Бундестагу

Берлін — Ужгород

Німеччина обирала новий парламент. Оскільки ця країна є серйозним гравцем на європейській арені, в тому числі і в Європарламенті, за німецькою виборчою кампанією пильно стежили не тільки представники ЄС, а також спостерігачі та журналісти з країн колишнього СРСР, Азії та інших держав. Як проходили вибори в самому серці Німеччини, Берліні, протягом тижня мав можливість спостерігати і кореспондент «Високого Замку».

Анґела Меркель з жуйкою на очах…

У Берлін прилітаємо за чотири дні до виборів. Столиця Німеччини з населенням близько 3,5 мільйона зустрічає численними плакатами із зображенням потенційних кандидатів і партій, які вже за тиждень формуватимуть новий Бундестаг. У Німеччині віддають перевагу невеликим картонним рекламним щиткам. Тут вони майже на кожному стовпі. У центрі Берліна найбільше білбордів з рекламою німецьких соціал-демократів (SPD) та чинного канцлера Анґели Меркель з її Християнсько-Демократичним союзом (CDU). Кожен третій борд пані Меркель зіпсований «доброзичливцями». Фантазія опонентів німецького канцлера нехитра: їй або заклеюють очі жуйкою, або закидують червоною фарбою, або пишуть всіляку гидоту на самих плакатах.

Така ж доля спіткала і рекламну продукцію популярної в Німеччині зеленої партії Grune та її лідера пана Штробеля. Цікавим чином тут рекламується Ліва партія Німеччини Die Linken. Якщо говорити тільки про Берлін, то вона більше популярна у східній, колись зарадянізованій частині столиці. Велосипедистам вішають на кермо спеціальні картонки із зображенням логотипу партії. Або роблять трафаретні відбитки яскраво рожевого кольору на асфальті. Крім цих чотирьох партій, котрі, як виявиться пізніше, пройдуть до парламенту, де-не-де можна було побачити і рекламу місцевих «Піратів» (Piraten), які лобіюють права молоді та лібералів.

Аби розібратися у виборчій системі Німеччини, за два дні до виборів зустрічаємося з головою центральної виборчої комісії Берліна Гертом Баазером. Перше, чим здивував пан Герт, це те, що в Німеччині десь 20-22 % виборців голосують поштою і роблять це за тиждень-два до самих виборів. Для цього треба дати заявку, що виборець збирається голосувати листом. Відтак йому присилають бюлетень із запрошенням. Кожен лист має свій штрих-код. Німці вважають, що це захищає листи від розмноження задля фальсифікацій.

“Німці не бачать у такій процедурі ніякої загрози для фальсифікації волевиявлення народу, — каже Герт Баазер. — Це дуже зручний спосіб голосування, який популярний у Німеччині вже багато років.” За всю історію голосування поштою в Німеччині, за словами Герта Баазера, був лише один прецендент, коли кандидат у мери одного з міст Баварії відкрив конверти виборців і вклав туди потрібні дані. Цей винахідник став мером, але незабаром був викритий, знятий з посади та сів за ґрати...

Від голови берлінського Центрвиборчкому дізнаємося, що в Німеччині на 80 мільйонів населення є 598 депутатів Бундестагу, котрі обираються в 299 округах за змішаною системою ( мажоритарною та партійною ). У кожній землі порядок партій у бюлетені різний і залежить від рейтингу партії на останніх виборах і чисельному представництві в парламенті окремої землі.

Голосують німці одним бюлетенем. Права частина бюлетеня містить перелік партій. У перших числах ті, що мають найбільше представництво у Бундестазі. На лівій стороні — мажоритарники, котрі у Берліні претендували на депутатське крісло...

Бюлетень виготовлений зі щільного паперу, але, на відміну від українського, не має жодних захисних елементів. За словами пана Герта, формат нинішнього німецького бюлетеня був придуманий і затверджений саме в Берліні в 1994 році. На ньому є спеціально відрізаний верхній правий кутик для сліпих виборців…

Цьогоріч на депутатські мандати Бундестагу претендувало 17 партій і 27 кандидатів-мажоритарників у Берліні. Кожен кандидат, як правило, партійний. Герт Баазер каже, що безпартійного кандидата в Берліні востаннє обирали ще в 1949-му році і набрав він трохи більше як 1%.

70 мільйонів євро — ціна німецьких виборів

Щодо вартості виборчої кампанії, то в Берліні на вибори 22 вересня витратили 2,7 мільйона євро, в той час як у всій Німеччині — близько 70 мільйонів. Пізніше партіям, які набрали більш як 0,5 % голосів виборців, держава платить по 70 євроцентів за кожен другий голос...

У неділю, 22 вересня, Берлін був досить порожній, як і у звичайні вихідні. Тут не відчувалося особливого ажіотажу. Так само висіли рекламні щити із зображенням кандидатів і партій. В Німеччині немає часових обмежень на рекламу, тому все законно).

Нашому кореспонденту вдалося побувати на чотирьох дільницях у центрі Берліна неподалік від Розенталь плацу. Німецька виборча дільниця мало чим відрізняється від української. Те ж приміщення школи або якоїсь іншої держустанови. На кожній дільниці висять прапори Євросоюзу, Німеччини та Берліна. Замість кабінок — розкладні коробки, які ставлять на парти, створюючи ефект кабінки. Урна для бюлетенів у німців не прозора, вона з металу і закрита на ключ, який зберігається у голови комісії. Після кожного вкидання бюлетеня, отвір в урні закривають папірцем. Мабуть, щоб ніхто не встиг угледіти вибір голосуючого…

Розмальовані бюлетені — теж дійсні...

На нашій дільниці — більш як 900 виборців. З них безпосередньо і листами проголосувало понад 600, що становить 75% явки. О 18.00 дільниця закривається. Через хвилину після цього заходить жінка і просить дозволити їй проголосувати. Голова категорично відмовляє. Найбільше здивувало те, що в Німеччині, за словами секретаря виборчої дільниці, дійсними вважаються і ті бюлетені, на яких, крім галочки за кандидата, є й коментарі виборця на кшталт: “поганий”, “дурень”, “привіт” тощо. Причому, якщо біля галочки коментар негативний, бюлетень зараховують. Якщо позитивний — вважають недійсним.

В Німеччині під час підрахунку голосів дільниця не закривається. Тут не бояться провокацій чи фальсифікацій. А власне підрахунок відбувається швидко і оперативно: бюлетені, в яких збігається кандидат і партія, розкладають в окремі конверти, інші пакують окремо. В результаті, вже за годину-півтори дізнаємося, що на нашій дільниці виграв Християнсько-Демократичний союз Меркель, другими стали соціал-демократи, треті — зелені, і замкнули коло лідерів ліві. За кілька годин дізнаємося, що приблизно такий же результат і по всій Німеччині.

Схожі новини