Передплата 2024 «Добрий господар»

Аджарія: море, гори, вино і гостинність

Що треба знати, вибираючись на відпочинок у цей регіон Грузії

Не дешево, але колоритно

Під час першої ж зупинки вибігаємо з машини до моря. Пляж у Кобулеті — гальковий, приємно масажує ноги. За кілька метрів видніються ряди симпатичних будиночків. Тутешня особливість: кожен обов’язково має велику веранду, чомусь на другому поверсі. Оселі трапляються і дуже бідні, і дуже багаті, але без веранди, прикрашеної різьбленнями, ніяк. Особливо ефектно це виглядає на тлі гір у тумані... Аджарія (автономний регіон Грузії) — ідеальне місце для відпочинку. Тут є море, гори, розвивають туризм морський, міський, сільський...Тому порадила б планувати активний тур. Приміром, день на Батумі (столиця Аджарії), день — у гори. Можливо, навідатися у якесь село, скуштувати місцевого колориту.

З України сюди можна прилетіти двома шляхами: або з Києва до Кутаїсі, або відразу до Батумі. Ціна на квитки, залежно від дня замовлення, — 100-200 євро в обидва кінці. Готелі у Грузії недешеві. Мовчу про п’ятизіркові, де ніч може коштувати понад 200 доларів. «Ніч» у батумському готельчику 3-4 зірки у середній сезон (наприклад, зараз) потягне на 80 доларів (на двох). У високий сезон той же готель коштуватиме 120-150 доларів. Тому часто відпочивальники віддають перевагу приватному сектору. Пристойну кімнатку можна зняти за 30-40 доларів за ніч. Плюс матимете безкоштовний колорит, адже житимете у родині, господиня на ваше прохання зможе приготувати національні страви.

Житло у Кобулеті (21 кілометр від Батумі) дешевше, тут переважають міні-готельчики, де номер на двох кош-туватиме 60-80 доларів. Але це містечко більше підходить для тих, хто цілеспрямовано приїхав посмажитися на пляжі. Тут спокійно, менше розваг... Якщо ж хочете поєднати кілька видів відпочинку, краще зупинитися в Батумі, а вже звідти доїжджати, куди треба. Якщо ви не скористалися послугами жодного з туроператорів, а спланували відпочинок самі, то краще для подорожей орендувати машину. У місцевих путівниках постійно наголошують: якщо заблукали у дорозі, не соромтеся розпитати місцевих жителів, вони гостинні.

Поруч із Батумі похований апостол Матвій

Середня температура повітря влітку біля узбережжя — плюс 26, вода в морі приблизно такої ж температури... Цікавих місць у Батумі й довкола вам вистачить на кілька днів. Перш за все вас завезуть у місцевий Ботанічний сад. Сюди можна потрапити не лише автомобілем, крізь сад прокладена залізниця. І пасажири потягів цілком безкоштовно можуть помилуватися красотами цього майже райського саду... Поблизу Батумі також можна знайти римський слід. Фортецю Гоніо-Апсарос називають колхідською цитаделлю. У II столітті нашої ери це було добре укріплене римське місто. Від нього до сьогодні збереглися мури, де-не-де видніються залишки водогону. На цій же території, кажуть, похований апостол Матвій...

У кожному селі — своя спеціалізація

Тих селян, котрі вирішили зайнятися зеленим туризмом, влада підтримує, тому останнім часом в Аджарії все більшає екосадиб, кожна зі своєю «спеціалізацією». Наприклад, у Шуахеві можна подивитися, як роблять волинку, у Хелвачаурі — скуштувати смачного меду. Окрім того, практично всюди вам розкажуть, як робити вино, та покажуть, як гнати чачу. Винний туризм тут розвивають як окремий напрям. В Аджарії центром виноробства вважають муніципалітет Кеда. Тут виробляють два види вин: біле кедське цолікаурі та рожеве чхавері. В одному з місцевих будинків вина нам дозволили продегустувати обидва напої і навіть показали підвали, де воно зберігається. Господиня цього ж дому Тамара розповіла, що минулого року їхній заклад готував весілля для українського політика. Для цього навіть спеціальний атракціон організували: наречені ногами топтали за старим звичаєм виноград на вино.

Як сир у маслі...

Якщо ви вже відпочиваєте в Аджарії, готуйте свій шлунок заздалегідь. Годують тут смачно! Загалом місцева кухня, яка зазнала впливу турецької, налічує 150 страв. І якщо ви в гостях, то складається враження, ніби господарі усіма цими стравами вирішили вас почастувати... Обід у ресторані коштуватиме 15-20 доларів з особи (разом із домашнім вином). На столі переважають молочні делікатеси: борано (розтоплений у маслі сир), сінорі (страва з тіста та сиру, схожа на пиріг, який купається в молоці). Якщо захочете хачапурі, то краще не замовляйте великого (хіба ви тиждень не їли або є кремезним мужчиною у розквіті сил). Місцеві хачапурі відрізняються від тих, до яких ми звикли. Вони мають форму... човна, усередині — сир, а зверху яйце. Їдять його так: відламують «хвіст» «човна» та вмочують у сир з яйцем.

(За організацію подорожі редакція дякує департаменту туризму і курортів Аджарії).

Схожі новини