Передплата 2024 «Добрий господар»

У польських вузах студентів вчать, як самореалізуватися

Ви абітурієнт і ще не визначилися з вузом? А як щодо навчання за кордоном? У Польщі, наприклад. Доволі популярний освітній напрямок.

Точної статистики, скільки студентів з України поїхало вчитися до Польщі, немає. В середньому називають цифру — 6-10 тисяч студентів. Щороку цей показник зростає. За інформацією проекту інституту імені Горшеніна «Студент. Образ майбутнього», у 2011 р. поїхати на навчання саме у цю країну хотіли 34 відсотки опитаних. Що ж так приваблює у польських вузах?

Чому Ж такий солодкий імпортний граніт науки, я запитала в українців, котрі закінчили польські вузи.

«У Польщі я вирішила здобувати другу вищу освіту, — розповідає Тетяна Цінкевич, випускниця Вищої школи торгівлі і права імені Ришарда Лазарського. — Там ціни навіть у найпрестижніших вузах нижчі, ніж в Україні, щоправда, лише у приватних. Державні вузи — дорожчі. Окрім того, у приватних вузах є можливість отримувати різноманітні стипендії, які частково або повністю покривають витрати на навчання. Я навчалась за магістерською програмою. Пари були тричі на тиждень. Лекції вели люди з величезним досвідом роботи. Викладання для них — справа престижу, а не основний дохід. Наприклад, один з предметів у нас викладав колишній міністр оборони Польщі Станіслав Кожей. А ще я обожнюю їхню бібліотечну систему. У бібліотеці завжди можна знайти необхідний підручник і не доводиться його купувати. Усі нові видання одразу ж з’являються на полицях бібліотеки».

«Там студентів до науки заохочують, — говорить випускник Андрій Костів. — За відвідання спортивних секцій, наукових гуртків нараховують додаткові бали, які перетворюються у знижку на оплату за навчання або у стипендію»

У Польщі студент та викладач — партнери

«Принципова різниця між польською та українською вищою освітою у ставленні до студентів, — говорить директор польсько-української програми «Освітаполь» Руслан Сорока (програма допомагає охочим стати студентами польських вузів, а також легше адаптуватися до життя у новій країні). — Там студент і викладач — партнери. Батьків і майбутніх студентів часто дивує, що в Польщі під час лекцій можна їсти чи пити, чи сісти собі так, як зручно. А чому б ні? Можна робити все, що б не заважало іншим. Мені прикро усвідомлювати, що у нас студенти досі встають, коли викладач заходить в аудиторію. Друга, не менш важлива різниця, — там виховують особистість, яка знає, як себе вигідно продати, як реалізуватися. Цього спеціально навчають, є відповідні курси. На жаль, український студент у своїх вузах не отримує цих знань, що дуже шкодить його професійній самореалізації».

Вступ без іспитів

Перше, що цікавить абітурієнта: яка система вступу. У польські вузи вступають без іспитів. Не треба жодних репетиторів, виснажливих тестувань. Достатньо лише пройти співбесіду та подати визначений пакет документів. Комусь така легкість може здатися підозрілою, проте, на думку Руслана Сороки, відсутність екзаменаційного бар’єру створює додаткові можливості. Можливо, абітурієнт не вчився на відмінно в школі, але в університеті зможе себе розкрити. Чому б не дати йому шанс? А тих, хто не може чи не хоче вчитися, після провалу відрахують.

Скільки це коштує?

Навчання у польських вузах платне. У середньому — 7-9 тисяч гривень на рік. Доплюсуйте до цього ще поточні витрати. Місяць проживання в гуртожитку коштуватиме в середньому 390 злотих (якщо житимете вчотирьох). Кімната «трійка» — 460 злотих, «двійка» — 640 злотих... Стиль харчування кожен обирає собі сам. Можна у кафе, тоді слід розраховувати на 30-60 гривень на день. Сніданок та вечеря у польських кафешках коштує 10-12 злотих, обід 12 — 20... Можна самому собі готувати, тоді слід промоніторити вартість основних продуктів харчування у Польщі. Ціни практично такі (або й нижчі), як в Україні. Наприклад, буханець хліба коштує 1 злотий 80 грошів. Масло — 3 злотих, кілограм курятини — 30 злотих, свинини — 17, яловичини — 30. Щоб полегшити своє фінансове життя, багато студентів підпрацьовують. Наприклад, за рекламу у супермаркеті за годину можна заробити 10-12 злотих. Вже маєте сніданок чи вечерю.

У чужій країні грай за чужими правилами

«Українцю складно буває звикнути до польських стандартів освіти. Але повинен пам’ятати: якщо вже вибрав навчання за кордоном, то необхідно приймати правила, які діють там, — продовжує мій співрозмовник. — Це стосується і навчання, і побуту. Українці дивуються, коли дізнаються, що у польських вузах чотириденний робочий тиждень. Мовляв, що то за університет такий — тільки гроші здирають. Передбачається, що у цей п’ятий день студент працюватиме у бібліотеці. Справді, не вночі ж йому там займатися? У побуті — дисципліна. У гуртожитках ніхто нікого не виховує, не заспокоює, не просить, спершу попередять, а потім просто виженуть. Коли студент заселяється в гуртожиток, він платить так званий завдаток за постіль чи інші речі, які йому видадуть. Якщо всі речі будуть у доброму стані, цей завдаток повертають. Знаю прикру ситуацію, коли один з випускників прихопив щось з собою з гуртожитку, а його батьки потім дивувалися, чому гуртожиток не віддав гроші? Моя порада — якщо ви зважилися виїхати за кордон, приймайте правила тієї краї-ни, куди приїхали, а не встановлюйте свої».

Схожі новини